eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Sziliczei-Német Rebeka a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság női 1500 méteres versenyének negyeddöntőjében a Hala Olivia sportcsarnokban a lengyelországi Gdanskban 2023. január 13-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Magyar siker a rövidpályás gyorskorcsolya Eb-n

Sziliczei-Német Rebeka bronzérmet nyert 1500 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók gdanski Európa-bajnokságon.

A Ferencváros 24 éves sportolója világversenyen pályafutása első egyéni dobogós helyét érte el, ezzel folytatódott a magyarok remek sorozata a kontinensviadalokon, a csapat ugyanis így 2006 óta minden Eb-n szerzett érmet.

Sziliczei-Német az elődöntőben nagyon okosan és taktikusan versenyzett, mert a hajrához közeledve élre állt, így kimaradt a hátsó lökdösődésekből, amelyek esést eredményeztek mögötte. A versenybaleset nyomán csak a hollandok olimpiai és hatszoros világbajnok nagy esélyesének, Xandra Velzeboernek volt esélye megelőzni a hátralévő körökben, aki ezt meg is tette, de a második hely is biztos döntőt ért Sziliczei-Németnek. A harmadik futamban két magyar is volt, Kónya Zsófia és Somodi Maja próbált elöl helyezkedni, a hajrában aztán a belga Hanne Desmet és az olasz Gloria Ioriatti is megelőzte a magyar párost, de a vegyes váltóval olimpiai bronzérmes Kónya harmadik helyével is fináléba jutott az idejének köszönhetően.

A hétfős döntőben Sziliczei-Német ezúttal is körökön át az élen korcsolyázott,

mígnem a két nagy favorit, Velzeboer és Desmet ritmust váltott és elkezdett az aranyért csatázni, csakhogy mindketten kicsúsztak. A női váltóval tavaly Eb-ezüstérmes magyar versenyző a táv végére elfáradt, így két olasz és egy holland rivális elviharzott mellette, utóbbi azonban ugyancsak elesett, így Sziliczei-Német ölébe hullott a bronzérem, mögötte pedig negyedikként ért célba Kónya. A győzelem Elisa Confortoláé lett Ioriatti előtt, akit mindössze három ezreddel előzött meg.

"Ez a futam jellemzi leginkább a sportunkat. A jó taktikának köszönhetően jókor voltam jó helyen" - értékelt az M4 Sportnak Sziliczei-Német, aki hozzátette, szerinte régóta kijárt már neki az egyéni siker, de eddig valahogy soha nem neki és a csapattársainak kedveztek a nüanszok, most viszont igen. Megjegyezte, a remek eredménytől függetlenül tisztában van a hiányosságaival, így például az erőnlétén javítania kell.

A férfiaknál Jászapáti Péter és a reményfutamokból elődöntőbe jutott Bontovics Balázs ugyanabban a hetesben szerepelt és a futam esélyesei, azaz a belga Stijn Desmet és a holland Itzhak de Laat mögött harmadik és negyedik helyen haladtak át a célvonalon,

így mindketten a kisdöntőbe jutottak.

Ott előbbi harmadik, utóbbi hatodik lett, így összesítésben a 10. és a 13. helyen zárt. A győzelmet az 500 méter világ- és Európa-bajnoka, az olasz Pietro Sighel szerezte meg két holland riválisa előtt.

A Hala Oliviában zajló Eb-n szombaton még az 500 méter küzdelmeit és a váltók elődöntőit bonyolítják le, vasárnap pedig az 1000 méteres futamokkal és a staféták fináléival zárul a verseny.

Eredmények:

női 1500 m, Európa-bajnok:

Elisa Confortola (Olaszország) 2:45.511 perc

2. Gloria Ioriatti (Olaszország) 2:45.514

3. SZILICZEI-NÉMET REBEKA 2:46.890

4. KÓNYA ZSÓFIA 2:47.264

...15. Somodi Maja

férfi 1500 m, Európa-bajnok:

Pietro Sighel (Olaszország) 2:21.555 perc

2. Friso Emons (Hollandia) 2:21.583

3. Itzhak de Laat (Hollandia) 2:21.623

...10. Jászapáti Péter

...13. Bontovics Balázs

...35. Csizmadia Márk

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×