eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra
Ferencvárosi szurkolók a labdarúgó OTP Bank Liga 11. fordulójában játszott Ferencvárosi TC - Újpest FC mérkőzésen a Groupama Arénában 2023. október 29-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Konferencia-liga - Rendbe teheti ma az őszét a Ferencváros

18.45-től játssza a Ferencváros utolsó 2023-as nemzetközi kupamérkőzését. Az olasz Fiorentina elleni találkozó tétje a versenyben maradás az Európai Konferencia-ligában, a tavaszi folytatás elérése. Ehhez pontot kell szerezni az olasz sztárcsapat ellen.

Öt játéknap után a Fiorentina vezeti a csoportot, 11 ponttal. 9 van a Ferencvárosnak, 6 a Genknek. A negyedik helyen álló Csukaricski pont nélküli. Ez azt jelenti, hogy az olaszok már biztos továbbjutóként lépnek pályára a Groupama Arénában.

Ugyanakkor egyáltalán nem igaz, hogy a Fiorentina számára tét nélküli a találkozó, legfeljebb nincsen győzelmi kényszerben. Ha az olaszok – a csoportszakaszban először – vereséget szenvednének, visszaesnek a második helyre, s emiatt a legjobb tizenhat közé kerülésért playoffot kellene játszaniuk az Európa-liga csoportszakaszának egyik harmadik helyezettjével. Ha ellenben csoportelsők, automatikusan a nyolcaddöntő résztvevői.

A Ferencváros, ha pontot szerez, biztosan továbbjut. Ha hármat, akkor csoportelsőként (s élvezi az ezzel járó, fentebb vázolt kedvezményt), ha egyet, akkor másodikként.

Abban az esetben, ha kikap a Fradi, bajba kerülhet. A papírforma alapján a belga csapat otthon legyőzi az eddig minden mérkőzését elveszítő Csukaricskit, s ebben az esetben annyi pontja lesz, mint most a Ferencvárosnak, s mint amennyi marad a magyar bajnoknak, ha kikap a Fiorentinától.

Pontegyenlőség esetén elsősorban az egymás elleni eredmény dönt két csapat között, ez azonban a két döntetlen miatt (itt sem számít az idegenben szerzett több gól) azonos. A következő kritérium a gólkülönbség. A Ferencvárosé 8-5, a Genké 6-5, ami azt jelenti, hogy ha a Fradi kikap, a Genk pedig nyer, az nem tud a magyar csapat javára dönteni. (Legfeljebb egyenlőség alakulhat ki, s további kritériumok döntenek.) Ha a Fradi két góllal kap ki, vagy a Genk két góllal nyer, a belgák maradnak versenyben.

Ha a gólkülönbség is azonos, következik a több szerzett gól, a több idegenben szerzett gól, biztosan nem dönt a több győzelem és a több idegenbeli győzelem. Egészen szélsőséges esetben még a sportszerűségi mutató is meghatározhatja a továbbjutót, ebben egyelőre a Ferencváros áll jobban.

A zöld-fehérek az elmúlt években rendszeresen szerepeltek az Európa-liga és egyszer a Bajnokok Ligája csoportkörében, eddig egyszer, éppen tavaly érték el a tavaszi folytatást. Alapelvárás idén sem lehetett a Fiorentina és a Genk megelőzése, ugyanakkor a vártnál lényegesen gyengébb bajnoki szereplés (16 mérkőzésen csak 9 győzelem, az őszi elsőség elveszítése) miatt különösen fontossá vált a továbbjutás.

Dejan Sztankovics együttese a Fiorentina elleni sikerrel (a döntetlen is az…) rendbe tehetné az őszét.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×