eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A 2024-es párizsi nyári olimpia kezdetéig hátralévő napok számát mutatja az óra a Párizs melletti Saint-Denis-ben 2023. július 26-án. Az ötkarikás játékokat 2024. július 26. és augusztus 11. között rendezik a francia fővárosban.
Nyitókép: MTI/AP/Christophe Ena

Nagy megkönnyebbülés övezi Párizsban a döntést a fehérorosz és orosz sportolókról

Tony Estanguet, a párizsi olimpia szervezőbizottságának elnöke üdvözölte, hogy orosz és fehérorosz sportolókat semleges színekben fogadhatnak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) pénteki döntése nyomán.

"A szervezőbizottság nevében üdvözöljük őket, és tiszteletben tartjuk a NOB határozatát. Szívesen fogadjuk ezeket a sportolókat a megjelölt szabályok tiszteletben tartásával, azaz nem használhatják zászlajukat, himnuszukat, valamint hivatalos személyek és csapatsportolók nem lehetnek jelen. Tehát ezek a delegációk nagyon kis létszámúak lesznek, de Párizs 2024 szívesen látja őket" - fogalmazott Estanguet.

A NOB pénteken jelentette be, hogy azok az egyéni - orosz vagy fehérorosz útlevéllel rendelkező - semleges sportolók, akik a nemzetközi szövetségek kvalifikációs rendszerei alapján kvótát szereznek, jogosultak indulni a párizsi olimpián. Ugyanakkor azok a versenyzők, akik aktívan támogatták a 2022 februárjában kitört Ukrajna elleni háborút, nem vehetnek részt a játékokon, illetve a két ország képviselői kizárólag egyéni sportágakban szerepelhetnek.

Az orosz és fehérorosz sportolóknak nem minden egyéni sportágban van lehetőségük kvótát szerezni, mert a nemzetközi szövetségek hatásköre, hogy az adott sportág versenyein egyáltalán indulhatnak-e. Például a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA), amely a világ egyik legnagyobb sportszervezete, továbbra sem engedte vissza az orosz és a fehérorosz sportolókat, akiknek így atlétikában jelenleg esélyük sincs kvótát szerezni.

Az ukránok és az oroszok - ellenkező előjellel - egyaránt elítélték a NOB döntését.

Az Ukrajna ellen tavaly februárban indított háború óta az orosz és fehérorosz sportolók nem indulhattak nemzetközi viadalokon, az utóbbi közel fél évben azonban számos olimpiai sportág enyhített a korlátozáson.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×