eur:
394.98
usd:
367.25
bux:
71505.94
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Valter Attila a 105. Giro dItalia országúti kerékpáros körverseny második szakaszán, az egyéni időfutam befutóján a budai Várban, a Szentháromság téren 2022. május 7-én. Ez az első alkalom, hogy Magyarországot érinti a háromhetes körverseny, amelynek első három szakaszát rendezik hazánkban május 6-8. között.
Nyitókép: MTI/Varga György

Meglepetésember Valter Attiláéknál

A Valter Attilát is soraiban tudó Jumbo-Visma kerékpárcsapat szokatlan módon egy másik sportágban már bizonyított szakemberrel, Jacco Verhaerenm úszóedzővel erősíti meg szakmai stábját. Időközben bejelentették a jövő évi Tour de France útvonalát.

A holland a világ egyik legerősebb csapata, amit jól mutat, hogy az idény mindhárom Grand Tourját, azaz háromhetes körversenyét az istálló kerekesei nyerték: az év végén távozó szlovén Primoz Roglic a Giro d'Italián diadalmaskodott, majd a dán Jonas Vingegaard megvédte címét a Tour de France-on, míg az amerikai Sepp Kuss úgy győzött a Vuelta a Espanán, hogy Vingegaard lett a második és Roglic a harmadik.

A csapat sportigazgatója szerdán elmondta, hogy a diadalok ellenére továbbra is keresik a fejlődés lehetőségét és ennek érdekében kötöttek megállapodást Verhaerennel, aki olyan kiváló úszók felkészülését irányította a múltban, mint a háromszoros olimpiai bajnok Pieter van den Hoogenband és a négyszeres ötkarikás aranyérmes Inge de Bruijn.

"Az elmúlt néhány évben sokszor vitattuk meg elképzeléseinket Jaccóval. A legjobb szezonunk után is további fejlődésre és új benyomásokra van szükségünk. A teljesítményért felelős Mathieu Heijboerrel arra jutottunk, hogy a másik sportágból érkező Jacco biztosíthatja nekünk ezeket" - fogalmazott Merijn Zeeman sportigazgató a szokatlan együttműködés bejelentése kapcsán.

A jövőre már valószínűleg Visma-Lease a Bike néven szereplő csapat 69 győzelemmel zárta a naptári évet, a csapatok világranglistáján pedig második lett az UAE mögött. A magyar bajnok Valter Attila első idényét töltötte a csapatnál, segítőként kivette részét a többi között a történelmi Vuelta-diadalból.

Vingegaard: szinte minden szakasz nehéz lesz jövőre

Két időfutam, egy murvás és négy hegyi befutós szakasz is helyet kapott a Firenzéből rajtoló és Nizzában záruló jövő évi Tour de France országúti kerékpáros körverseny szerdán bejelentett útvonalában.

Az ünnepélyes párizsi eseményen ismertetett programban az idei egyetlen időfutam 22 kilométeréhez képest jövőre a két egyenkéntin összesen 59 kilométert tekernek a bringások. A murvás részekkel tűzdelt etap a kilencedik lesz, és négy hegyi befutó is vár a mezőnyre. A cyclingnews szakportál elemzése kiemelte:

a 3492 kilométer alatt 52 320 métert tekernek felfelé a bringások, ami közel 10 ezerrel több, mint a májusi Giro d'Italia 42 900 méternyi szintemelkedése.

Van rá esély, hogy a legjobb összetett menők, az elmúlt két kiírásban diadalmaskodó dán Jonas Vingegaard, a szintén kétszeres bajnok szlovén Tadej Pogacar, a tavalyi Vueltán győztes belga Remco Evenepoel, illetve a három Vuelta a Espana-diadal és az idei Giro-siker mellé pályafutása megkoronázásaként Tour-győzelmet célként kitűző szlovén Primoz Roglic összecsapnak.

Forrás: letour.fr
Forrás: letour.fr

Az már ismert volt, hogy a július 26. és augusztus 11. között sorra kerülő párizsi olimpia miatt a június 29. és július 21. között zajló verseny befutója - először a viadal történetében - nem a francia fővárosban, hanem Nizzában lesz, és 35 év, 1989 után először nem mezőnyhajrát ígérő sík szakasszal, hanem időfutammal zárul a háromhetes versengés.

"Az ötkarikás játékok miatt határoztunk Párizs elkerülése mellett, a környéken csak 28 ezer rendőr elérhető, nem tudunk többet megmozgatni" - indokolt Christian Prudhomme versenyigazgató.

A programban nyolc sík etap kapott helyet, ez a francia körversenyen a 34 győzelmével a sportági legenda belga Eddy Merckxszel holtversenyben társrekorder brit Mark Cavendish számára lehetővé teszi, hogy ismét megkísérelje egy újabb siker begyűjtését eredményekben gazdag pályafutása utolsó évében.

A nők viadalára augusztus 12. és 18. között kerül sor, hét nap alatt nyolc szakasszal: a második napon előbb egy 67 kilométeres szakaszt rendeznek, majd ugyanaznap délután egy 6,3 km-es egyéni időfutamot is. A nyitóetapot egy nappal a párizsi olimpia záróünnepsége után rendezik, az első három napban holland és belga területen teker a mezőny, mielőtt áttérne Franciaországba. A záró, egyúttal királyetapra az Alpe d'Huezen kerül sor, a több mint 4000 méternyi szintemelkedésű a legkeményebb szakasz lesz a női Tour történetében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×