eur:
392.38
usd:
362.53
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
A drónnal készült felvételen a kivilágított Nemzeti Atlétikai Központ 2023. augusztus 16-án, három nappal a budapesti atlétikai világbajnokság kezdete előtt. Magyarország történetének legnagyobb sporteseményét augusztus 19. és 27. között rendezik.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Fürjes Balázs: annyi minden szétszakítja a nemzetet, ez a vb viszont megerősíti

Magyarország nyer az atlétikai világbajnokság megrendezésével – fogalmazott az InfoRádióban a sportesemény szervezőbizottságának társelnöke. Fürjes Balázs arra számít, hogy több mint 300 ezren váltanak jegyet és összesen egymilliárdan követik majd figyelemmel a világbajnokságot a televízióképernyők előtt.

Az első és legfontosabb, hogy Magyarország nyer az atlétikai világbajnoksággal; persze, örülünk, ha megsüvegel bennünket a világ, elnyerjük az elismerését, amihez a jelek szerint nagyon jó úton járunk – bár csak most jön a java, a próba, a kilenc nap –, de ezt mi azért magunk miatt csináljuk – fogalmazott az InfoRádióban Fürjes Balázs, megjegyezve, ha a rendezéssel nem járna jól az ország, csak a világ kedvéért nem csinálná.

A szervezőbizottság társelnöke kitért arra is, hogy miközben annyi minden szétszakítja a nemzetet, és olyan kevés, ami egyesíti, az atlétikai világbajnokság megrendezése az utóbbiak közé sorolandó. „Az, hogy itt egy nagy dolognak nekirugaszkodtunk, hat évig dolgozunk rajta közösen, komoly egységet kovácsolva, az bennünket, magyarokat az

önbecsülésünkben, önbizalmunkban, összetartozásukban megerősít, amire egy közösségnek szüksége van”

– fogalmazott Fürjes Balázs.

Hozzátette: természetesen a fentieken túl kézzel fogható haszna is van a rendezésének; a legnyilvánvalóbb talán, hogy Budapest jobb, zöldebb, élhetőbb város lett, hiszen itt egy 150 ezer négyzetméteres, egy 15 hektáros rozsdaövezeti területet sikerült megújítani és visszaadni a fővárosiaknak. Itt született meg a Ferencvárosi Szabadidő- és Sportpark, aminek harmadát foglalja el a Nemzeti Atlétikai Központ, kétharmad részét pedig egy a vb után mindenki számára nyitott park – sportpályákkal, játszóterekkel, sok minden egyébbel –, ahol igazán kikapcsolódhatnak majd a budapestiek – mondta.

Budapest, 2023. augusztus 17.
A drónnal készült felvételen a Nemzeti Atlétikai Központ 2023. augusztus 17-én, két nappal a budapesti atlétikai világbajnokság kezdete előtt. Magyarország történetének legnagyobb sporteseményét augusztus 19. és 27. között rendezik. A stadion előtt középen a Medál Pláza, ahol az éremátadások és koncertek, szórakoztató programok is lesznek, mellette a szurkolói zóna (b).
MTI/Máthé Zoltán
A drónnal készült felvételen a Nemzeti Atlétikai Központ, két nappal a budapesti atlétikai világbajnokság kezdete előtt. Magyarország történetének legnagyobb sporteseményét augusztus 19. és 27. között rendezik. A stadion előtt középen a Medál Pláza, ahol az éremátadások és koncertek, szórakoztató programok is lesznek, mellette a szurkolói zóna. MTI/Máthé Zoltán

Fürjes Balázs megfogalmazása szerint a számok impozánsak: az atlétikai vb a világ egyik legjelentősebb, legnagyobb – talán top 3-as – sporteseménye. Emlékeztetett: a riói olimpián 207 ország versenyzői versengtek, a tokióin 206,

Magyarország „száma” pedig várhatóan a 204-es lesz

– több mint kétezer indulóval. Mindeközben már is is látható, hogy a jegyeladás bőven meg fogja haladni a 300 ezret, több este telt házasnak ígérkezik, tehát aki ki szeretne látogatni, siessen – tanácsolta. A külföldi jegyértékesítést illetően közölte, hogy mintegy száz ország szurkolói várhatók, akik több mint félmillió vendégéjszakával fognak hozzájárulni a magyar gazdaság, turizmus és vendéglátás sikeréhez. Nem mellékes, hogy az atlétikai vb-n félszáznál is több magyar sportoló vesz majd részt, akinek minden nap – délelőttönként és esténként is – lehet majd szurkolni a stadionban.

A szervezőbizottság társelnöke említést tett a speciális – új fejlesztésű, borítású – futópályáról is, ami könnyen lehet, hogy jelenleg a világ leggyorsabb pályája, ezért sok világcsúcsban reménykedhetünk. „Sebastian Coe – a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) minap újraválasztott vezetője – két dolgot szokott többek között kiemelni: egyrészt, hogy egymilliárdan fogják a televízión, sajtón keresztül Budapestet figyelni ebben a kilenc napban, a másik pedig, és ha valaki, akkor ő kétszeres olimpiai bajnok középtávfutóként, atlétaként tüzetesen tudja, hogy nagyon jó formában van a nemzetközi mezőny” – fogalmazott Fürjes Balázs, kiegészítve azzal, hogy hál' Istennek a magyar mezőny is, utalva arra, hogy

sok magyar és egyéni csúcs dőlt meg az elmúlt hetekben, hónapokban.

Mindez azért sem mellékes, mert jövőre olimpia lesz, ahová mindenki szeretne kijutni, így várhatóan most mindenki igyekszik majd odatenni magát, világcsúcsot és személyes legjobbat teljesíteni, ezért izgalmas versenyek várhatók – mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Európai uniós tisztviselők és európai állam- és kormányfők részéről heves kritikák érték a magyar kormányfő oroszországi látogatását. Uniós és tagállami vezetők is kiemelték, az EU soros elnökségét betöltő Magyarország vezetője nem az EU-t képviseli a Putyinnal való tárgyalásokon. Több uniós tisztviselő és például Olaf Scholz német kancellár is azt mondta, a magyar kormány nem tájékoztatta őket előre a tervezett útról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén kijelentette, Orbán Viktor nem a NATO-t képviseli, ugyanakkor elmondása szerint a katonai szövetséget előre tájékoztatták az utazás tervéről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×