eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Usain Bolt olimpiai és világbajnok jamaicai atléta kezében a 2024-es párizsi olimpia fáklyájával az ötkarikás játékok fáklyaváltójának befejezése alkalmából rendezett eseményen a francia fővárosban 2023. július 25-én.
Nyitókép: MTI/AP/Christophe Ena

Elindult a magyar visszaszámlálás is - ez várható a párizsi olimpiáig

Eddig öt sportágban 19 magyar sportoló rendelkezik kvótával vagy az induláshoz szükséges szintidővel. A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára szerint a cél, hogy 160-170 fős magyar küldöttség szerepeljen a francia fővárosban.

"Egy sportesemény mindenhol a világon egyformán van előkészítve, főleg egy olimpia esetében, tehát a sportlétesítményekkel kapcsolatosan semmi extra nincsen, minden szuper" – mondta az InfoRádióban Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára.

Párizzsal azonban már több a probléma a főtitkár szerint, ugyanis a közlekedést nehéz lesz megoldani a hatalmas világvárosban, ahol rengeteg ember autóval a közlekedik. "Bár Rio előtt is ezt mondtuk, és ott végül semmi probléma nem volt, azért Európa szerintem mégis egy kicsit más jellegű lesz" – jegyezte meg.

Az olimpiai falu megítélése szerint "80 százalékos állapotban van", a szervezők októberre ígérték, hogy elkészül. Még nem tudtak teljesen körbemenni, a magyar szállásra sem jutottak be a belső munkálatok miatt, de több épületet láthattak.

A falu kis területen helyezkedik el, ebből kifolyólag zsúfolt lesz, csaknem 20 ezer lakóval.

Próbálják a lehető legoptimálisabb helyet megtalálni a csapatnak a felkészülés, pihenés, étkezés szempontjából. A tízemeletes házban 3-4 szobás lakások vannak, általában kétágyas szobákkal, minimális mennyiségű bútorral. "Még az se mondhatom, hogy szekrény van benne, inkább valami tároló jellegű felépítmény" – mondta Fábián László hozzátéve, hogy véleménye szerint ez a sportolóknak alkalmas lesz. Lesznek egyágyas szobák is azoknak a versenyzőknek, akik ezt igénylik, de inkább a vezetőknek, orvosoknak, vagy az egészségügyi személyzetnek.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke látogatást tesz a 2024-es párizsi nyári olimpiára épülő olimpiai faluban, a Párizs melletti a Saint-Ouen-sur-Seine-ben 2024. július 25-én.
MTI/AP/Pool/Reuters/Pascal Rossignol
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke látogatást tesz a 2024-es párizsi nyári olimpiára épülő olimpiai faluban, a Párizs melletti a Saint-Ouen-sur-Seine-ben 2024. július 25-én. MTI/AP/Pool/Reuters/Pascal Rossignol
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke (j) látogatást tesz a 2024-es párizsi nyári olimpiára épülő olimpiai faluban, a Párizs melletti a Saint-Ouen-sur-Seine-ben 2024. július 25-én.
MTI/AP/Pool/Reuters/Pascal Rossignol
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke (j) látogatást tesz a 2024-es párizsi nyári olimpiára épülő olimpiai faluban, a Párizs melletti a Saint-Ouen-sur-Seine-ben 2024. július 25-én. MTI/AP/Pool/Reuters/Pascal Rossignol

A magyarok létszáma Párizsban

Eddig öt sportágban 19 olimpiai kvótát szereztek a magyar sportolók a jövő évi olimpiára, de számuk napról-napra változik, hiszen a fukuokai vizes világbajnokságon az úszók egymás után ússzák a szinteket, kvótát szerezve ezzel Párizsba.

A főtitkár szerint most leginkább a csapatoknak kell nagyon drukkolni. A női vízilabdázók "kicsit nehezebb ágra tették magukat", míg remélhetőleg a férfi vízilabdázók "csodát művelnek". Bíznak a kézilabdázók sikerében is, illetve a kosárlabdázókéban a hölgyeknél és a 3x3-asoknál. Szeretnék azt a 160-170 fős létszámot elérni, ami Rióban vagy Tokióban volt a magyar csapatnak.

Fábián László szerint ha Magyarország bent tud maradni továbbra is az első 20 nemzetben az érem-, illetve a ponttáblázaton, illetve több mint 20 sportágban kint tudnak lenni, akkor az mutatja a magyar sport erejét, hogy ott vagyunk az éremért folytatott harcban, és hogy a 35-36 sportág kétharmadában jelen vagyunk az olimpián. "Szerintem ez nagy dolog lenne" – tette hozzá Fábián László.

Saint-Denis, 2023. július 26.
A 2024-es párizsi nyári olimpia kezdetéig hátralévő napok számát mutatja az óra a Párizs melletti Saint-Denis-ben 2023. július 26-án. Az ötkarikás játékokat 2024. július 26. és augusztus 11. között rendezik a francia fővárosban.
MTI/AP/Christophe Ena
A 2024-es párizsi nyári olimpia kezdetéig hátralévő napok számát mutatja az óra a Párizs melletti Saint-Denis-ben 2023. július 26-án. Az ötkarikás játékokat 2024. július 26. és augusztus 11. között rendezik a francia fővárosban. MTI/AP/Christophe Ena

"Célegyenesbe fordultunk" - jelentette ki Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szerdai sajtótájékoztatóján. Hozzátette, kiemelten fontos az olimpiai eredményesség, a sportállamtitkárság pedig igyekszik minden támogatást megadni ehhez. Ennek jegyében a MOB ismét részesül a társasági adókedvezményből (TAO), idén 167 milliót, jövőre pedig 300 milliót hívhat le a keretből.

Schmidt Ádám hangsúlyozta, a kiemelt versenysport-támogatási rendszerben a korábbi 16 helyett január 1-től már 45 olimpiai sportág kapott helyet. Jelezte, emellett az edzőket és az utánpótlást támogató programok szintén az eredményes szereplést segítik.

Gyulay Zsolt MOB-elnök elmondta, az új szponzori szerződés szerint a párizsi játékokon ismét az Adidas biztosítja a magyar csapat sportruházatát. Ez azért is nagy szó, mert a német cég mindössze négy országnak készít nemzeti kollekciót az olimpiára, ezek egyike lesz a magyar csapat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×