eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Lionel Messi, a Paris Saint-Germain (j2) és Joshua Kimmich, a Bayern München játékosa (j) a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének Bayern München-Paris Saint-Germain visszavágó mérkőzésén a müncheni Allianz Arénában 2023. március 8-án.
Nyitókép: MTI/AP/Matthias Schrader

Messi nem akarja a PSG-t, a PSG nem akarja Messit

Messi nem fog hosszabbítani. Mármint párizsi klubjával. Ez a hír, amit lassan tényként kezelnek a francia orgánumok. L’Équipe, mindegyik közül talán a legfontosabb, máshonnan közelít: Le PSG ne prolongera pas. Vagyis, hogy a PSG nem hosszabbít. Mindezt alkalmasint csak egyféleképpen lehet értelmeznI: egyik fél sem ragaszkodik a nyáron lejáró kétéves szerződés megújításához.

Lionel Messi 2021 nyarán igazolt, felnőtt pályafutása első klubváltása után, a Barcelonától a Paris Saint-Germainbe. Sem a katalán klub akkori pénzügyi viszonyai, sem a klub élén történt elnökváltás nem billentette lelkében a maradás felé a mérleg nyelvét. Érzelmes búcsút vett a klubtól, de eligazolt.

Párizsban királyként, ha úgy tetszik, futballista múltjához, hírnevéhez méltón fogadták. Már a PSG játékosaként kapta meg a 2021-es aranylabdát, ahogyan mondani szokták, talán nem véletlenül. Mindazonáltal a PSG-nél töltött lassan teljes két szezonja nem sikertörténet, még az is megkockáztatható, hogy éles kontrasztban van az ebben az időszakban az argentin válogatottban mutatott teljesítményével.

Miután összeállt a Parc des Princes-ben a Messi, Mbappé, Neymar trió, a csapattal szembeni alapelvárásként fogalmazódott meg, hogy végre nyerje meg a Bajnokok Ligáját. 2022 és 2023 tavaszán is nagyon messze volt ettől. Ráadásul egyre több feszültségről lehetett hallani Kylian Mbappé és a két dél-amerikai csatártárs között, alighanem ez is az oka annak, hogy a világsajtó Neymar és Messi nyári távozását is tényként kezeli.

Messi az első idényében nem játszott kiemelkedően (tegyük azért hozzá, ő egy bizonyos szint alatt nem tud futballozni…), de a 2022–2023-as évre feljavult. 2022-ben, a klubban és a válogatottban szerzett gólokat tekintve a topligák játékosai közül csupán Kylian Mbappé, Erling Haaland, Robert Lewandowski és Christophe Nkunku előzte meg. 2023-ban eddig nyolc bajnoki gólt szerzett.

A legutóbbi, már egyértelműen a szakítás irányába mutató ügy a hét elején robbant ki: a PSG két hétre eltiltotta az edzések látogatásától és fizetésmegvonással sújtotta, miután az argentin világklasszis Szaúd-Arábiában vett részt egy szerződéses kötelezettségéből fakadó, de mégis csak a PSG-vel kötött kontraktusán kívül eső turisztikai eseményen. (Ne keverjünk bele nagypolitikát, de néhány éve, a feszült katari–szaúdi viszony miatt különösen pikáns lett volna ez a lépés. Az elmúlt időszakban enyhült a feszültség a két ország között.)

Az eltiltás szerint Messi nem fog játszani a PSG következő két bajnokiján, a Troyes és az Ajaccio ellen, miközben a csapat előnye a bajnoki tabellán ötpontnyira fogyott. Messi egyébként azt mondta, hogy eredetileg engedélyt kapott az útra, csak közben – részben talán a Lorient elleni vasárnapi vereség miatt is – megváltozott a klubon belüli menetrend, hétfőre is edzést vezényelt Galtier edző.

A futballügyekben mindig jártas RMC Sport azt hangsúlyozta, hogy a klub vezetői nyilvánvalóan példát statuáltak Messivel, párhuzamosan azzal, hogy közölték: új politika van a klubnál, amelynek lényege, hogy egyetlen játékos sem fontosabb, mint maga az egyesület.

A helyzet konkrét, az RMC még azt sem zárja ki, hogy a nyilvánvalóan megbántott Messi, főleg, amennyiben addig eldőlne a bajnokság, a további három fordulóban sem játszik majd a PSG-ben. Másképpen: soha többet.

A L’Équipe is felült erre a hullámra, azt elemezve, merre vezethet tovább az argentin világsztár útja. Az egyik lehetséges irány a Barcelona, de nem biztos, hogy erre lesz jogi lehetőség. Egyre erősebb az amerikai vonal: David Beckham Miamiba szerződtetné. Mint ismert, Messinek korábban volt egy vélhetően most is élő „világverő” ajánlata Szaúd-Arábiából, még ez is belejátszhat a képbe. Az Onda Cero nevű rádióállomás Radioestadio Noche a legutóbbi adásában egy újabb változattal rukkolt ki: Messi egy évre visszamegy a Barcához, majd utána Szaúd-Arábiába, az al-Hilalhoz igazol.

Frissítés

Az átigazolási ügyekre specializálódott, általában jól értesült Fabrizio Romano osztotta meg Twitteren, hogy a hétszeres aranylabdás, decemberben világbajnoki címet nyert argentin szupersztár édesapja, Jorge Messi már egy hónappal ezelőtt közölte a döntést (hogy a szezon végén Lionel Messi elhagyja a Paris Saint-Germain labdarúgócsapatát) a párizsi klub vezetőivel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×