eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
MTI/EPA/Ian Langsdon
Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Gyulay Zsolt: ne a sportolót büntessük azért, mert az útlevele orosz

Tovább mélyülhet a sportéletben is az oroszok körüli konfliktus. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke arról is beszélt, hogy a MOB a saját eszközeivel hogyan segíti a magyar sportolók párizsi kvalifikációját.

"Az olimpiai felkészülés nem szenvedhet hiányt. Az a lényeg, hogy mindenki tudjon koncentrálni a kvalifikációs versenyekre" – mondta az InfoRádióban Gyulay Zsolt. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerint a krakkói Európa Játékok azért lesz nagyon fontos állomás, mert több sportágban a szereplés olimpiai kvótát fog érni.

Elkezdték meglátogatni a szövetségeket, az eddigi tapasztalatok pozitívak. "Számos olyan esetben tudunk beavatkozni egyes sportágaknál, ahol egy kis segítség is elég ahhoz, hogy egy-két kvótával többet szerezzenek. Van, akinek csak éppen egy edzőtáborozási lehetőség hiányzik, van, akinek éppen csak egy külföldi verseny" – mondta.

Gyulay Zsolt kifejette: azt szeretné felmérni, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság hol tud még segíteni. "Ennél többet a felkészülés érdekében nem tudunk tenni, bár nagyon szívesen tennénk. Azt látom, hogy

mindenki halad a kijelölt útján, hiszen jól megtervezték az utat az olimpiáig"

– jegyezte meg.

A központi téma hetek óta az oroszok, illetve a fehéroroszok olimpiai szereplése. Gyulay Zsolt szerint egyre kaotikusabb a helyzet Európában, mert éppen Lengyelországban dőlt el, hogy a lengyelek nem engedik be az orosz és fehérorosz sportolókat az Európa Játékokra. Eközben a Nemzetközi Vívószövetség a beengedné a sportolókat, így a vívás "veszélybe került" a az Európai Játékokon, vannak ugyanis olyan országok, amelyek hallani sem akarnak az orosz és belorusz sportolók visszaengedéséről.

"Itt érzek nagyon erős kormányzati nyomást a nemzeti olimpiai bizottságokon, és Thomas Bach is ezt hangsúlyozta, hogy ne engedjünk, hiszen nekünk a sportoló az első" – mondta Gyulay Zsolt.

A MOB-elnök visszaidézte, amikor 1980-ban a nyugati országok sportolói nem indulhattak Moszkvában az olimpián, majd 1984-ben ő sem utazhatott a bojkott miatt Los Angelesbe. "Nem követtem el semmit, szerettem volna részt venni az olimpián, küzdeni a dobogóért" – mondta a kétszeres olimpiai bajnok kajakos. Megjegyezte, hogy

mindig a sportoló jár pórul, hiszen a nagypolitika eddig semmit sem ért el se bojkottal, se kitiltással.

Ezért nagyon támogatja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azon irányvonalát, hogy a sportolókat ne büntessék. "Azt a sportoló, aki nem fegyveres testület tagja, nem támogatja a háborút, csak szeretne olimpiára kijutni, ne különböztessük meg azért, mert az útlevele fehérorosz, orosz vagy bármilyen" – mondta Gyulay Zsolt.

A NOB konferenciáján az is elhangzott, hogy csaknem hetven fegyveres konfliktus van ma a világban, de az ukrajnai háború közel van hozzánk, ezért most ez a leghangsúlyosabb.

"A vita csak egyre fokozódik: a lengyelek, az ukránok és a skandináv országok nagyon elszántnak tűnnek, és tényleg veszélynek látom azt, ha NOB ragaszkodik a döntéséhez, akkor a konfliktus csak mélyülni fog" – mondta Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×