eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Lékai Máté (b) és a dán Henrik Mollgaard Jensen (j) a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság negyeddöntőjében játszott Magyarország-Dánia mérkőzésen a stockholmi Tele2 Arénában 2023. január 25-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Hatalmas gólkülönbséggel kaptak ki a magyarok Dániától

A magyar férfi kézilabda-válogatott 40-23-ra kikapott a címvédő Dániától az olimpiai kvalifikációs világbajnokság negyeddöntőjében, szerdán Stockholmban. A csapat az 5-8. helyért folytatja szereplését.

Lékai Máté és Bodó Richárd hat-hat, a túloldalon Mathias Gidsel kilenc, Simon Pytlick nyolc gólt szerzett.

A magyarok a csoportkört és a középdöntőt is két győzelemmel és egy vereséggel zárták, az 5-8. helyért pedig először pénteken játszanak, szintén a svéd fővárosban. A csapat célja az olimpiai selejtezőtornára jutás volt, amit a negyeddöntőbe jutással már elért.

A 2019-ben és 2021-ben is világbajnok Dánia 13. alkalommal jutott vb-elődöntőbe. Legutóbb 2017 januárjában veszítettek vb-mérkőzést a dánok - éppen a magyar válogatottal szemben -, sorozatban immár 25 győzelemnél és egy döntetlennél tartanak, ezzel a mostani meccsen megdöntötték Franciaország vb-rekordját.

A magyarok 18 fős keretéből ezúttal Kovacsics Péter és Palasics Kristóf maradt ki.

Három percben belül 3-0-ra ellépett a címvédő, de gyorsan felvette a mérkőzés fonalát a magyar csapat. A támadásban elkövetett hibákat szinte kivétel nélkül kihasználták a dánok, villámgyors ellenakciók végén betaláltak, és tovább növelték előnyüket. Védekezésben is rendkívül nehéz dolguk volt Bánhidi Bencééknek, mert a belső posztokon és a széleken is rendkívül mozgékonyak, gyorsak voltak az ellenfél játékosai.

José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány időkérésekkel és cserékkel próbálkozott, és bár játékosai kitartóan próbálkoztak, nagyon ritkán tudtak hatékonyan védekezni a továbbra is meglévő sebességkülönbség miatt. Az ellenfél a szünetben már kilenc góllal vezetett, egyáltalán nem látszott rajta, hogy a hét elején egy nappal kevesebbet pihenhetett, és akkor is utaznia kellett.

Az első félidő utolsó négy gólját a dánok szerezték, a másodikat pedig egy 5-1-es sorozattal kezdték (26-13), így 35 perc után már csak a végső különbség volt a kérdés. A magyar együttes nyitott védekezésre és létszámfölényes támadójátékra váltott, ennek eredményeképpen négy gólt lefaragott a hátrányából, de összességében nem változott a játék képe. A jelentős különbség ellenére a magyarok nem sokat cseréltek, nem pihentették kulcsembereiket a két nap múlva sorra kerülő következő meccsre.

Mikler Roland három, Székely Márton hat, a túloldalon Niklas Landin 12, Kevin Möller négy védést mutatott be.

A két csapat 44. egymás elleni mérkőzésén 19 magyar siker és négy döntetlen mellett 21. alkalommal nyertek a dánok.

Frissítés: a franciákkal teljes az elődöntő mezőnye

Az olimpiai címvédő Franciaország 35-28-ra legyőzte Németországot. A 35. percig érett a német meglepetés (18-20), utána azonban egy 7-1-es sorozattal elléptek a hatszoros világbajnok franciák, és az ekkor megszerzett előnyüket magabiztosan őrizték, sőt még növelni is tudták a végéig. A Veszprém francia irányítója, Kentin Mahé négy gólt lőtt. A kapus Remi Desbonnet 47 százalékkal védett, ugyanis 14 lövést hárított.

Franciaország 14. alkalommal jutott a legjobb négy közé a világbajnokságon, és pénteken - immár Stockholmban - az Európa-bajnoki címvédő svédekkel találkozik.

A pénteki program

elődöntők:
Dánia-Spanyolország, Gdansk 18.00
Svédország-Franciaország, Stockholm 20.30

az 5-8. helyért, 1. játéknap:
Németország-Egyiptom, Stockholm 15.30
Magyarország-Norvégia, Stockholm 18.00

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×