eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Marco Rossi szövetségi kapitány a labdarúgó Nemzetek Ligája 4. fordulójában játszott Anglia - Magyarország mérkőzés után a wolverhamptoni Molineux Stadionban 2022. június 14-én. A magyar válogatott 4-0-ra győzött.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Marco Rossi: még legalább négy év, mire szintet lép a magyar bajnokság

A magyar futballválogatott olasz szövetségi kapitánya szerint ennyi idő kell, hogy még két-három magyar csapat felérjen a Ferencváros szintjére. Marco Rossi elárulta azt is, hogy mikor volt az a pillanat, amikor bánta, hogy nem fogadta el a folyamatosan érkező ajánlatok valamelyikét.

Marco Rossi arról beszélt az Indexnek adott interjújában az ünnepek kapcsán, hogy karácsonykor összejön a család. Ő többnyire Budapesten van, az otthonuk Nápoly mellett található, a fia Szicílián vízilabdázik, a lánya Milánóban dolgozik.

Kiderül a beszélgetésből, hogy a válogatottnál általában két héttel karácsony előtt tartunk egy közös vacsorát, így volt ez most is. A teljes stáb és a kerettagok hivatalosak erre, de sajnálatára a játékosok ilyenkor nem szoktak még ráérni.

Az év legfeledhetetlenebb pillanata a magyar labdarúgó-válogatott olasz szövetségi kapitánya számára az angolok wolverhamptoni 4–0-s legyőzéséről való: „Ezt tényleg sosem fogom elfelejteni. A harmadik gólunkat szereztük, Szalai Ádámot pedig már lecseréltem, így ott ült mögöttem a kispadon. A gól után odafordult hozzám és – szinte most is látom magam előtt a tekintetét –

rám kiáltott, »Mister, hát mit művelünk?«

Olyan tűz, és már-már gyermeki boldogság ragyogott benne… Fantasztikus pillanat volt.”

Ezután arról beszél, miért lesz rettenetesen nehéz az ősszel a válogatottságtól elbúcsúzó csatár nélkül. Mint mondja, óriási érdemei vannak abban, hogy az elmúlt időszakban harcias, jó mentalitású, valódi csapatot láthattunk a pályán, rengeteget adott ehhez a hozzáállásával és a játékával.

Aztán kiderül, hogy a statisztikai adatok, az xG használatát azért is fontosnak tartja, hogy a szurkoló jobban értékelhesse a csapat teljesítményét, természetesen ők is használják a mérkőzések utáni elemzésekben.

Szalai Ádám szerinte edzőként akár nagyobb karriert is befuthat, mint játékosnak, ennek kapcsán beszél a hivatásáról: „Futballedzőnek lenni nemcsak abból áll, hogy az ember tisztában kell legyen a taktikával, hanem abból is, hogy tudja, milyen edzések vezetnek a sikerig. Meg kell tervezni és fel kell tudni építeni egy egész hónapot.

Az öltözőben a személyisége, a karizmája sokszor fontosabb is, mint az elképzelése a taktikáról.

Fontos, hogy egy edző sokkal többet beszél érzelmekről, gondolatokról, mint a nyers taktikai tudnivalókról. Ádám retorikai képességei szintén kiemelkedőek, elképesztő, mennyire jól tudja átadni a benne élő szenvedélyt.”

Mint mondja, azzal a céllal vágott bele a munkába 2018 nyarán, hogy látszódjon a keze munkája a csapaton, „ez mára talán teljesült”. Nagyszerű élménynek tartja, ha az Eb után vb-re is kijutna a csapat, de a legfőbb célja mégsem ez, hanem minél több fiatal beépítése a válogatottba, „hogy együtt fejlődjünk még tovább és emeljük magasabb szintre a válogatottat”.

A bajnokság színvonaláról és a válogatott fejlődési lehetőségeiről a következőket mondja: „A németek, az angolok, de még az olaszok elleni játékunkkal is bizonyítottuk idén, hogy versenyképesek lehetünk Európában a legmagasabb szinten játszó válogatottakkal. Ahhoz, hogy ezt állandósítani tudjuk, szükségünk lenne arra, hogy minél több játékosunk szerepeljen a klubjában is a lehető legmagasabb szinteken. A merítés ilyen téren lehetne szélesebb is. Nehéz lenne az európai topbajnokságokhoz mérni a magyart, még akkor is, ha a Ferencváros nemzetközi eredményei több mint biztatóak. Az OTP Bank Liga egyértelműen fejlődött az elmúlt években, de nemzetközi összevetésben

még mindig nagyobb a különbség a legjobb ligákhoz képest, mint a magyar válogatott és Európa legjobb válogatottjai között.

A környező országokkal szemben viszont már nincs nagy lemaradásunk, mostanra hasonló nívójú bajnokikat látunk Magyarországon, mint Szlovákiában vagy Lengyelországban. Ami az NB I-nek sokat segítene még, ha lenne két-három csapat, amely a következő években felér a Ferencváros szintjére. Abból a bajnokság és a válogatott is rengeteget tudna profitálni. Ez szerintem még legalább négy év.”

Úgy látja, abban nincs nagy különbség, hogy a németek vagy a szerbek ellen kell futballozni. Utóbbiakkal vagyunk egy Eb-selejtezőcsoportban és szerinte közvetlenül az európai élvonal mögött járnak. Itt felmerül egy fontos szempont: „Montenegró, Bulgária és Litvánia ellen annyiból más lesz a helyzet, hogy a közvélemény egyértelmű esélyesnek tart minket. Függetlenül attól, hogy ez az elvárás jogos-e vagy sem, a nyomás a mi vállunkon lesz. Mentálisan más jellegű kihívás Németország ellen pályára lépnünk, mint Montenegró ellen. Nem könnyebb vagy nehezebb, más. S míg az elmúlt időszakban komoly sikerélményekre tettünk szert esélytelenebb félként, addig a Bulgáriához és a Litvániához hasonló ellenfelekkel szemben az utolsó emlékeink kevésbé jók.”

Az Albánia elleni vereségekről azt mondja, 2018 óta ezek az egyedüli igazán rossz emlékek. Egyedül a Puskás Arénában elszenvedett 1–0-s verség után bánta meg, hogy nem bólintott rá a folyamatosan érkező ajánlatok egyikére:

„kerestek egy angol Premier League-csapattól,

és egytől a Championshipből”. Hozzátette, hogy ez csak lehetőség volt, nem jelentett volna feltétlenül alkalmazást, csak meghallgatták volna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Béketervet készít Ukrajna a háború befejezésére, az orosz hadsereg elfoglalta Razdolivkát – Híreink az ukrajnai háborúról szombaton

Béketervet készít Ukrajna a háború befejezésére, az orosz hadsereg elfoglalta Razdolivkát – Híreink az ukrajnai háborúról szombaton

Hammer típusú okosbombával támadták az ukrán légierő tagjai az oroszországi Belgorod megyét. Mindeközben Csasziv Jar heves ostrom alatt áll, termobárikus fegyverekkel lőtték a várost. Tegnap délutánra az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki Razdolivkát, a közép-ukrajnai Dnyipro városában pedig orosz rakétacsapás ért egy kilencemeletes lakóépületet. Tegnap újabb villámszankciókról döntött az EU az oroszok ellen, az amerikai hadsereg pedig 4,5 milliárd dollár értékű többéves szerződést ítélt oda a Lockheed Martinnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×