eur:
394.6
usd:
365.8
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Scheidler Géza, MASZ Sportszakmai Igazgató, Deutsch Péter, a Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója, Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnöke Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség elnökségi tagja, Baji Balázs világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó és Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke (b-j) az épülő Nemzeti Atlétikai Központban 2022. június 18-án. Látogatásán Sebastian Coe futotta az első métereket az új, még épülő Nemzeti Atlétikai Központban, ahol alig több mint egy év múlva az atlétikai világbajnokságot rendezik.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Magyar maratoni bajnokság Frankfurtban – itt az érdekes magyarázat

Sportszakmai okai vannak annak, hogy idén Frankfurtban rendezik meg a maratonfutók magyar bajnokságát – mondta érdeklődésünkre Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetsége elnöke.

A Magyar Atlétikai Szövetsége elnöke szerint sportszakmai okok miatt döntöttek úgy, hogy idén Frankfurtban rendezzék meg a maratonfutók országos bajnokságát.

Az eredeti tervek szerint már a világbajnokság pályáján rendezték volna meg idén a maratonfutók magyar bajnokságát – mondta megkeresésünkre Gyulai Miklós.

Ennek nagy vonzereje lett volna – tette hozzá a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, aki azt is elmondta, hogy a vb útvonala alkalmasabb lesz kiváló nemzetközi időeredmény eléréséhez, mint például volt a hétvégi Spar Maraton útvonala, egyszerűen az adottságok miatt.

Mint mondta, a pár hete a világbajnokságot szervező cégben bekövetkezett változás viszont nehéz helyzetbe hozta őket. „Mindenki jót akart”, de

nem tudták biztosítani, hogy ugyanazon az útvonalon rendezzék a versenyt, mint amin „Eliud Kipchogéék futnak egy év múlva”

a vb-n.

„Jobban nem akarok belemenni abba, hogy miért nem tudtuk megoldani, hogy a vb-pályán rendezhessük a versenyt, a lényeg, hogy nem tudtuk megoldani” – hangzott el. Annyit tett hozzá, hogy a legkevésbé rajta vagy rajtuk múlt.

A nemzetközi szövetség nehéz szintidőket határozott meg a világbajnokságra, ezekre a magyar maratonistáknak kevés esélyük lett volna, viszont ha rangos mezőnyben érnek el jó helyezést, azzal biztosíthatják a helyüket, hiszen Frankfurtban magyar bajnokságként megemelt pontszám jár az eredményekért – mondta az elnök.

Gyulai Miklós elnézést kért az amatőr, félamatőr versenyzőktől, akik elindultak volna a magyarországi országos bajnokságon, de

a magyar maratonisták csak a pontok gyűjtésével kvalifikálhatják magukat a jövő évi budapesti világbajnokságra.

Gyulai Miklós arról is beszélt, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a magyar atlétika vezetésének is felelősen kell elköltenie minden forintot. A kvalifikációra esélyes magyar versenyzők frankfurti utazási költségeit a hazai szövetség állja, de az elnök elmondása szerint ez jócskán elmarad egy budapesti maraton rendezési költségétől.

A világbajnokságra eséllyel pályázó versenyzők költségeit a szövetség kifizeti – tette hozzá Gyulai Miklós. A Magyar Atlétikai Szövetség elnöke azt még nem tudta megmondani, hogy a jövőben hazaköltözik-e az országos bajnokság. A frankfurti maratont, amely egyben magyar bajnokság lesz idén október 30-án, vasárnap rendezik.

Gyulai Miklós elmondta, hogy 2024-től sem biztosított még, hogy a maratoni bajnokságot Budapesten rendezzék. Egyelőre a jövő évi világbajnokságra koncentrálnak.

A Gyulai Miklóssal készült teljes beszélgetés alább meghallgatható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
Budapesti fantomtraffipaxok: egymásra mutogat a főváros és a rendőrség
Az egy éve beígért, de még most sem működő fővárosi traffipaxok az általános főpolgármester-helyettes tájékoztatása szerint 46 sávot figyelnek majd, már csak a rendőrségen múlik, hogy a tesztüzemből mikor állítja át ezeket élesbe. Az ORFK közleményében azt írta, hogy csak szerdán kapták meg a fejlesztés jelenlegi állapotáról szóló levelet a fővárostól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×