eur:
394.92
usd:
367.82
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Milánó, 2017. november 26.Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, az ellenzéki jobbközép Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetője egy milánói pártgyűlésen 2017. november 26-án. (MTI/EPA/Flavio Lo Scalzo)
Nyitókép: FLAVIO LO SCALZO

Berlusconi szigorú feltételeket szabott – de persze vannak kivételek

A 85 éves Silvio Berlusconi a jelek szerint komolyan gondolja, hogy Lombardia – egyelőre negyedik számú futballcsapata, a Serie A 2022–2023-as idényének abszolút újonca, az AC Monza rövid időn belül meghatározó tényező legyen az olasz futballban.

Az AC Milan történetének legsikeresebb elnöke, illetve tulajdonosa, aki most is együtt dolgozik egykori futballvezérével, Adriano Gallianival, még a harmadik ligában vette át a Monzát. A csapat azóta évről évre erősödött, idén pedig feljutott a legmagasabb osztályba.

Itália leghosszabb ideig regnáló miniszterelnöke akkor kijelentette, hogy a célja az, hogy a Monza éppen úgy felemelkedjen az olasz futball élére, mint hajdanán a Milan, amelyet csodálatos múltja ellenére romokban vett át, majd a világ legjobbjai közé emelt. A piros-feketék egyetlen más vezető regnálása idején sem nyertek annyi trófeát, mint Silvio Berlusconi időszakában.

A Monzánál már beindult a gépezet. Néhány napja arról lehetett olvasni, hogy a klub szívesen szerződtetné a két, új csapatot kereső argentint, Mauro Icardit és Paulo Dybalát, sőt az olasz válogatott Andrea Belottit is. Ezek még csupán tervek, az ellenben tény, hogy a Monza máris erősített a nyáron a szintén olasz válogatott Matteo Pessinát kölcsönvéve az Atalantától. Pessina hajdanán a Monzában kezdte pályafutását, tartozott a Milan kötelékébe is. Most szerződése aláírása után rögtön megkapta a csapatkapitányi karszalagot is.

Amúgy nem csupán a játéktudásával kellett megfelelnie a Monza (vagy konkrétan Berlusconi) igényeinek. A terv az, hogy a kiszemeltnek olasznak kell lennie, nem lehet tetoválása, fülbevalója, vagy szakálla, a frizurájának pedig „tisztán formázottnak” kell lennie – ez utóbbi a legkisebb gond, a klub fizet egy fodrászt, aki kérésre megregulázza bárki hajkoronáját. (Csak zárójelben, jó negyedszázaddal ezelőtt akadt már olyan edző is, aki hasonló elveket vallott a játékosaival kapcsolatban, természetesen a nemzetiséget leszámítva. Argentínának talán világbajnoki érembe került Daniel Alberto Passarella szövetségi kapitány szigorúsága.)

A teljes képhez tartozik, hogy azért vannak az egyenlők közt még egyenlőbbek. Akadnak, akik felmentésre számíthatnának a regulák alól. Ilyen Mauro Icardi és Paulo Dybala, akiknek a külalakot tekintve nem kellene beállniuk a sorba.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×