eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Szalai Attila (j, elöl) és a török Cenk Tosun (k) a labdarúgó Nemzetek Ligája B divíziójában játszott Magyarország - Törökország mérkőzésen a Puskás Arénában 2020. november 18-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Hiába a sikerek, csak a fiatal magyar focistáknak van esélyük jó külföldi szerződésre

Az elmúlt időszak eredményei egymást erősítik, de a kiugró eredmény is felhívhatja a figyelmet az előrelépésre – mondta Szabados Gábor sportközgazdász.

Szabados Gábor emlékeztetett, hogy az angolok elleni 4-0-s siker egy folyamat része, amely a 2016-os Európa-bajnoksággal kezdődött, ahová hosszú idő után eljutott a magyar futballválogatott, és jól is szerepelt. A tavaly megrendezett 2020-as Európa-bajnokságon is egy nehéz csoportban állt helyt, és most a Nemzetek Ligájában is szintén egy nagyon erős csoportban szerepel kiemelkedően.

"Ezek olyan hírek, információk a nemzetközi sportélet számára, amelyek egymásra rakódnak, folyamatosan erősítik azt, hogy a magyar futball és főleg a magyar futballválogatott képes komoly teljesítmény elérésére. Egy ilyen kiugró eredmény mindig könnyebben átüti az ingerküszöböt, de az igazán hosszú távú hatást inkább ez a folytonosság fejti ki" – mondta a sportközgazdász.

A nyári átigazolási időszak nagy kérdése mindig, hogy milyen csapatváltások várhatók, és mennyit emelhet ez a siker a legjobb magyar játékosok értékén. A szakember e tekintetben nem optimista, szerinte a magyar labdarúgók iránti kereslet még mindig nagyon korlátozott, komoly bajnokságokban főleg a fiatal labdarúgókat keresik.

"A magyar futballisták közül a fiataloknak van arra esélyük, hogy igazán előrelépjenek és komoly szerződéshez jussanak, és ehhez még csak nem is kell feltétlenül a válogatottban rendszeresen szerepelniük.

Az fontos, hogy a válogatott felhívja a magyar futballra a figyelmet,

de olyan játékosok is tudnak ezáltal lehetőséghez jutni, akik egyébként a válogatottban nem rendszeres csapattagok, viszont a koruk miatt azért vonzóak lehetnek" – mondta. Példaként említette Bolla Bendegúzt, aki egy wolverhamptoni kitérővel tudott Svájcban szerződni még a tavalyi Európa-bajnokság után.

Ezt a tendenciát mutatta az is, hogy a 2016-os Európa-bajnokság után nagy volt a csalódás, mert a válogatott kulcsjátékosai iránt nem igazán volt kereslet – ők ugyanis már túl voltak azon a 22-23 éves koron, ameddig a játékosokat igazán keresik. Szabados Gábor szerint most vannak olyan fiatalok, akik a válogatottban is helyet kapnak és megfelelnek ezeknek a kritériumoknak is. Közülük Szoboszlai Dominik vagy Schiffer András már most is topligában szerepel, ahonnan nem valószínű, hogy túl gyorsan továbblépnének, de például Szalai Attilát már több topligás csapat hívta el a Fenerbahcéből, most ez a győzelem ebben segíthet a váltásban.

"Azok a játékosok, akik már idősebbek és magyar csapatokban játszanak, ami miatt külföldi csapatok számára könnyebben elérhetők lennének, már nem nagyon fognak tudni külföldre igazolni a koruk miatt. A magyar futball iránt még nem olyan a bizalom, mint mondjuk a holland vagy akár a környező országokban a szerb vagy a horvát futball iránt, mert a fiatalokban bíznak meg elsősorban a külföldi csapatok" – emelte ki a sportközgazdász.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×