eur:
395.4
usd:
368.55
bux:
71841.69
2024. július 2. kedd Ottó
A ferencvárosi Német Toni (b) és Ivusa Burdelez, a horvát csapat játékosa a férfi vízilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjében játszott FTC Telekom Waterpolo - Jug Dubrovnik mérkőzésen Belgrádban 2022. június 2-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

A Ferencváros szoros végjátékkal vívta ki az elődöntőbe jutást

Az FTC-Telekom Waterpolo 14-13-ra legyőzte a horvát Jug Dubrovnikot a férfi vízilabda Bajnokok Ligája belgrádi nyolcas döntőjének csütörtöki negyeddöntőjében.

A 2019-ben győztes, tavaly döntős magyar bajnokcsapat a találkozó elején ugyan már három góllal is vezetett, de a négyszeres BL-aranyérmes horvátok fordítani tudtak, a hajrában azonban a zöld-fehérek kerekedtek felül.

Varga Zsolt együttese a pénteki elődöntőben 20.30-tól a Zalánki Gergővel felálló címvédő olasz Pro Reccóval találkozik.

Fél órával a kezdés előtt, a házigazda Novi Beograd meccsét követően szinte teljesen kiürült az Április 11. Uszoda - amely Újbelgrád építésének 1948-as megnyitójáról kapta a nevét -, a kezdésre azonban befutott a nyolcas döntő legnagyobb szurkolói csoportja, mintegy 50, zöld egyenpólóba öltözött ferencvárosi szimpatizáns, akik hangjukkal betöltötték a teret.

A Ferencváros ugyanúgy kezdett, mint 2019-ben a két csapat egymás elleni negyeddöntőjében: néhány perc játék után 3-0-ra elhúzott, köszönhetően elsősorban Vámos Mártonnak, aki előbb előnyből bombázott a hálóba, majd tőle ritkábban látható módon centerből, csavarral szerzett szépségdíjas gólt. A horvátok időkérés után rendezték soraikat és szépítettek, de Vámos kettős fórból, immár a harmadik találatával visszaállította a negyed első felében kialakult különbséget. A horvátok Marko Zuvela bődületes bombájával találtak be újra, de nyolc másodperccel a játékrész vége előtt Jansik Szilárd egy "halom" lóba után kíméletlenül tüzelt Toni Popadic feje fölött a hálóba. Ezzel azonban még nem volt vége a negyednek, egy ferencvárosi figyelmetlenséget kihasználva Loren Fatovic éppen a dudaszó pillanatában még be tudott találni.

A második negyedet is ferencvárosi gól vezette fel, Varga Dénes pontos, hosszú bejátszását Nemanja Ubovic fejezte be centerből. A Jug villámgyorsan válaszolt fórból, de a fehér sapkában játszó magyar csapat az ex-jugos Danyiil Merkulov emberelőnyös góljával megint elhúzott három gólra. A horvátok láthatóan arra próbáltak játszani, hogy kipontozzák, ezáltal kivegyék a játékból Vargát, az olimpiai bajnok klasszis pedig meg is kapta második büntetését négy perccel a félidő előtt, a rivális pedig ki is használta a fórt. A Jug Zuvela megúszásból szerzett gólja után minimálisra csökkentette a különbséget, Ubovic kiállítása alatt viszont előbb a jobb, majd a bal kapufa mentette meg a Ferencvárost. Varga Zsolt egy perccel a félidő vége előtt időt kért, majd következett egy fór, amelyet Merkulov fejezett be, a Jug azonban ezúttal is az utolsó pillanatban, három másodperccel a dudaszó előtt talált be (9-8).

A harmadik negyed Vogel Soma védéseivel indult, de láthatóan összezavarodott a Ferencváros, Jug ezt kihasználva egyenlített. A túloldalon Vigvári Vendel szép egyéni villanással törte meg a magyar gólcsendet, de a bírók végül némi tanácskozást követően nem adták meg a találatot. A Jug a görög Sztilianosz Argiropulosz csodálatos ejtésével először került előnybe a meccsen, ám az ellentámadásból Varga villantotta meg klasszisát egy pattintott felső kapufás góllal. A horvátok a szintén ötkarikás aranyérmes Maro Jokovic bombájával kerültek lépéselőnybe, Jansik közeli húzása viszont kimaradt.

A záró játékrész kihagyott magyar emberelőnnyel indult, a horvátok viszont értékesítették a magukét, ezzel rendkívül nehéz helyzetbe került a Ferencváros (10-12), de mintegy varázsütésre, Varga révén 35 másodperc alatt belül egyenlített. Az iramot továbbra is a horvátok diktálták, újabb előnyös góllal szereztek vezetést, Merkulov viszont ezúttal akcióból válaszolt. Vogel emberhátrányban nagyot védett, elöl pedig Jansik a támadóidő leteltekor lőtt a hálóba. A Jug fél perccel a vége előtt kapott egy fórt, de a lövés mellé szállt, így elődöntőbe jutott a Ferencváros.

A magyar bajnok és kupagyőztes sorozatban a harmadik nyolcas döntőjében játszhat majd éremért: 2019-ben megnyerte a sorozatot, tavaly pedig a Pro Reccótól kapott ki a döntőben.

Varga Zsolt: megbillent az egyensúly

Az FTC-Telekom Waterpolo vezetőedzője elégedetten értékelt, véleménye szerint csapata egy nehéz periódusból felállva tudott fordítani a belgrádi összecsapáson.

Mindenekelőtt gratulált a Jugnak és edzőjének, Vjekoslav Kobescaknak, akivel jó barátok, hiszen játékosként négy évig erősítették együtt a Mladost Zágrábot.

"Jól kezdtük a meccset, de amikor megkaptuk a sok kiállítást, hirtelen Vámos Marcinak és Varga Duminak is két hibája lett, ettől pedig megzavarodtunk, megbillent az egyensúly. Erőre kapott a Jug, ráadásul olyan gólokat is tudott lőni, amelyek teljesen a mi hibánkból születettek" - nyilatkozta a szakember, aki hozzátette, később ő és a gárda is fokozatosan megnyugodott, a csapat pedig elkezdett jobban játszani, közben pedig olyan extraklasszis teljesítmények érkeztek, mint Varga Dénes góljai és Vogel Soma védései.

A vezetőedző szerint az elődöntős ellenfele, amelytől tavaly a fináléban kikapott, a világ legjobb és leghosszabb keretével - köztük Zalánki Gergővel - rendelkezik, ezért a címvédő olasz Pro Recco számára szinte kötelező a győzelem.

"Meg kell nézni azokat az elemeket, hogy mivel tudnánk két-három negyedig ott maradni a sarkukban, és ha ez sikerül, a vége nekik nagyon nehézzé válik a teher miatt. Erre tudunk alapozni" - tette hozzá.

Vjekoslav Kobescak a vegyes zónában elmondta, a jobb csapat nyert, összességében pedig elégedett együttese szezonjával. Hozzátette, a találkozó elején Vámos, a végén pedig Varga győzte le a csapatát, amely két ilyen világklasszissal nem tudott mit kezdeni.

Eredmények

Férfi Bajnokok Ligája, nyolcas döntő (Belgrád), negyeddöntő:

Pro Recco (olasz)-CNA Barceloneta (spanyol) 11-10 (4-3, 1-3, 3-2, 3-2)

Novi Beograd (szerb)-CN Marseille (francia) 16-10 (5-4, 4-2, 3-1, 4-3)

Brescia (olasz)-Waspo Hannover (német) 12-5 (4-1, 3-1, 3-2, 2-1)

FTC Telekom Waterpolo-Jug Dubrovnik (horvát) 14-13 (6-4, 3-4, 1-3, 4-2)

A pénteki program

az 5-8. helyért:

CN Marseille-Waspo Hannover 14.30

Barceloneta-Jug Dubrovnik 16.30

elődöntő:

Novi Beograd-Brescia 18.30

Pro Recco - FTC-Telekom Waterpolo 20.30

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×