eur:
395.02
usd:
368.22
bux:
71567.76
2024. július 2. kedd Ottó
Ivkovics Sztojan, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a férfi kosárlabda világbajnoki selejtező E csoportjának harmadik fordulójában játszott Magyarország - Montenegró mérkőzésen a debreceni Főnix Arénában 2022. február 24-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Vb-selejtező: hazai vereség Montenegró ellen

A magyar férfi kosárlabda-válogatott csütörtökön 16 ponttal kikapott Montenegrótól Debrecenben a világbajnoki selejtezősorozat harmadik fordulójában.

A magyar csapat a vb-selejtező első fordulójában 81-75-re nyert novemberben Portugáliában, majd Kaposváron 78-54-re kikapott az olimpiai ezüstérmes franciáktól. A montenegróiak vereséget szenvedtek Pauban a franciáktól, majd magabiztosan verték odahaza a portugálokat.

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány dolgát nehezítette a Főnix Csarnokban, hogy sérülés miatt nem számíthatott az alapembernek számító Benke Szilárdra és Eilingsfeld Jánosra. Bemutatkozott ugyanakkor a hazai csapatban a nemrég honosított, amerikai születésű Mikael Hopkins, aki az olasz Reggio Emiliában játszik. A közönségen egyáltalán nem múlott a magyar szereplés, mivel több mint ötezren buzdították Vojvoda Dávidékat a debreceni arénában.

A válogatott csak 2-0-ig vezetett, onnantól az öt spanyolországi légióssal felálló ellenfél átvette a kezdeményezést, és a második negyed közepén már tíz ponttal elhúzott (15-25).

A házigazdáktól főként Vojvoda és a 36 éves Ferencz Csaba szállította a pontokat, ám utóbbi a félidő hajrájára négy személyi hibával a kispadra kényszerült.

Közben a túloldalon a Valenciát erősítő Bojan Dubljevic a mezőny legjobbjaként már 12 pontnál tartott. Néhány megkérdőjelezhető bírói ítéletet követően Ivkovics kapitány reklamálásért két technikai hibát kapott, a nagyszünetben 28-36 volt az állás.

Fordulás után a magyar kispad előtt már nem a kiállított Ivkovics, hanem a másodedző Pór Péter dirigálta a csapatot, amely három pontra felzárkózott. Hamarosan viszont 15 pont volt a különbség, Hopkins egy triplával megszerezte első kosarát magyarként, de ekkor már 44-60 állt a nagyórán. A montenegróiaknál Vladimir Mihailovic bedobta 21. pontját, ekkor elúszni látszott a meccs, és a hajrában nem is sikerült a felzárkózás.

"Olyan csapattal játszottunk, amelyből kilencen is magasabb szinten kosárlabdáznak" - kezdte értékelését Ivkovics Sztojan.

"Mi 25 percig bírtuk a nyomást, de az ellenfél 50 százalék felett dobta a triplákat, és ennek köszönhetően nyert. Bojan Dubljevic európai sztár, vele nem tudtunk mit kezdeni. Összezavarodtunk, rengeteg labdát eladtunk, és ez már nem fért bele" - jelentette ki a szakvezető, majd rátért kiállításának a körülményeire.

"Jogos volt a két technikai ellenem, de úgy érzem, a sérelmeim is jogosak voltak. Majd visszanézzük videón ezeket a vitás eseteket" - fűzte hozzá.

A két csapat vasárnap Podgoricában is összecsap egymással.

A 2023 februárjáig tartó európai vb-selejtezősorozatban 32 együttes verseng. Júliusban minden négyesből az első három gárda jut tovább a kvalifikáció második szakaszába. Ezután a 24 együttes négy hatos csoportban folytatja úgy, hogy valamennyien magukkal viszik a korábban szerzett pontjaikat. Végül mind a négy csoportból az első három utazhat a jövő nyári vb-re, amelynek a Fülöp-szigetek, Indonézia és Japán ad otthont.

A magyarok annak köszönhetően kerültek előselejtező nélkül a vb-kvalifikációba, hogy kijutottak a szeptemberi Európa-bajnokságra, melynek csoportmeccseit Kölnben vívják majd.

E csoport, 3. forduló

Magyarország-Montenegró 67-83 (15-17, 13-19, 14-20, 25-27)

A magyar pontszerzők: Perl 14, Ferencz 12, Vojvoda 11, Váradi 11, Keller 6, Hopkins 5, Allen 4, Pongó 3, Lukács 1

Franciaország-Portugália 94-56 (15-17, 22-16, 27-11, 30-12)

A csoport állása: 1. Franciaország 6 pont, 2. Montenegró 5, 3. Magyarország 4, 4. Portugália 3

A magyarok további menetrendje

február 27., Podgorica: Montenegró-Magyarország 18.00

július 1.: Magyarország-Portugália

július 4.: Franciaország-Magyarország

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Magyarország valójában csak egy hatalmas Budapest? Néhány megye nagy gondban van

Magyarország valójában csak egy hatalmas Budapest? Néhány megye nagy gondban van

Budapest gazdasági súlya mindig is hatalmas volt hazánkban, az ezredforduló óta pedig összességében még növekedett is. Néhány megye azonban gyengén teljesített, és érdemben veszítettek gazdasági súlyukból. A főváros kétszer olyan fejlett, mint az ország átlagos gazdasági teljesítménye, miközben az ország keleti felén 50-60% alatti teljesítményeket is látunk. Jó hír, hogy a megyék túlnyomó többsége felzárkózást mutat az EU-átlaghoz, azonban van olyan térség, ahol stagnálás, illetve visszaesés látszik. Hazánk példáján is látszik, ami az elmúlt egy-két évtizedben egyre jellemzőbb: leginkább a szolgáltatószektor képes dinamizálni egy térséget.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 15:34
2024. július 2. 15:21
×
×
×
×