eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Az újpesti Lirim Kastrati (b) és a ferencvárosi  Róbert Mak a labdarúgó OTP Bank Liga 18. fordulójában játszott Újpest FC-Ferencvárosi TC mérkőzésen a Szusza Ferenc Stadionban 2022. január 30-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Másfélszeresére nőtt a Ferencváros keretének értéke egy év alatt

Közel 13 millió euróval, 133,43 millióról 146,35 millió euróra nőtt egy év alatt a labdarúgó NB I-ben szereplő 12 csapat keretének összértéke. Az akkori 336-hoz képest csak öttel több, 341 játékost foglalkoztatnak az élvonalbeli klubok.

Ezzel együtt 423 ezerről 429 ezer euróra emelkedett az OTP Bank Ligában szereplő játékosok átlagértéke – derül ki a mértékadó Transfermarkt átigazolási hírportál adataiból.

Az MTI a hazai átigazolási időszak február 14-i zárása után tekintette át a hazai labdarúgás helyzetét. Ebből többek között az is kiderül, az elmúlt két esztendőben Bajnokok Ligája-, majd Európa-liga-csoportkörben szerepelt Ferencváros tavaly február 15-éhez képest közel másfélszeresére – 31,25 millióról 45,3 millióra növelte – keretének összértékét, amely így jelenleg több mint hétszerese a lista utolsó helyén lévő, a zöld-fehérek által vasárnap idegenben 3-1-re legyőzött Zalaegerszegénél (6,1 millió).

Az elmúlt egy évben pénzügyileg

a Gyirmót fejlődött a legdinamikusabban: megduplázta játékosai összértékét,

amely tavaly ilyenkor - amikor még az NB II-ben szerepelt - még csak 3,18 millió euró volt, most pedig 6,38 millió, amellyel jelenleg tizedik a pénzügyi rangsorban. A Gyirmót - a ZTE mellett - a Paksot (6,25 millió) előzi meg a listán.

Az FTC bajnoki címe nem lenne meglepetés, hiszen labdarúgóinak összértéke több mint kétszerese a papíron második MOL Fehérvárénál (21,1 millió euró), amely pontjai alapján most csak negyedik az élvonalban. A Kisvárda jócskán erején felül teljesít, hiszen a 8,25 millió eurós keretével hatodik a pénzügyi rangsorban, a bajnokságban viszont jelenleg harmadik, míg a kizárólag magyar játékosokat foglalkoztató Paks az említett 11. helyéhez képest ötödik az NB I-ben. Az alulteljesítő klubok közül - a Fehérváron kívül - a Honvédot és az Újpestet kell megemlíteni, hiszen a kispestiek a keretük alapján negyedikek, a tabellán viszont a nyolcadikok, míg a bajnokságban sereghajtó lila-fehérek a keretösszegük szerint ötödikek. Hozzá kell azonban tenni, hogy tavaly december közepéhez képest a Gyirmót (34,9 százalék) után a még kedden délután is új igazolást bejelentő Újpest növelte legjobban a keretének összértékét (26,8 százalékkal).

Csak kis mértékben, 44,6 százalékról 47,5-re emelkedett a külföldi játékosok aránya, tehát

majdnem minden második játékos idegenlégiós az NB I-ben

(341-ből 162). A legtöbb külföldit, 24-et a Ferencváros alkalmazza, majd a Mezőkövesd következik a sorban hússzal. A Paksban nincs légiós és a Debrecenben is csak hat.

Az átigazolási hírportál szerint karácsony óta több mint 120 tranzakció történt a hazai élvonalban, ezek többsége kölcsönadás, illetve lejárt szerződésű játékosok ingyenes leigazolása volt. A Gyirmót például csak ilyen labdarúgókat szerződtetett.

A magyar klubok általában nem hozzák nyilvánosságra az átigazolási összegeket, ennek ellenére a Transfermarkt alkalmanként ilyen adatokat is közöl. Ezek alapján az NB I-be télen szerződtetett labdarúgók listájának élén holtversenyben az FTC két játékosa, a nigériai Fortune Bassey és a brazil Marquinhos áll 1,5-1,5 millió euróval, őket a szintén a zöld-fehérekhez került nigériai Anderson Esiti (1 millió) és argentin Carlos Auzqui (800 ezer euró), majd a Fehérvár által leigazolt ukrán Artem Sabanov követi (700 ezer).

A legnagyobb eladás is a Ferencvároshoz köthető, a Transfermarkt szerint

4 millió eurót kapott az albán Myrto Uzuniért a spanyol Granadától.

Ez azt jelenti, hogy ebből az összegből három játékost vásárolhatott a Bajnokok Ligája csoportkörét megcélzó címvédő. Jó üzletet az MTK kötött még, hiszen Vancsa Zalánért 3 millió euró jár neki a belga Lommeltől - legalábbis az átigazolási portál szerint.

A nem közölt összegekért szerződtetett labdarúgók közül ki kell emelni a Fehérvárra került két középpályást, az osztrák Peter Zuljt és az ukrán Bohdan Lednyevet, előbbi értékét 1,7 millió, utóbbiét 1,5 millió euróra becsüli a Transfermarkt.

Az NB I tíz legértékesebb játékosából nyolcan a Ferencvárosban, ketten pedig a MOL Fehérvárban futballoznak.

Az első két helyen a zöld-fehérek brazil középcsatára, Marqiunhos (3,8 millió euró) és az argentin jobbszélső, Carlos Auzqui áll (3,5 millió euró). Őket a szintén a zöld-fehéreknél játszó tunéziai középpályás, Aissa Laidouni követi (3 millió euró). A két fehérvári a 2 millió euróval holtversenyben nyolcadik ukrán Ivan Petrjak és a honosított Nego Loic. Az itthon játszó magyar futballisták közül az FTC kapusát, Dibusz Dénest (2,7 millió euró) taksálja a legmagasabb értékűre az átigazolási hírportál, aki ezzel negyedik a rangsorban.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×