eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Hosszú Katinka olimpiai bajnok úszó és Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke a 2022-es vizes világbajnokság megrendezéséről tartott tájékoztatón Budapesten 2022. február 7-én. A magyar főváros június 18. és július 3. között ad otthont az úszó-világbajnokságnak. A sportág mérkőzéseit Budapesten Sopronban, Debrecenben és Szegeden bonyolítják le.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Wladár Sándor: kötelező volt a titoktartás, a magyar úszók sem tudták, hogy hazai vb jön

Elsősorban egy sportszakmai eseményt akarunk csinálni, hogy a világ vizes sportágainak helyet tudjunk adni Magyarországon – mondta Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a június világbajnokság szervezőbizottságának vezetője.

Amikor a fukuokai szervezők bejelentették, hogy az idén sem rendezik meg a koronavírus-járvány miatt a vizes-világbajnokságot, akkor vetődött fel az a gondolat, hogy az újabb halasztás helyett Budapest rendezze meg az eseményt – idézte fel a kezdeteket Wladár Sándor. Az úszószövetség elnöke partnerre talált a honi vízilabda-szövetségben, és együtt kezdtek tárgyalásba a nemzetközi szövetséggel.

"A FINA ismeri Magyarországot, elismeri a magyar sportot, jó pozícióból indultunk" – mondta a szervezőbizottság elnöke, és elárulta, a FINA óriási engedményeket tett, csökkentette a rendezői jogdíjat, a pénzdíjak terheit, és például az óriás-toronyugrást sem kell megrendezni, ami milliárdos költséget jelentett volna.

"Mi nem akarjuk a 2017-es vb-t megismételni, nem ez a cél, nem is lehet megismételni a valaha volt legjobb világbajnokságot. Mi elsősorban egy sportszakmai eseményt akarunk csinálni, hogy a világ vizes sportágainak helyett tudjunk adni Magyarországon. Tényleg imádják Magyarországot a vizes sportágak résztvevői, csapatok, egyéni versenyzők, vezetők szívesen jönnek ide, mert itt mindig mindig megkapják azt, amit elvárnak. Azt tudjuk garantálni, hogy szakmailag a legmagasabb szinten csináljuk meg a versenyeket" – mondta Wladár Sándor.

Noha a következő időszak Magyarországon elsősorban a politikáról szól majd, hiszen választási kampány lesz, utána kormányalakítás, és nagyjából ezután következik majd a vizes világbajnokság, de a főszervező azt ígéri: a politikától távol tudja tartani az eseményt.

"A kormány Wladár Sándort kérte föl a Szervező Bizottság elnökének, ez nekem egy hatalmas megtiszteltetés, talán életem legnagyobb elismerése, meg felelőssége is. Azt teljesen biztosan mondhatom, hogy politikamentes lesz. A szervezőbizottságba is olyan kiválóságok lesznek delegálva, akik nem politikai szereplők, ez nem politikai alapon történik, hanem csak sportszakmai alapon" – mondta az olimpiai bajnok hátúszó.

A magyar úszók felkészülését a vb megmentése ellenére is át kell alakítani, mert az eredeti tervhez képest négy héttel később rendezik a világbajnokság úszóversenyét, Fukuokában májusban álltak volna rajtköre, most viszont június 18-án kezdődik a vb.

"Ezt senkinek nem mondtuk el, titoktartási nyilatkozatot kellett tenni a tárgyalásokon, így az úszók is a mai híradásokból értesültek. Föl kell készülniük. Most örül mindenki, hiszen eddig el voltak keseredve. Négy és fél hónap elegendő ahhoz, hogy a versenynaptárukat, a felkészülési struktúrájukat tudják úgy igazítani, hogy a legjobbjukat nyújthassák Budapesten" – mondta Wladár Sándor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×