eur:
395.01
usd:
368.94
bux:
71780.58
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Eden Hazard, a Real Madrid játékosa büntetőből lő gólt Samir Handanovicnak, az Internazionale kapusának a labdarúgó Bajnokok Ligája B csoportjának negyedik fordulójában játszott Internazionale - Real Madrid mérkőzésen a milánói Giuseppe Meazza Stadionban 2020. november 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Matteo Bazzi

Légiósdömping: nincs olasz a Serie A álomtizenegyében

A futballmérkőzések statisztikáival foglalkozó Opta adatai szerint három Inter-játékos szerepel a Serie A 2021–2022-es idénye első felének álomtizenegyében. Meglepőbb, hogy a legjobbak között egyetlen olasz, egyetlen Európa-bajnok sincsen.

A tizenegy: Handanovic (Inter) – Cuadrado (Juventus), Bremer (Torino), De Ligt (Juventus), Théo Hernandez (Milan) – Fabián Ruiz (Napoli), Brozovic (Inter), Calhanoglu (Inter) – Pasalic (Atalanta) – Vlahovics (Fiorentina), Simeone (Verona).

Néhány magyarázó gondolat a számok alapján elkészített rangsorhoz. Azok a kapusok közül, akik ősszel legalább három mérkőzésen védtek a Serie A-ban, a bajnoki címvédő 37 éves csapatkapitányának, Samir Handanovicnak a legjobb a védési hatékonyságot jelentő mutatója (77,9 százalék). A szlovén kapus védett mind a 19 fordulóban, az Internél csupán a Napoli kapott (eggyel) kevesebb gólt.

Juan Cuadrado elsősorban azzal tűnt ki, hogy minden más védőnél több helyzetet (30) teremtett a csapattársainak. A 33 éves kolumbiai futballista 17 bajnoki mérkőzésen 4 gólt szerzett az őszi idényben.

A lista egyik meglepetése Bremer, a tizenegyedik helyen álló Torino brazil középhátvédje. Az Opta azzal indokolja kiemelését, hogy a 24 éves, negyedik idényét a Serie A-ban töltő védő nyerte a legtöbb fejpárbajt a Serie A-ban, övé volt a legtöbb labdaszerzés. Tizennyolc meccsen két gólt szerzett ősszel

Matthijs de Ligt a másik belső védő. A Barcelona által nagyon akart hollandnál egyetlen védőt sem cseleztek ki kevesebbszer az őszi idényben. A mérések szerint csupán egyszer tudták „legyőzni”. Tizenöt mérkőzésen egy gólt szerzett.

A francia Théo Hernandez a balhátvéd az őszt álomcsapatában. Elsősorban a támadójáték segítéséért ünneplik, a védők közül senki sem készített nála előbb több gólt, ötöt. Tizenöt mérkőzésen játszott, a legtöbbet a Milan védői közül.

A spanyol Fabián Ruíz már évek óta a legnagyobb klubok kiszemeltje, a mostani őszi teljesítmény újabb nyomós érv arra, hogy Európa legjobb középpályásai között a helye. Tizenöt mérkőzésen öt gólt szerzett, mérkőzésenként átlagosan 41 sikeres passzt adott az ellenfél térfelén.

Kitűnő félévet zárt a horvát Marcelo Brozovic, aki az Inter mezőnyjátékosai közül egyedül szerepelt mind a 19 bajnoki mérkőzésen. Ő adta a legtöbb passzt ősszel, s ő vett részt a legtöbb, kapura lövéssel végződő akcióban.

A török Hakan Calhanoglu a nyáron lépett át a Milanból az Interbe. Gyorsan beilleszkedett, 17 mérkőzésen játszott, fél szezon alatt elért hat gólja kiemelkedő eddigi pályafutását tekintve. Hat góllal és hét gólpasszal vezeti a mostani idényben a Serie A középpályásainak „kanadai listáját”.

Egy újabb horvát, Mario Pasalic a tizenegyben, hátravont középcsatárként, tízesként, kinek hogyan tetszik. Tizenkilenc mérkőzésen 7 gólt szerzett, minden 88 percben gólt vagy gólpasszt ért el az őszi évadban.

A szerb Dusan Vlahovics 16 góllal vezeti a góllövőlistát, folytatta remek tavaszi teljesítményét. A Fiorentina immár 75 millió euróra tartja, annyiért engedné el, azaz körülbelül Erling Haalandéval azonos az ára.

Az argentin Giovanni Simeone is az idény meglepetései közé tartozik. Tizenkét gólt szerzett, csak Vlahovics és Ciro Immobile előzi meg a góllövőlistán. Övé a leghatékonyabb lövési mutató, 37,5 százalékkal tüzelt, azaz még három lövés sem kellett neki egy gólhoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×