eur:
394.8
usd:
365.37
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Afgán nők az iszlamista tálibok uralma alatti jogaikért tüntetnek Kabulban 2021. szeptember 3-án. Az előző tálib uralom idején, 1996-2001 között az iszlám törvények voltak érvényben, amelyek erősen korlátozták a nők jogait. A tálibok augusztusban foglalták el Afganisztán legnagyobb részét, miután az Egyesült Államok vezette NATO-erők kivonultak az országból, az utolsó amerikai katona augusztus 31-én távozott.
Nyitókép: MTI/AP/Wali Sabawoon

Portugáliában menedékjogot kért az afgán női ifiválogatott

Szám szerint 26 14-16 éves futballista a családjaikkal együtt 80 fős csoportban. Már Lisszabonban vannak.

Az afgán női ifjúsági labdarúgó-válogatott 26 tagja kért menedékjogot Portugáliában, miután a tálib hatalomátvétel miatt elhagyták hazájukat.

Amint arról Farkhunda Muhtaj, a felnőtt csapat kapitánya beszámolt, a 14-16 éves lányok hozzátartozóikkal együtt amerikai segélyszervezetek összehangolt munkájának köszönhetően érkeztek meg Lisszabonba. A csoport 80 főből áll.

"Elhagyták az otthonukat, mindent maguk mögött hagytak" – nyilatkozott a Kanadában élő Farkhunda Muhtaj.

Az ifjúsági válogatott játékosai a labdarúgás mellett tanulni is szeretnének, ezért döntöttek úgy, hogy Portugáliában kérnek menedékjogot.

A tálib hatalomátvétel után sok sportoló hagyta el Afganisztánt, mivel nem látta biztosítottnak, hogy folytathassa pályafutását.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Pozitív hangulatban telik a kereskedés az európai tőzsdéken, ezzel a régió piacai javítani tudnak a tegnapi eséshez képest. Ehhez képest az USA-ban sokkal visszafogottabb mozgásokat látunk annak ellenére, hogy a friss adatok a munkaerőpiac lassulását mutatták, ami jó hír lehet a Fed kamatvágása szempontjából. Nagyobb mozgásokra azonban nem kell ma számítani az USA-ban, hiszen a Függetlenség Napja miatt már ma is korábban zár a tőzsde, holnap pedig nem lesz kereskedés, tehát várhatóan kisebb volumenekre lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×