eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője érkezik a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Szahíri Nagydíjának otthont adó szahíri pályára 2021. március 25-én. A szezonnyitó bahreini futamot március 28-án rendezik.
Nyitókép: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

Max Verstappen: ha itt rontasz, utána nehéz rálelni a ritmusra

A világbajnoki pontverseny éllovasa egyik kedvenc pályája a Hungaroring, ahol péntektől vasárnapig rendezik a 36. Forma-1-es Magyar Nagydíjat.

A Red Bull istálló által szervezett online kerekasztal-beszélgetésen a holland pilóta elmondta, évente kétszer, de van hogy háromszor is tesztel Mogyoródon.

"Sok technikás része van az aszfaltcsíknak, a második szektor különösen nehéz, ott ha a kanyarkombináció első részét elrontod, akkor a továbbiakban sem fogod tudni megtalálni a ritmust. Első alkalommal nagyon nehéz menni rajta, meg kell értened és tanulnod, hogy működik, milyen a dinamikája" – jellemezte a magyar pályát Max Verstappen. Kiemelte, nemcsak a pályán, hanem Budapesten is nagyon szeret lenni, mert a város nagyon szép és a szurkolók rendkívül szenvedélyesek, ráadásul

mivel nagy levesrajongó, gulyást mindig muszáj ennie.

Elmondta, a Brit Nagydíjon elszenvedett balesete után már teljesen jól van, az első két napban érezte a gumifalba csapódást, de utána már csak a soron következő feladatokra koncentrált.

"Szerettem volna sokkal több pontot szerezni Silverstone-ban, de nem tudtam mit tenni. Továbbra is azt gondolom, elég helyet hagytam, mégis kiestem" – mondta a címvédő, hétszeres vb-első Lewis Hamiltonnal való ütközésére visszautalva a holland versenyző. Kiemelte, eddig minden pályán versenyképesek voltak, így bízik abban, hogy ez a nagyon fizikális Hungaroringen is így lesz.

A várhatóan nagy számban érkező holland szurkolókkal kapcsolatban megjegyezte, mindig jó látni, amikor narancssárgába öltözik a lelátó, azonban akkor is motiváltnak kell maradnia, ha nem lehetnek drukkerek a pálya mellett.

A jövőre bevezetésre kerülő szabályváltoztatásokról azt mondta, jobb versenyeket és több előzést vár, de egyelőre még az idei autóra koncentrálnak, mert szeretnék megnyerni az egyéni és a konstruktőri vb-t is.

"Továbbra is készülünk új csomagokkal a mostani idényre, a célunk, hogy végig versenyképesek legyünk" – fogalmazott Verstappen, aki a Magyar Nagydíj utáni nyári szünetet elsősorban Hollandiában a családjával fogja eltölteni.

Csapattársa, a mexikói Sergio Pérez a szezon eddigi részével kapcsolatban elmondta, volt fent és lent is, a legutóbbi, brit futam különösen fájdalmas volt számukra – Verstappen kiesett, ő pedig csak a 16. helyen zárt –, de összességében több a pozitívum, mint a negatívum.

"Összetettben ötödik vagyok, a konstruktőri pontversenyt vezetjük, továbbra is keményen kell dolgoznunk. A Hungaroringen nagyon fontos a jó kvalifikáció, precíznek kell lenni a gyors körön" – tekintett előre a hétvégére a mexikói versenyző.

Pérez a következő szezonjával kapcsolatban elmondta, a nyári szünetben dől majd el a sorsa, így erről egyelőre többet nem kívánt mondani.

Megjegyezte,

manapság nehéz eljutni a Forma-1-ig, mert az alacsonyabb sorozatok nagyon drágák, egy versenyzőnek nem ritkán kétmillió eurót is be kell fektetnie egy-egy szezonba.

Meglátása szerint ugyanakkor ha valaki eljut a Forma-1-ig, ott már egyértelműen kijönnek a versenyzői kvalitások, így szerinte a tehetségek megtalálják az útjukat az elitsorozatba.

"Nekem mexikóiként már nagyon fiatalon át kellett jönnöm Európába, ami elég magányossá tett. Büszke vagyok arra, ahova eljutottam, a Red Bullnál egy nagymúltú csapat tagja lehetek, élvezem minden pillanatát" – fogalmazott Pérez.

Kiemelte, hétről hétre folyamatosan lépnek előre, a szezon elején nem volt megfelelő a sebességük, de szerencsére rájöttek az okára.

Magánéletéről elmondta, az apaság nem változtatta meg a sportághoz való hozzáállását, ugyanolyan éhes a sikerre, mint korábban. A Red Bull-főnök Helmut Markóval kapcsolatban megjegyezte, rendkívül egyenes ember, amit fontosnak tart, mert sokkal egyszerűbb a dolguk, ha tudják, mit vár el tőlük a főnökük.

"Szabadidőmben én is csak egy átlagos ember vagyok – zárta Pérez –, családom van, barátaim, igaz, a vírus miatt nem tudok annyi emberrel találkozni, mint korábban, mert nagyon oda kell figyelnünk magunkra."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×