eur:
392.89
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Vuhszi, 2018. július 25.Szilágyi Áron a vuhszi vívó-világbajnokság férfi kard csapatversenyének negyeddöntőjében vívott Magyarország-Németország mérkőzésen 2018. július 25-én. A magyarok bronzérmet nyertek. (MTI/EPA/Aleksandar Plavevski)
Nyitókép: MTI/EPA/Aleksandar Plavevski

Szilágyi Áron: az olimpián kőkemény csörték lesznek, évszázados ellenfelekkel

Egyenértéke van a csapat- és az egyéni szereplésnek a kétszeres olimpiai bajnok kardozónak, aki az InfoRádiónak adott interjújában kifejtette ennek érzelmi és sporttörténelmi hátterét is.

A márciusi budapesti kardvívó-világkupán egyéniben a második helyen végzett Szilágyi Áron, míg a csapatversenyben - a három egymást követő vb-n aranyérmes dél-koreaiakat legyőzve - bronzérmes lett a magyar válogatott.

A kétszeres egyéni olimpiai bajnok Szilágyi Áron az InfoRádiónak arról beszélt, hogy Tokióban a csapatszámban is szeretne maradandót alkotni.

"Szeretnénk bizonyítani, hogy a magyar kardvívás, a magyar négyes ott van a legjobbak között, képes érmet szerezni az olimpián. 1996 óta vár a magyar vívás erre, ugyanakkor ezt nem teherként éljük meg, hanem ösztönzőleg, hogy mi lehetünk az a négy ember, akik felteszik a magyar kardvívás i betűjére a pontot" - árulta el Szilágyi Áron.

Azt látja csapattársain, hogy

mindenki nagyon motivált, készül, várja, hogy ott lehessen Tokióban.

Aranyérmet viszont mégakkor nyert a kardcsapat, amikor Szilágyi Áron még nem is élt, 1988-ban, Szöulban. Erről is szólt.

"Erről csak akkor beszéljünk, ha beverekedtük magunkat a döntőbe, hosszú út vár még ránk addig" - figyelmeztetett a sportoló.

Úgy számol, hogy át kell magukat verekedni ehhez Iránon, az Egyesült Államok csapatán vagy akár Olaszországon, Oroszországon is.

"Kőkemény csörték lesznek, évszázados ellenfelekkel" - húzta alá. "De hát előttünk vannak a régi nagyok képei, Szabó Bencéé vagy Nébald Györgyé, vagy

ahogy Gedővári Imre beadja az utolsó tust, és ezzel olimpiai bajnok Magyarország.

Ismét Ázsiába utazunk, nagyon remélem, hogy méltón tudjuk folytatni a hagyományokat."

Hogy a csapat-e a fontosabb Szilágyi Áronnak, vagy az egyéni, amit már kétszer megnyert (2012, 2016), arra is egyértelmű feleletet adott.

"Én

17 évesen úgy kerültem be a felnőtt válogatottba, hogy rögtön elsőre, Szentpéterváron megnyertük a világbajnokságot. Ez nekem maradandó élmény,

így a csapat legalább olyan fontos lesz mindig, mint az egyéni. Nem szeretnék, és hál' Istennek nem is kell választanom, hogy melyik a fontosabb."

A londoni olimpiára ki sem jutott a válogatott, Rióban pedig nem volt az ötkarikás programon a kardozók csapatversenye.

A teljes interjú az InfoRádió Ötkarika című műsorában hangzott el, és ide kattintva meghallgatható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×