eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A 35. londoni maratoni futóverseny résztvevői a célba érkezés után 2015. április 26-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Csak kacskaringós úton juthatnak ki a maratonfutók az olimpiára

Brutálisan szigorodott a szintidő öt év alatt, a "kiskapu" a pontgyűjtés lehet, de ebben meg nagy kockázat van – mondta az InfoRádiónak a friss országos bajnok Erdélyi Zsófia.

A koronavírus-járvány a maratonfutók életét is nagyban megnehezítette, mert egyrészt lényegesen kevesebb versenyt rendeznek, másrészt most már a profiknak is maguknak kell állniuk a költségeiket. Ráadásul az olimpiai szint 2 óra 29 perc 30 másodpercre szigorodott – mondta az InfoRádiónak Erdélyi Zsófia, akinek a tokiói lenne a harmadik olimpiája.

Jóllehet, március 7-én, az országos bajnokságon épp elindulhatott és meg is nyerte Debrecenben – ez volt az első aranya az olimpikonnak –, de egy évvel ezelőtt sorra törölték a viadalokat, viszonylag hirtelen is mondták le őket.

"Így

nem lesz könnyű a kvótaszerzés, szinte lehetetlen

a maratonfutóknak, eddig úgy volt, hogy majdnem minden hétvégén volt egy verseny valahol a világban, tömegverseny részeként. Viszont most, hogy nem lehet tömegversenyeket rendezni, eltűntek a lehetőségek" – közölte.

A szervezők közben igyekeznek idomulni ehhez a helyzethez, és rendeznek úgynevezett elitversenyeket, ilyen volt a debreceni magyar bajnokság is és még egy viadal Drezdában, ahová viszont most

a kiutazás, a szállás és az ellátás költségét is elő kellett teremtenie.

"Régebben, amikor tömegsporteseményekről volt szó, a profi sportolók költségei kijöttek a szervezés költségvetéséből" – világított rá Erdélyi Zsófia.

A sportoló lát még a tokiói kijutásra lehetőséget a szintidőn kívül is, ami 2016-ra még 2 óra 42 perc volt: pontokat gyűjthet.

"De ez kockázatos játék – ecsetelte –, mert úgy áll össze a Rióban 160, most 80 fős mezőny, hogy aki szintet fut, automatikusan utazhat, a maradék 40-et a ranglistából töltik fel."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×