eur:
385.87
usd:
356.69
bux:
68864.24
2024. május 14. kedd Bonifác
Az FC Barcelona labdarúgócsapat argentin csillagát, Lionel Messit ábrázoló molinó Barcelonában 2020. augusztus 28-án, miután a játékos bejelentette távozási szándékát. Előző napi sajtójelentések szerint Messi megbeszélést folytatott a Manchester Cityt irányító Pep Guardiolával.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Alejandro Garcia

Messi fizetése: egy futballista annyit ér, amennyi profitot hoz

Elszámolták magukat a Barcelona vezetői amikor 2017-ben öt évre 550 millió eurós szerződést kötöttek Lionel Messivel. A klub azonban ettől még nem fog csődbe menni – mondta Dénes Ferenc sportközgazdász.

Már jó ideje arról lehetett hallani, hogy Lionel Messi nem érezte jól magát Barcelonában, többször is felröppent a hír, hogy távozna. Nyilván megvolt az az összeg, amely maradásra bírta – vélekedik Dénes Ferenc az argentin csatár csillagászati fizetésének okairól. Ugyanakkor szerinte nem volt felelőtlen, csak kockázatos döntés ilyen értékű szerződést kötni egy 30 éves sportolóval.

"Itt válik szét a hétköznapi, jó szándékú gazdasági és a sportközgazdasági megközelítés. Utóbbi értelemben

egy játékos annyit ér, amennyi profitot hoz, és nem annyit, amennyi eredményt"

– mondta a sportközgazdász, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a történetnek két oldala van. Az egyik a futballtudás, és leborul Messi nagysága előtt a futballvilág, hiszen tényleg egy futballzseni. A történet másik oldalát a pénzügyek jelentik.

"Ha egy sportvezető áttér a rossz oldalra, ő is szurkolóvá válik, akkor könnyen beüthet a krach, mert egy dolog a győzelem, a másik, hogy ez a győzelem mennyit ér a piacon. És úgy tűnik, hogy elszámolták magukat a Barcelona vezetői. Nemcsak a győzelmek nem jöttek, hanem mert a kifizetett összeg nem térül meg, nem hozza azt a profitot, amit vártak tőle" – mondta, és közölte, ebben az értelemben rossz döntés volt, de vállalták a kockázatot.

Márpedig a klub történetének egyik legnagyobb pénzügyi válságát éli meg. A tartozásai 1,173 milliárd eurót tesznek ki, ebből a rövid lejáratú adóssága 730 millió euró. Csak a 2019–2020-as szezont 488,4 millió euró nettó adóssággal zárta az egyesület, emiatt tárgyalásokat kezdett a hitelezőivel a kifizetések átütemezéséről a koronavírus-járványra hivatkozva.

"Azt nehéz elképzelni, hogy egy ekkora klub csődbe menjen,

mert még a pandémia idején is a világ legnagyobb bevételt termelő futballvállalatáról van szó. A márka értéke az egekben van, erre lehet találni befektetőket, hogy érdemes hosszú távon kockázatot vállalni" – mondta Dénes Ferenc, ugyanakkor úgy látja, biztosan rosszra fordul a Barcelona sorsa, mert a hitelezők ezt a pénzt visszakérik, hiszen ők is szeretik a profitot.

"Az a típusú aranykorszak, amit megértek Katalóniában az elmúlt évtizedben, nem feltétlenül lesz a következő évtized mércéje, mert ha az adósságokat rendezni kell, akkor a fizetésekre kevesebb pénz marad. Márpedig a profi futballt pénzből játsszák" – jelentette ki a sportgazdasági szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.15. szerda, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×