eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Visszahelyezték az olimpiai játékok szimbólumát, az ötkarikát felújítás után eredeti helyére a Tokiói-öbölben fekvő Odaiba mesterséges szigeten 2020. december 1-jén. A tervek szerint 2021. július 23. és augusztus 8. között rendezik meg a koronavírus-járvány miatt elhalasztott tokiói nyári olimpiát. Az Odaiba Marine Park ad otthont az ötkarikás játékok nyíltvízi úszóversenyeinek és a triatlon versenyszámoknak.
Nyitókép: MTI/EPA

Tokiói olimpia: vészesen kevés idő marad az igenre vagy a nemre

Legkésőbb márciusig döntenie kell a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak és a házigazda Japánnak, hogy ezen a nyáron megrendezik-e a tokiói olimpiát, vagy sem – véli Szabados Gábor sportközgazdász.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a házigazda Japán egyelőre kitart amellett, hogy megrendezhessék ezen a nyáron a tokiói olimpiát, de ez még nem jelenti azt, hogy az emberek félelme nem jogos: a japánok ugyanis mintegy 80 százaléka úgy véli, hogy az idén nyárra halasztott játékokat és a paralimpiát törölni kellene, vagy ismét el kellene halasztani.

Az InfoRádiónak nyilatkozó sportközgazdász inkább kommunikációs eszköznek tartja azt, hogy a házigazda hivatalosan semmi kétséget nem mutat a témában. Szabados Gábor biztosra veszi, hogy a háttérben zajlanak egyeztetések arról, lehet-e olimpia a nyáron Tokióban, és ha igen, hogyan.

A japán lakosság továbbra is nagyon megosztott a nyári olimpia megrendezését illetően – erősítette meg Vajda László, a 2022-es pekingi téli olimpia szervezőbizottságának tagja, több korábbi nyári olimpia szakértője. Ugyan Japán és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság részéről is folyamatos a kommunikáció arról, hogy a különféle intézkedésekkel, gondolatokkal és tervezgetésekkel, extra pénzzel és hozzáállással nem lesz probléma lebonyolítani az olimpiát a nyáron, de

egyelőre január van, amikor épp emelkedik a fertőzöttek száma a szigetországban, különösen azokban a prefektúrákban, ahol az olimpia is koncentrálódni fog, illetve Tokióban magában.

Szabados Gábor úgy véli, hogy a végleges döntéssel a szervezők addig várnak, ameddig csak lehet. Erre azonban már nincs sok idő, legfeljebb egy-két hónap, és március végére mindenképp egy igent vagy egy nemet kell majd mondani arra, hogy lesznek-e 2021 nyarán ötkarikás játékok Tokióban.

Hagyományos formában viszont szinte bizonyos, hogy erre nem kerül majd sor,

állítja a szakember, aki azt viszont nem zárja ki, hogy zárt kapuk mögött legyen az olimpia. Egy biztos, kizárólag szigorú szabályok mentén lehet majd csak részt venni az eseményen.

Szabados Gábor a halasztást sem tartja elképzelhetetlennek, bár szerinte ez némi bonyodalmakkal járhat. „A pekingi téli olimpia természetesen abból a szempontból problémát okozhat, hogy időben nagyon közel esne, de ne felejtsük el, hogy korábban évtizedeken keresztül azonos évben rendezték a játékokat, így ez sem lenne annyira kirívó eset.”

Ha mégis elhalasztanák a tokiói játékokat, Szabados Gábor szerint 2022 nyara lenne a legideálisabb választás. Egyrészt a közvetítési jogok miatt, másrészt ebben az évben kivételesen nem nyáron, hanem a jelenlegi tervek szerint decemberben rendezik meg a labdarúgó-világbajnokságot Katarban.

Így az eseménynek nem lenne konkurenciája.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×