eur:
394.5
usd:
365.2
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A magyar válogatott játékosai ünneplik győzelmüket a Magyarország - Izland labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzés végén a Puskás Arénában 2020. november 12-én. A csapat 2-1-re győzött, ezzel története során negyedszer kijutott az Európa-bajnokságra.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

"Ez óriási ünnep lesz Magyarországnak" - így látták az Eb-részvételt kiharcolók

2020-ról utólag mindenkinek a vírus fog az eszébe jutni, de az Izland elleni 2 óra a győztes befejezéssel talán feledtette egy kicsit a sok szenvedést; Szalai Ádám idén nem hív meg senkit semmire a Nagykörúton, de mindenkit biztat, ünnepelje meg a magyar labdarúgó-válogatott kijutását a 2021-re halasztott Eb-re.Nyilatkozatok - Szoboszlai Dominiktól Loic Negóig, a peches Gulácsi Pétertől a beugró Cosimo Inguscióig.

A magyar labdarúgó-válogatott egy bekapott, igen peches gól után lassan átvette az irányítást a mérkőzés történései fölött, de csak a hajrában, a 88. perc után fordított és jutott ki az Izland elleni pótselejtezőn keresztül a világjárvány miatt 2021-re halasztott Európa-bajnokságra.

Szoboszlai Dominik, a győztes gól szerzője az M4 Sportnak nyilatkozva felidézte a győztes találata előtti pillanatokat: "Elindultam a labdával, négyen voltak előttem, elvitt valamelyik társam egy embert, aztán ellőttem, sikerült."

A mérkőzés egészét elemezve azt mondta, az első 10 perc nem a tervek szerint alakult, "de aztán összekapta magát a csapat, az öltözőben is egymásra figyeltünk".

"Egy védő elment Sallaival, 20 méterig vezettem a labdát, tovább már nem tudtam futni, gondoltam, onnan már csak elrúgom" - idézte fel az Eb-részvételt eredményező, 92. percben született győztes gólt a futballista az MTI-nek.

A 20 éves futballista bevallotta, számára óriási hullámvasút volt az elmúlt hét, mivel vasárnap még úgy tűnt, nem léphet pályára ezen a sorsdöntő találkozón, aztán hétfőn derült ki, hogy mégis elutazhat, mivel mindenkinek negatív lett a koronavírustesztje.

"A gólörömnél az egész pályafutásom lepörgött előttem, hogy egészen a gyermekkoromtól hogyan jutottam el idáig"

Felidézte, a törökök elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen ennél valamivel korábban lőtte be a győztes gólt, "de erre esélyük sem volt már válaszolni" - összegzett a Red Bull Salzburg középpályása, aki egyelőre nem nagyon fogja fel, hogy mi történt, nyilatkozatakor pedig alig várta, hogy a helyzetből szabadulva ünnepelhessen a társakkal.

"Remélem, a vírus nem akadályozza meg, hogy 40-50 ezer magyar itt legyen jövő nyáron"

- zárta szavait.

Szóra bírta a mérkőzést közvetítő televízió Gulácsi Péter kapust is, akinek egy szerencsétlen mozdulata után került hátrányba a válogatott Izland ellen.

"Egy csapat vagyunk, küzdünk egymásért, nem volt könnyű meccs a bekapott gól után" - utalt arra, hogy csak a legvégén sikerült gólokra váltani a lassan kiérlelődő magyar fölényt. "Megérdemelten nyertünk.

80 percig cikáztak a gondolatok a fejemben,

de meg kell köszönnöm a srácoknak, le a kalappal előttük. Életemben nem kaptam ilyen gólt, kicsúszott a labda a kezemből, ilyen nem történhet meg. Nem volt könnyű, de megmutattuk, hogy ez a csapat nagyon egyben van; azáltal, hogy még a rendes játékidőben sikerült megfordítani a mérkőzést. Ez most egy óriási nagy ünnep lesz Magyarországnak" - részletezte, utalva arra, hogy 2021 nyarán három mérkőzést játszhat hazai pályán a válogatott a kontinenstornán.

Szalai Ádám lecserélt csapatkapitány szokása szerint nem kertelt.

"Nagyon furcsa mérkőzést játszottunk, hihetetlen, hogy megfordítottuk ezt a mérkőzést, bár az elmúlt hónapok már utaltak erre az eredményre. Nem túl hálás, ahogy kezdtünk, de félelmetes, ami ebben a csapatban benne van. És

van már egy majdnem világsztár szintű játékosunk,

aki eldönt egy ilyen mérkőzést" - utalt Szoboszlai Dominikra és a góljára. "Hálás vagyok, hogy ennek a csapatnak a tagja lehetek, és már másodszor vívtuk ki egymásután az Eb-szereplés jogát."

Külön kitért rá, hogy két hónap után ez volt az első tétmérkőzése, de "óriási hátszele volt". És még valami:

"Erről az évről majd utólag mindenkinek a vírus jut az eszébe, de sok millió magyar most, erre a 2-3-4 órára talán nem csak a sok szenvedésre gondolt."

2015 után idén nem lesz módja senkit sem meghívni semmire a Nagykörúton, de azt javasolta, hogy az ünneplést otthon mindenki oldja meg valahogy.

Az egyenlítő gólt szerző Loic Nego honosított játékosként angolul nyilatkozott.

"Hosszú évek óta vagyok itt a családommal, itthon érzem magam. Nem tudom leírni, amit most érzek, túl korai. Az edzőnk és a szövetségi kapitányunk hitt bennünk. Óriási nyomás volt itt mindenki számára. Ha ilyen mérkőzésen pályára lépsz, többet kell adnod, mint amit tudsz. A gólom előtt Nikolics nagyon közel volt ahhoz, hogy lőjön, de az utolsó pillanatban szóltam neki, így került hozzám a labda, és belőttem. Bonyolult kérdés, hogy miért jó magyarnak lenni:

nagyon tisztelem ezt a címert,

a csapat pedig minden elismerést megérdemel."

Szalai Attila is "szót kapott", elmondása szerint nem izgult, a csapat pedig "jól reagált" arra, hogy hátrányba került, "véghez vitte a tervet".

Marco Rossi szövetségi kapitánnyal azonnal a lefújás után tudtak beszélni, a karanténban otthon ülő szövetségi kapitány a játékos beszámolója szerint határtalanul boldog és el is érzékenyült a győzelem pillanatában.

Cosimo Inguscio nyilatkozatát az NSO jegyezte le: "A meccs nehezen indult számunkra, éreztük a nyomást, mert tudtuk, ha itt nem járunk sikerrel, nincs több esély. És ez a nyomás volt, akire fékezőleg hatott. A szünetben egyeztettünk a szövetségi kapitánnyal is és tisztáztuk, hogy ez az utolsó esély, ami veszendőben van. Sikerült az éhséget felkelteni a csapatban. A győzelmet megérdemeltük. Nem mondhatjuk, hogy érdemtelenül raboltuk volna el. Marcóval folyamatosan kapcsolatban álltunk, megbeszéltük a cseréket is. Folyamatosan beszéltünk telefonon. Minden észrevétel hasznos lehet tőle, hiszen mégiscsak ő a vezetőedző."

A mérkőzést követő sajtótájékoztató végén ígéretet tett, hogy a következő hat hónapban a stáb megtanul magyarul, egyúttal köszönetet mondott mindazoknak, akik bíztak bennük, akik bizalmat szavazott a stábnak. Köszönetet mondott az orvosi csapatnak, a csapatmenedzsernek, a szertárosoknak és az U21-es válogatottból beugró edzőnek, Gera Zoltánnak is.

Vendégek a pokolban

Erik Hamrén (szövetségi kapitány, Izland): "Természetesen nagyon csalódottak vagyunk mindannyian. Öt percre voltunk az Európa-bajnokságtól. Gratulálunk Magyarországnak, fantasztikus nyár elé nézhet. Nem védekeztünk elég szorosan, könnyen jutottak át rajtunk a magyarok. (...) Amikor egy csapat 1–0-ra vezet, gyakran ez a forgatókönyv, hogy az előnyben lévő csapat beáll védekezni. Volt azért ellentámadásunk, közel álltunk a második gólhoz, de valóban, a második félidőben túl sokat védekeztünk, a magyar csapat sokkal többet birtokolta a labdát. Az egymeccses pótselejtezők ilyenek. A győztes csapat a mennyországban érezheti magát, a vesztes pedig a pokolban. Nagyon közel voltunk az álmainkhoz, de most mi kerültünk a pokolba. Sok sikert kívánunk Magyarországnak az Európa-bajnokságon." (NSO)

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×