eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke (b-j)  beszélget a Keleti Ágnes ötszörös olimpiai győztes tornásznőről szóló, Keleti 100 Mert szeretek élni című könyv bemutatóján a Testnevelési Egyetemen 2020. november 9-én. Keleti Ágnes a világ jelenlegi legidősebb olimpiai bajnoka, 1921. január 9-én született Budapesten.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Könyv jelent meg a legidősebb olimpiai bajnokról

Két hónappal századik születésnapja előtt bemutatták a Keleti Ágnes tornász életéről szóló könyvet.

A sajtóbemutatón a járványveszély miatt a kötet főszereplőjét fia, Bíró Rafael képviselte, de rövidfilmen látható volt Keleti Ágnes is, amint otthonában kezében tartja, nézegeti a könyvet, és azt mondja, hogy örül neki.

Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért felelős államtitkára köszöntőjében azt mondta: Keleti Ágnes eredményeit mindenki ismeri.

"Ági néni élettörténete nemcsak a hosszúsága miatt különleges, hanem azért is, mert a tornász mellett egy édesanya és egy sportszakember életét is megismerjük".

"Az az egészséges, pozitív életszemlélet, amely Ági nénit jellemzi, mindannyiunk számára példa lehet" – hangsúlyozta Szabó Tünde.

Budapest, 2020. november 9.
A Keleti Ágnes ötszörös olimpiai győztes tornásznőről szóló, Keleti 100
A Keleti Ágnes ötszörös olimpiai győztes tornásznőről szóló, Keleti 100 "Mert szeretek élni" című könyv a kötet bemutatóján a Testnevelési Egyetemen 2020. november 9-én. MTI/Kovács Tamás

Schmitt Pál olimpiai bajnok vívó, a Nemzet Sportolója, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) volt elnöke, a könyv előszavának szerzője emlékeztetett arra, hogy 2004-ben, amikor létrehozták a Nemzet Sportolója címet, Keleti Ágnes volt az első, akinek a neve elismerésre méltóként felvetődött.

Magyar Zoltán olimpiai bajnok tornász, a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) elnöke elmondta, hogy miután a mű kiadásának ötletével Dobor Dezső megkereste őt, mindenki az első szóra csatlakozott támogatónak.

A kiadásban az MATSZ mellett közreműködött többek között az Emmi, a Testnevelési Egyetem (TE) és Újpest önkormányzata is. Az eseményen levetítették utóbbinak azt a kisfilmjét, amelyet ősszel Keleti Ágnes díszpolgárrá avatása alkalmából készítettek. Ebben elhangzik Kelet Ágnes életszemléletének vezérmotívuma:

"Az ember érzi, mi esik jól neki, és csak olyan dolgokat csináljon, amiket szeret. Az a legfontosabb a világon, hogy az ember szeressen".

Mocsai Lajos, a bemutatónak otthont adó TE rektora kiemelte, hogy Keleti Ágnes

az egyedüli magyar olimpiai bajnok, aki a TF színeiben lett ötkarikás aranyérmes.

A tornász 1950 és 1954 között volt a TF Haladás versenyzője és ez idő alatt Helsinkiből egy arannyal tért haza. A másik négy bajnoki címet Melbourne-ben a Bp. Dózsa versenyzőjeként nyerte.

A Dobor Dezső, Dávid Sándor szerzőpárosból előbbi jelent meg az eseményen – melyen jelen volt Kulcsár Krisztián MOB-elnök is –, és elmondta: azért tették 9-ére a bemutatót, mert pontosan két hónap múlva lesz 100 éves Keleti Ágnes.

"Ez a kiadvány több mint egy könyv, inkább egy Keleti 100 produkció – mondta a szerző –, ugyanis egyidejűleg angol nyelven is megjelent és az interneten is olvasható."

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×