eur:
394.51
usd:
365.4
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
London, 2017. május 21.Roman Abramovics, a Chelsea labdarúgóklub tulajdonosa tapsol az első osztályú labdarúgó-bajnokságban játszott Chelsea-Sunderland mérkőzésen a londoni Stamford Bridge Stadionban 2017. május 21-én. (MTI/EPA/Andy Rain)
Nyitókép: ANDY RAIN

A Chelsea-tulajnak az ellenfélnél is volt játékosa

Azóta már betiltott gyakorlatot folytatott egy offshore cég.

Roman Abramovicsot, a Chelsea tulajdonosát rivális csapatok futballistáihoz is üzleti érdekeltség fűzte – derült a FinCEN-aktákból.

Ahogy azt az Infostart is megírta, több mint kétezer olyan jelentés szivárgott ki a nemzetközi médiában, melyben bankok ügyfeleik potenciális pénzmosási tevékenységeiről számolnak be az egyik amerikai pénzügyi felügyeleti szervnek. Az iratok alapján a BBC Panorama című műsorába kinyomozta, hogy az egyik Brit Virgin-szigeteki offshore cég, a Leiston Holdings mögött az orosz üzletember áll.

A társaság úgynevezett harmadik félként birtokolta több futballista játékjogát. Ez a gyakorlat még 2006-ban, Carlos Tévez és Javier Mascherano ügyében vált szélesebb körben ismertté, akkor a West Ham egy tanácsadó cégtől, nem pedig klubjuktól vette meg a két argentint. Az eset következtében Angliában 2008-ban betiltották ezt a lehetőséget, de a nemzetközi futballban egészen 2015-ig élt.

Harmadik félként a befektetők megszerzik egy játékos tulajdonjogát, vagy annak részét általában anyagilag nehéz helyzetben lévő egyesületektől, így viszont a későbbi értékesítésként is hozzájuk, és nem a csapathoz folyik be az eladásból a pénz.

Az Abramovicshoz köthető cég a perui válogatott Andre Carillo kereskedelmi jogainak 50 százalékát szerezte meg, amikor egymillió eurót kölcsönzött a portugál Sportingnak, segítve a futballista megszerzését. A megállapodás kimondta, hogy ha játékosért 6 millió euróért magasabb ajánlat érkezik, és azt a Sporting nem fogadja el, akkor annak a 45 százalékát a Leistonnak megfizetnie. Emellett szezononként 127 ezer eurót volt köteles fizetni a portugál csapat a cégnek.

A Chelsea és a Sporting a 2014-2015-es BL-szezonban egy csoportban szerepelt, és Carillo mindkét meccsen játszott. Így

Abramovicsnak egyszerre 12 játékosa volt a pályán.

A Leistonnak még két Sporting-játékosban volt érdekeltsége: Gael Etock és Valentim Viola is az offshore céghez tartozott.

Az orosz milliárdos szóvivője a BBC-vel azt közölte, hogy nem történt semmilyen szabályszegés.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×