eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Mi köze a brunei herceg fiának a Leicester Cityhez?

Talán az első reakció a válasz megfogalmazásánál az lenne: biztos megvette a Premier League 2016-os bajnokát. Ám nem jó a felelet. A Blogfinancefr szerint a világ összes futballistája közül ő a leggazdagabb.

A portál csak az aktív játékosokat listázta, ezért nincs köztük David Beckham. A tizedik helyezettől visszafelé haladva nem ér minket nagy meglepetés:

10. Paul Pogba 85 millió dollár

9. Eden Hazar 100 millió dollár

8. Andrés Iniesta 120 millió dollár

7. Gareth Bale 125 millió dollár

6. Wayne Rooney 160 millió dollár

5. Neymar júnior 185 millió dollár

4. Zlatan Ibrahimović 190 millió dollár

3. Lionel Messi 400 millió dollár

2. Cristiano Ronaldo 450 millió dollár

A listavezető Faiq Bolkiah, akinek a nevét nagy valószínűséggel itthon még egyetlen futballszurkoló sem hallotta, pedig válogatott labdarúgó. Két ország között választhatott, az Egyesült Államok és a Brunei Szultánság, vagyis a szülőhelye és a családja országa között.

Utóbbi mellett döntött, pedig nem sokat élt otthon: 1998. május 8-án született Los Angelesben, de gyerekkora óta Angliában él, sorrendben a Newbury, a Southampton, az Arsenal, majd a Chelsea kölyökjátékosa is volt – kevés sztár tudott korábban ilyen tekintélyes állomáshelyeket maga mögött tudni 18 éves koráig.

2016 óta a Leicester City tagja, s bár a Premier League-ben még nem kapott szerepet, de a „Rókák” U23-as csapatáig már el-eljutott.

Édesapja, Jefri Bolkiah Brunei hercege, teljes nevén Őkirályi Fensége Pengiran Digadong Sahibul Mal Pengiran Muda Jefri Bolkiah ibni Al-Marhum Sultan Haji Omar Ali Saifuddien Sa'adul Khairi Waddien. Az ifjú futballista nagybátyja Brunei szultánja, akiről legalább két tényt érdemes tudni: ő a világ egyik leggazdagabb embere, s a világ uralkodói közül nála csupán II. Erzsébet tölti be hosszabb ideje hivatalát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Szinte középkori állapotok uralkodnak a világ egyik legzártabb régiójában, mégis a globális versenyfutás fontos része lett

Szinte középkori állapotok uralkodnak a világ egyik legzártabb régiójában, mégis a globális versenyfutás fontos része lett

A 21. században a fokozódó globális versenyfutás miatt a hegemón szerepre törő hatalmak figyelmébe kerülnek olyan térségek is, amelyeket korábban szinte teljesen elfelejtett a világ. Ezek közé tartozik az Afganisztánhoz tartozó rendkívül szegény Wakhan-folyosó is, ahol szinte középkori állapotok uralkodnak. A völgy egyszerre több okból is a döntéshozók figyelmének középpontjába került, ráadásul egyszerre több ország is növelte az aktivitását. A növekvő érdeklődés vélhetően a jövőben sem fog alább hagyni, mivel túl sok potenciál rejtőzik az elszigetelt területben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×