eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pexels

Akár foci-Eb-t is hozhatna a Mikulás

Számos elképzelhető megoldási javaslat született az elmúlt huszonnégy órában a 2019–2020-as futballidény zárásáról. Íme, egy összeállítás a lehetséges forgatókönyvekről.

Az UEFA – ötvenöt tagszövetsége, az Európai Futballklubok Szövetsége, a legnagyobb európai ligák képviselőinek, valamint a labdarúgó-szakszervezeteket tömörítő FIFPro részvételével – kedden videokonferenciát tart, hogy megállapodjanak az idény lehetséges lezárásáról, az elképzelhető menetrendről.

Aleksandar Ćeferin olyan döntésre kíván jutni, amely maximálisan tiszteletben tartja az adott kormányoknak a koronavírus elterjedése kapcsán hozott intézkedéseit (mást aligha tehet), valamint az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánlásait. Az UEFA világossá tette, hogy döntéshozatalában a játékosok, edzők, stábtagok egészségénél nincs fontosabb, emellett eltörpül bármiféle gazdasági érdek.

Mindazonáltal az UEFA tisztában van azzal, hogy a klubok amellett vannak, hogy befejezzék a bajnoki és kupaszezont.

A nemzeti szövetségek az Európa-bajnokság megtartása mellett vannak, de a jelenlegi körülmények közötti alternatív lehetőségek kidolgozását tartják szükségesnek.

Ám az Eb-t időben mindenképpen megelőzi a nemzetközi kupasorozatok lezárása. A legrosszabb verzió szerint nem tudják az idei Bajnokok Ligáját és Európa-ligát befejezni. Az UEFA egyelőre felfüggesztette a sorozatokat, de nincs is lehetőség arra, hogy áprilisnál hamarabb folytassák. Egyetlen példa: a BL-ben a legjobb nyolc közé jutott Atalanta futballistái egyelőre karanténban vannak, legkorábban áprilisban tudnának edzésbe állni, még akkor is, ha időközben a lombardiai, bergamói helyzet sokat javulna.

Az UEFA szeretné befejezni a tornákat, ugyanakkor júliusban már kezdődik (vagy egyelőre: kezdődne) a következő sorozat, addig be kellene fejezni a mostanit. Ésszerű megoldásnak tűnik a hátralévő mérkőzések számának csökkentése. Ennek formája, hogy a megkezdett fordulókban a második mérkőzéseket megrendezik, majd a következő szakaszokban (a negyeddöntőben és az elődöntőben) már csupán egy mérkőzésen dőlne el a továbbjutás, a korábban tervezett kettő helyett.

A negyeddöntőket egy megállapodás alapján lehetséges semleges helyszínen bonyolítanák le, míg az elődöntők kapcsolódnának a döntőkhöz, ezeknél a menetrend egy Final Fourral egyezne meg. (Eltérőek a hírek arról, hogy ezt két egymást követő hétvégén, vagy logikusabb módon, szerda-szombat menetrendben tartanák-e meg.) A BL esetében a helyszín Isztambul, az Európa-ligánál Gdansk.

Megnehezíti a következő kiírás megkezdését, hogy könnyen meglehet, a szükséges határidőig nem érnek véget a nemzeti bajnokságok.

Az Európa-bajnoksággal kapcsolatban két elképzelés is született. Az egyik 2021 nyarára tolná el a tornát, azt a dátumot nyilván befolyásolná, hogy a FIFA 2021 június-júliusban Kínában megrendezni az első kibővített klubvilágbajnokságot. Ezen nyolc európai csapat vehet majd részt – nyilván a játékosok egy része egyben Eb-résztvevő is lenne. A másik lehetőség, hogy a tornát lejátsszák idén november-decemberben, mintegy mintát adva a szezon időbeosztását tekintve a 2022–2023-as idényre, amelyet majd alapvetően meghatároz a katari világbajnokság.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×