eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Fucsovics Márton örül a belga Ruben Bemelmans elleni győzelmének a Magyarország-Belgium tenisz Davis Kupa-selejtezőjének egyéni mérkőzése végén a debreceni Főnix Csarnokban 2020. március 7-én.
Nyitókép: Fucsovics Márton örül a belga Ruben Bemelmans elleni győzelmének a debreceni Főnix Csarnokban 2020. március 7-én. MTI/MTI Fotószerkesztőség/Czeglédi Zsolt

Davis Kupa-selejtező - Fucsovics diadalával döntőben a magyarok

Fucsovics Márton három szettben legyőzte Ruben Bemelmanst szombaton a debreceni Magyarország-Belgium tenisz Davis Kupa-selejtező zárómérkőzésén, így a magyarok 3-2-re megnyerték a párharcot, és bejutottak a novemberi, madridi döntőbe.

A magyarok számára az elvesztett páros után Balázs Attila sima sikere visszahozta a reményeket, így igazi ki-ki meccsel zárult a csata, amely arról döntött, hogy melyik válogatott utazhat novemberben a madridi fináléra.

A világranglistán 84. Fucsovics 2016-ban két olaszországi challenger-versenyen is legyőzte Bemelmanst, két évvel ezelőtt azonban a liege-i Davis Kupa-párharcban négy szettben kikapott tőle. A balkezes belga hat mérkőzés óta veretlen volt, és vasárnap megnyert egy ITF-tornát az olaszországi Trentóban. Bemelmans 5/5-ös, míg Fucsovics 28/16-os győzelmi mérlegnél tartott a Davis Kupában.

A pénteki győztesek összecsapása hat stabil adogatógémmel kezdődött, majd 4:3-nál a nyíregyházi teniszező jutott először bréklabdához, de nem tudott élni vele. Hatalmas küzdelemben jutottak el így a rövidítésig, melyben a 28 éves Fucsovics két szettlabdát is elpuskázott, riválisa viszont élt az első lehetőségével.

A hazai kedvenc a szünetben összetörte az ütőjét, mégis rendkívül koncentráltan állt ki a folytatásra, és azonnal elvette a 32 esztendős Bemelmans szerváját.

Előnyét aztán sikerült is megtartania, majd 5:3-nál fogadóként négy szettlabdát is elszalasztott, de ezt követően semmire hozta az adogatását, ami 1 óra 40 percnél - óriási hangorkán közepette - az egyenlítést jelentette.

A párharc utolsó játszmájában Fucsovicsot vitte tovább a lendület, 1:1-nél jött az újabb brék, majd két labdája volt a 4:1-hez is. Ez ugyan nem jött össze, de a különbség megmaradt, sőt Bemelmans 4:2-nél ismét elbukta az adogatását. Az MTK játékosának a hajrában adogatóként nem remegett meg a keze, megnyerte a mérkőzést, ezzel egyben a párharcot is a magyar válogatottnak. A történelmi találkozó 2 óra 20 percig tartott.

"Az első gondolatom az, hogy ott vagyunk a döntőben, ami óriási teljesítmény"

- kiáltotta boldogan a pályán Fucsovics Márton.

"Emlékszem, Szegeden pár éve még a III. csoportban küzdöttünk, most pedig ott leszünk a legjobbak között. Gratulálok, szép munka volt, és remélem, mindenki eljön Madridba" - tette hozzá a csata hőse.

Köves Gábor szövetségi kapitány az utolsó mérkőzés utáni sajtótájékoztatón azt mondta: az elmúlt két napon kemény csaták voltak, meglepetésszerű eredményekkel. Hozzátette: nagy dolog, hogy a magyar csapat kerekedett felül.

"Nagyon nehéz volt ez a két nap nekem" - jelentette ki. Mint mondta, az, hogy, Fucsovics és Balázs játszotta a páros mérkőzést, rizikós dolog volt, mert nem lehetett tudni, hogy marad-e erejük az egyénire.

Megemlítette, hogy Balázs Attila Kimmer Coppejans ellen azért tudott nyerni, mert kihozta magából a legjobbat.

A szövetségi kapitány a novemberi 18 résztvevős madridi döntő kapcsán úgy fogalmazott: "keménypályán Marci szinte bárkivel felveszi a kesztyűt, Balázs Attilának keményebb dolga lesz, de benne van, hogy jól szerepelünk".

A Belgium elleni mérlegben 8-6-ra szépítő magyarok negyedszer tudtak fordítani a DK-ban 1-2-es állásról, előzőleg 1995-ben az ausztrálok, 2011-ben a fehéroroszok és 2015-ben a bosnyákok ellen sikerült a bravúr.

A magyar válogatott a világ legjobb együtteseivel küzdhet majd meg a 18 csapatos madridi DK-döntőben - ahol minden résztvevő csapat 172 millió forintnak megfelelő összeghez jut -, míg a vesztes Belgium osztályozót vív a bennmaradásért szeptemberben.

A tavaly megreformált Davis Kupa új "időszámításának" második fináléjára november 23. és 29. között kerül sor a Caja Magica komplexumban.

Debrecen, 2020. március 7.
Többszörös expozícióval készült felvételen Fucsovics Márton játszik a belga Ruben Bemelmans ellen a Magyarország-Belgium tenisz Davis Kupa-selejtezőjének egyéni mérkőzésén a debreceni Főnix Csarnokban 2020. március 7-én.
MTI/MTI Fotószerkesztőség/Czeglédi Zsolt
Többszörös expozícióval készült felvételen Fucsovics Márton játszik a belga Ruben Bemelmans ellen a Magyarország-Belgium tenisz Davis Kupa-selejtezőjének egyéni mérkőzésén a debreceni Főnix Csarnokban 2020. március 7-én. MTI/MTI Fotószerkesztőség/Czeglédi Zsolt

Eredmények:

Davis Kupa-selejtező:

Magyarország-Belgium 3-2

Fucsovics Márton-Ruben Bemelmans 6:7 (7-9), 6:4, 6:2

Balázs Attila-Kimmer Coppejans 6:3, 6:0

Fucsovics Márton, Balázs Attila-Joran Vliegen, Sander Gille 6:3, 1:6, 4:6

Balázs Attila-Ruben Bemelmans 7:5, 6:7 (4-7), 4:6

Fucsovics Márton-Kimmer Coppejans 6:2, 5:7, 6:4

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×