eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetésg, a FIFA elnöke az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA 43. tisztújító római kongresszusán 2019. február 7-én.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

Infantino: a futball globalizálását szolgálják az újdonságok

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget (FIFA) irányító szakember szerint a nemzetközi tornák reformja segít abban, hogy a sportág még inkább globálissá váljon.

Gianni Infantino erről a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) budapesti, 83. kongresszusán beszélt hétfőn. "A labdarúgás már most is a világ elsőszámú sportága, de az igazi topfutball csak néhány ország sajátja" - fogalmazott a FIFA-t 2016 óta irányító svájci-olasz elnök.

Kiemelte, az előző világbajnokság negyeddöntőjében hat európai és két dél-amerikai csapat szerepelt, ám szeretnének ezen változtatni.

"Olyan tornákat szeretnénk szervezni, amelyeken mindenkinek jut sikerélmény, ahol mindenki tud fejlődni, mert most a különbség folyamatosan nő az európaiak és a világ többi része között"

- fogalmazott a sportdiplomata. Az a vágya - mondta -, hogy legalább tizenöt ország válogatottja esélyes legyen a világbajnoki aranyéremre, és legyen ötven olyan kiváló klubcsapat, amely egy szinten van. "Ebből persze legalább húsz európai lesz, de szeretnénk jó együtteseket Afrikában, Ázsiában és az amerikai kontinensen is" - tette hozzá.

A klubvilágbajnokság létszámbővítéséről azt mondta, fontosnak tartja, hogy a világ legjobb klubcsapatait ne csak egy szűk körben - Európában - láthassák a nézők, a legjobbaknak ugyanis világszerte több tízmilliós rajongói bázisuk van.

Meglátása szerint az európai szövetség (UEFA) az elmúlt évtizedekben folyamatosan növelte a mérkőzések számát, míg ők a FIFA-nál inkább a versenynaptár átszervezésével szeretnének változásokat elérni.

"Korábban 16 csapatos bajnokságok voltak és az európai kupasorozatokban is kevesebb mérkőzés volt. Mi világszerte népszerűsíteni akarjuk a labdarúgást, hiszen míg a foci kezdetben nemzeti ügy volt és idővel kontinentálissá vált, most eljött az ideje az igazi globalizációnak" - mondta a 49 éves sportvezető. A klubvilágbajnokságot 2021-től négyévente, 24 csapattal rendezik meg a Konföderációs Kupa helyett - jelezte.

A FIFA három fő problémát próbál minden erejével orvosolni: a korrupciót, a fogadási csalásokat és a rasszizmust - jelentette ki. Megjegyezte, elsősorban Afrikában sok egyéb gonddal is szembesülnek - infrastrukturális hiányosságok, rossz versenyrendszer -, de a kontinentális vezetőkkel karöltve folyamatosan azon dolgoznak, hogy javuljon a helyzet. Némileg viccesen felelevenítette, hogy Afrikában volt olyan világbajnoki selejtezőmérkőzés, ahol a találkozó előtti napon még bárányok legeltek a pályán.

"Kiemeltünk húsz játékvezetőt, akik csak ebből élnek, és munkájuk részeként segítik, tanítják afrikai kollégáikat. Rengeteg pénzzel támogatjuk a kontinenst"

- egészítette ki szavait Infantino. Az is nagy probléma - folytatta -, hogy vannak olyan válogatottak, amelyek oda-vissza játszanak egy selejtezőmérkőzést, és ha azt elveszítik, három évig nincs újabb hivatalos összecsapásuk, márpedig így nehéz fejlődni.

A FIFA elnöke szólt arról is, fontos, hogy beszéljenek a rasszizmusról, a játékosügynökök körüli problémákról, és ezekre is próbáljanak - ha kell, akár drasztikus - megoldást találni.

A női labdarúgás további fejlesztését a szervezet kiemelkedő feladatai közé sorolta.

Tervezési fázisban van a női világliga és klubvilágbajnokság, valamint az utánpótlás-világversenyek létszámbővítése. Egymilliárd dollárt fektettek az elmúlt időszakban a női labdarúgásba.

A 2022-es, katari világbajnokságról kijelentette: "minden fantasztikus lesz", a létesítmények már idén, év végére, azaz két évvel az esemény kezdete előtt állni fognak.

Attól nem tart, hogy a soron következő vb-kre nem lesz pályázó. "Ha az emberek azt szeretnék, hogy megszűnjön a rotációs elv, akkor meg fog szűnni. A 2030-as tornára minden konstrukcióban várjuk a kandidálókat" - jelentette ki Gianni Infantino.

A 2026-os tornának, amelyet először 48 csapat részvételével rendeznek majd meg, az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada lesz a házigazdája.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×