eur:
395.4
usd:
368.49
bux:
71873.97
2024. július 2. kedd Ottó
Vámos Márton, a magyar válogatott játékosa ünnepel, miután gólt lőtt a budapesti vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának csoportkörében játszott Magyarország-Spanyolország mérkőzésén a Duna Arénában 2020. január 16-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Döntetlen a pólóválogatott csoportrangadóján

A magyar férfi vízilabda-válogatott 11-11-es döntetlent ért el a spanyolok ellen a Budapesten zajló Európa-bajnokságon. Így szombaton dől el, hogy Märcz Tamás együttese - amely Máltával játszik majd - első helyen közvetlenül a negyeddöntőbe jut, vagy játszania kell a nyolc közé jutásért.

A két csapat a nyári világbajnokságon is a csoportkörben találkozott egymással, a magyar válogatott akkor meggyőző játékkal, 13-11-re győzött, igaz, Kvangdzsuban végül a spanyolok jutottak tovább, meg sem álltak a döntőig, ami olimpiai indulást ért számukra, ugyanakkor a fináléban elvéreztek az olaszokkal szemben.

Rögtön az első támadásból vezetést szerzett a magyar csapat, amelynek kapujában Vogel Soma tempózott némi meglepetésre: Vámos Márton értékesítette az első emberelőnyt, a másodiknál viszont lövés közben kicsúszott a kezéből a labda. A következő magyar támadásnál a felúszó Pohl Zoltán használta ki, hogy az egyik spanyol lemaradt és elemi erővel lőtt a hálóba. A spanyoloknak kettős emberelőnyre volt szükségük a szépítéshez, az olimpiai bajnok Hosnyánszky Norbert viszont ugyancsak fórból gyorsan visszaállította a különbséget. A következő spanyol előnyt már éppen kivédekezte a magyar csapat, de Vogel védése után rossz helyre pattant a labda, a rivális pedig azonnal büntetett. Nem kellett sokat várni az újabb magyar gólra, fórban Varga Dénes tökéletesen tálalt Pohl kezére, aki magasan kiemelkedve húzott a kapuba (4-2).

A második játékrészt Felipe Perrone gyors gólja vezette fel, majd néhány perc üres járat - közte egy kimaradt hazai, illetve vendég előnnyel - után Varga harcolt ki ötméterest: itt ritkán látható jelenetek játszódtak le, ugyanis a kapus Daniel Lopez Pinedo folyamatosan kifelé mozgott, amiért a játékvezető előbb figyelmeztette, majd kiállította, így Manhercz Krisztián egy mezőnyjátékosnak, Alberto Munarriznak lőhetett, aki azonban hárította a büntetőt. Ezt követően Vogel pillanatai következtek, majd Hosnyánszky lőtte ki a bal felsőt. A spanyolok bő fél perccel a nagyszünet előtt fórból jöttek fel újra egy gólra, de Mezei Tamásnak még maradt ideje arra, hogy emberelőnyt harcoljon ki: Märcz Tamás időt kért, a figurát Vámos a kapufára lőtte, a kipattanó után még Angyal Dániel előtt is ott volt a lehetőség, de közvetlen közelről a kapusba csavart.

Vogel két parádés védéssel kezdte a harmadik negyedet, utóbbiból Vámos tudott megúszni és értékesítette is a ziccert (6-4), a másik oldalon emberelőnyből érkezett az újabb spanyol találat. Gyorsan jött a válasz, egy gyönyörű bejátszást Hárai Balázs szelídített meg és pofozott a kapuba, Alvaro Granados pedig egy bombával folytatta a gólváltást, Angyal a következő támadásból pár pillanat múlva szinte lemásolta ugyanezt (8-6). A spanyolok elhibázták a következő fórjukat - a videobíró sem "mentette meg őket" -, Perrone azonban megúszásból nem kegyelmezett. Másfél perccel a szünet előtt kimaradt egy magyar előny, de a spanyolok sem éltek a létszámfölény adta lehetőséggel. A spanyolok ennek ellenére egyenlítettek, tíz másodperccel a dudaszó előtt Manhercz védekezési hibáját használták ki (8-8), Varga csapatkapitányként alaposan leteremtette társát.

A zárófelvonást a rivális kezdte jobban, emberelőnyből szerzett először vezetést a mérkőzésen, a másik oldalon Varga a legjobbkor villant és egyenlített. Hárai óriási erőfeszítések árán brusztolt ki egy fórt, de Erdélyi Balázs fölé pattintott. A túloldalon a spanyolok éltek az előnnyel, ahogyan Vámos sem hibázott (10-10). A rivális újabb fórt kapott, az idő már éppen letelt, amikor a nagy formában játszó Perrone a negyedik gólját lőtte. Két és fél perccel a vége előtt megint létszámfölénybe kerültek a spanyolok, kapitányuk időt kért, de megremegtek a kezek, egy rossz passz után újra a magyarok támadhattak. Ekkor újra Hárairól állt ki egy spanyol, Varga lövését viszont "olvasta" Lopez Pinedo. A következő spanyol támadás elhalt, Zalánki Gergő pedig megúszott és egyedül fejezte be az akciót (11-11). Az utolsó spanyol támadásból nem lett semmi, a magyaroknak 15 másodpercük maradt, a kapitány időt kért, de a spanyolok labdaszerzéssel zárták le a találkozót.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×