eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Szocsi, 2018. június 23.A német Toni Kroos ünnepel, miután gólt szerzett az oroszországi labdarúgó-világbajnokság F csoportjának második fordulójában játszott Németország - Svédország mérkőzésen a szocsi Fist Stadionban 2018. június 23-án. (MTI/EPA/Ronald Wittek)
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Miért lőtt "olimpiai" gólt Toni Kroos? - videó

A német középpályásnak a Valencia elleni Spanyol Szuperkupa-elődöntőben lőtt látványos gólja különlegesnek számít, a világelitben ritkán rúgnak szögletből gólt. De miért nevezik a spanyol és a portugál sajtóban „olimpiainak” az ilyen gólt?

A Real Madrid német világbajnoka a Valencia elleni, 3-0-ra megnyert elődöntő 15. percében a bal oldalról rúgott szögletet. Észrevette, hogy az ellenfél kapusa, Jaume Domenech még az öt és feles környékén intézkedik, rendezgeti a védelmet. Egyből a kapura csavarta a labdát, amelyet a kétségbeesetten visszalépő Domenech már csak a hálóba tudott paskolni.

A spanyol és a portugál sajtó az olimpiai jelzőt illesztette a gólra, az elnevezésnek futballtörténeti magyarázata van.

A FIFA illetékes testülete, az International Board 1924. június 15-én, egy értelmezési vitát lezárva úgy döntött, hogy szabályosnak minősíti a szögletből elért gólt. Mindehhez „csak” azt kellett kimondani, hogy a szöglet valójában közvetlen szabadrúgás. Sokáig úgy gondolták, hogy az első megadott gólt szögletből egy Billy Alston nevű játékos csavarta szögletből Skóciában, augusztus 21-én, de aztán kiderült, nemhogy a dátum nem stimmelt, hanem a gól fejesből esett.

Így aztán az első feljegyzett szögletgólt az argentin Cesáreo Onzari lőtte 1924. október 2-án, az olimpiai bajnok uruguayiak elleni mérkőzés 15. percében. Ezért is nevezték az ilyen típusú gólt később Latin-, illetve Dél-Amerikában gol olimpicónak. (Hamarosan Európában is megszületett az első, a feljegyzésekben fennmaradt, szögletből tekert találat: október 11-én Billy Smith, a Huddersfield Town szélsője lőtte egy bajnoki mérkőzésen.) Az argentinok 2:1-re megnyerték a mérkőzést a Barracas Stadionban, legyőzték az Európában legyőzhetetlennek vélt Célestét.

A jelzőt, amint ezúttal is láthattuk, ma már kiterjesztően használják, Kroos sem érintés nélküli szögletgólt lőtt, a kapus kezéről került a labda a hálóba.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×