eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Infostart

Két hétig pezseg a víz a Duna Arénában

A nők vasárnap, a férfiak kedden kezdik meg szereplésüket a budapesti vízilabda Európa-bajnokságon, ahol olimpiai kvóta is szerezhető.

Megnyerni az Európa-bajnokságot – ez a célja a magyar férfi vízilabda-válogatottnak a budapesti rajt előtt.

Märcz Tamás szövetségi kapitány az esemény sajtótájékoztatóján elmondta: ezúttal rövidebb felkészülésre volt lehetőség, mint egy nyári esemény előtt, de jól sikerült. A csapat megnyerte a múlt heti, rangos olaszországi viadalt, és a keddi rajtig még fejlődhet.

„Fizikailag még jobbak leszünk, de taktikailag, összeszokottság tekintetében és a begyakorolt elemek kivitelezésében is előrébb tudunk majd lépni" – közölte a szakvezető, aki szerint az ellenfelek is fejlődhetnek az Eb-ig.

Märcz Tamás elárulta, a külföldi csapatokhoz hasonlóan szállodába költözik a magyar válogatott.

„Ez az együttlét, az összeszokás tovább segítheti az eredményességet” - emelte ki, hozzátéve, még nem a törökök elleni nyitómeccsen várható a csúcsforma, a magyarok legfontosabb csoportmeccse a csütörtöki spanyolok elleni lesz.

A férfiválogatott keretében hét ferencvárosi játékos kapott helyet, akik az elmúlt években sikert sikerre halmoztak. Märcz Tamás szerint ez segítheti a csapatot, hiszen az összeszokottság mellett ezek a vízilabdázók még pozitívabb hangulatot teremtenek. Emellett a szurkolók is sokat segíthetnek, a szövetségi kapitány úgy látja,

közösen adhatnak egymásnak élményt a közönséggel.

Varga Dénes csapatkapitány is arról beszélt, teher helyett élvezni kell, hogy hazai közönség előtt játszhatnak, hiszen ez ritkán adatik meg.

„Elsősorban az Európa-bajnoksággal foglalkozunk, de nem szabad elfelejtenünk, hogy még nem vagyunk kint az olimpián. Én viszont ennél továbbmegyek, ahogy már korábban is fogalmaztam, ezúttal is elmondom, azzal a szándékkal vezetem ezt a csapatot, hogy megnyerjük a tornát" – mondta az olimpiai bajnok klasszis.

A férfiak a csoportkörben a törökökkel, a spanyolokkal és Máltával találkoznak. A csoportgyőztes egyből a nyolc közé jut, a második helyezettre még egy meccs vár ennek eléréséhez. Az Eb-ről az aranyérmes szerez olimpiai kvótát – bizonyos esetben azonban a negyedik hely is tokiói repjegyet érhet, ugyanis a szerb, az olasz és a spanyol válogatott is rendelkezik már indulási joggal.

A nőknek sincs még olimpiai kvótájuk, ezt szintén az Eb-győzelemmel érhetik el, ahogy az négy évvel ezelőtt sikerült. A válogatott vasárnap Horvátország ellen kezdi meg szereplését, majd egy nappal később Szlovákia következik. Szerdán az orosz, majd pénteken a görög csapat vár a magyarokra, ez a két meccs tűnik a legnehezebbnek. A csoportkör vasárnap a szerbek ellen zárul.

Bíró Attila, a női válogatott szövetségi kapitánya azt mondta, ez volt az utóbbi évek legnehezebb keretszűkítése, és a döntést sok tényező befolyásolta, de úgy véli, szerkezetileg és a csapategységet tekintve is ez a legjobb együttes. Az első két mérkőzést örömünnepnek tartja, majd az orosz és görög válogatott ellen lehet megmutatni az igazi potenciált.

Keszthelyi Rita csapatkapitány szerint jól sikerült a dunaújvárosi torna, amit megnyert a csapat, és elérte azt a célt, amit szolgálnia kellett, önbizalmat és magabiztosságot lehet belőle meríteni. A nyári világbajnokság óta mindenki nagyon sokat fejlődött egyéni felelősségvállalásban és helyzetkihasználásban is, és a csapatszerkezet szempontjából is előrébb lépett a válogatott – vélekedett. Keszthelyi Rita szerint ezzel együtt nem szabad messzire előre gondolniuk, mérkőzésről mérkőzésre kell felépíteniük magukat.

Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke az előkészületekről azt mondta, sportszakmailag és rendezéstechnikailag most jön a vizsga, az elmúlt tíz hónapban lépésről lépésre készültek fel egy minőségi Európa-bajnokságra, amelyre a tudás és az eddigi házigazda szerep kötelez. A sportvezető bízik abban, hogy a tavalyi sikeres év után a magyar csapatok elérik céljukaz az Eb-n.

Kiderült az is, hogy a Vízipók marad a torna kabalaállata, de csak a logóban és plüssfiguraként tűnik fel, új embernagyságú bábut nem terveznek a botrányosra sikerült előző után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

A női kézilabda-válogatott már Telkiben gyakorol a párizsi ötkarikás játékokra. Vámos Petra szerint lesz még bőven izomláz, küzdelmek és sok izzadtságcsepp, de mindent megér, hogy az olimpiára készülhetnek. A 23 éves irányító úgy látja, sokat fejlődött a csapat fél év alatt, és majd a korai meccsekhez való alkalmazkodás sem lehet akadály.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×