eur:
393.54
usd:
364.5
bux:
71923.27
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Lukács Viktória a Japánban rendezett olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság C csoportjának utolsó, 5. fordulójában játszott Magyarország – Románia mérkőzésen Jacusiróban 2019. december 6-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Jamamura Hirosi

Női kézilabda-vb - Vereséget szenvedett a franciáktól, 14. lett a magyar csapat

A Japánban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokságon a magyar válogatott a hétfői helyosztón 26-21-re kikapott a legutóbb vb-győztes és Európa-bajnok francia csapattól Kumamotóban.

A magyar együttes három győzelemmel és négy vereséggel zárta a tornát. A két évvel ezelőtti 15. helyezés után története második legrosszabb világbajnoki szereplését produkálta, ugyancsak Kim Rasmussen szövetségi kapitány irányításával, ennek ellenére még mindig van esélye kijutni a jövő nyári, tokiói olimpiára.

A magyar válogatott legutóbb 2003-ban játszhatott trófeáért világversenyen, a zágrábi vb-döntőben ugyancsak Franciaországgal találkozott, és drámai meccsen, hosszabbításban veszített.

Ezúttal az Elnök Kupa, vagyis az alsóház legjobb helyezése volt a mérkőzés tétje. A találkozót a helyszínen tekintette meg Takamado Hiszako hercegnő, aki a japán labdarúgó, jégkorong, vitorlázó, vívó és fallabda szövetségében tiszteletbeli elnöki posztot tölt be.

Kiss Éva bravúros védéseire alapozva jól kezdtek a magyarok, akik elsősorban a szélsőiktől várták a gólokat, őket igyekeztek helyzetbe hozni. A franciák hatékony átlövésekkel tartották a lépést, és bár az iramra nem lehetett panasz, a tétnélküliség rányomta bélyegét a hibákkal tarkított meccsre. A szünet előtt a magyar együttes már 12-9-re vezetett, az ellenfél azonban három percen belül egyenlített.

A franciák a 41. percben vezettek először, és mivel kevesebbet hibáztak, a vége előtt tíz perccel már három gól volt az előnyük. A magyaroknak a hajrában már nem volt erejük a fordításra, nem tudták megállítani ellenfelük lendületes akcióit, és akadt egy 13 perces szakasz, amikor csupán egyszer találtak be. Háfra Noémi nyolcszor kísérletezett lövéssel, de egyetlen gólt sem szerzett. A mezőny legjobbjának megválasztott Lukács Viktória a különdíját Takamado Hiszako hercegnőtől vehette át. A Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC francia irányítója, Estelle Nze Minko kétszer volt eredményes.

A két csapat ötvenedik alkalommal találkozott egymással, és harminc magyar győzelem, illetve két döntetlen mellett ez volt a 18. francia siker. A legutóbbi Európa-bajnokságon hetedik helyezett magyar csapat akkor jut ki a márciusi olimpiai selejtezőre, ha a tavalyi kontinenstorna 2-6. helyezettjei, vagyis Oroszország, Hollandia, Norvégia, Svédország és Románia közül legalább négy válogatott kivívja az olimpiai szereplés, illetve a selejtezőn való részvétel jogát a világbajnokságon.

Az Európa-bajnokságról az a két legjobb csapat szerez részvételi jogot a selejtezőre, amelyek nem vívják ki az olimpián vagy a kvalifikációs tornán való szereplés jogát a mostani vb-n.

Címlapról ajánljuk
Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Történelmi vereség - erre van a legnagyobb esély a csütörtöki brit választásokon. Pedig néhány évvel ezelőtt még a Munkáspárt szenvedett hosszú évekre kiható vereséget; csak hát jött a brexit, a Covid, a háború és az energiaválság, a Munksápárt pedig talpra állt, míg a kormánypárt cserélgette a kormányfőket. Az InfoRádió Gálik Zoltánt kérdezte.

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Nagy változások jönnek a földek öröklésében

Nagy változások jönnek a földek öröklésében

Változnak a földekkel kapcsolatos hagyatéki eljárás szabályai július elejétől. Egyszerűbbé és gyorsabbá válik az eljárás azoknál a kisértékű földeknél, amelyek az elhunyt tulajdonos nevén maradtak, és az ingatlan-nyilvántartás digitalizációja miatt indult meg a tulajdonjog rendezése - derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara közleményéből. Másik változás, hogy azok az örökösök, akik nem tartanak igényt egyes ingatlanokra, például kisértékű földterületekre, az eddiginél egyszerűbben és költségek nélkül ajánlhatják fel azt az államnak. Kedvezően módosulnak az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére irányuló szabályok is a közjegyzői eljárás keretében. A Magyar Országos Közjegyző Kamara álláspontja szerint a módosításokkal egyszerűsödnek és észszerűsödnek a hagyatéki eljárások, amely segíti az örökösöket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×