eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Aram Airapetján örmény kapus és a finn Teemu Pukki a labdarúgó Európa-bajnoki selejtező J csoportjában játszott Örményország - Finnország mérkőzésen Jerevánban 2019. március 26-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Photolure/Hajk Baghdaszarján

Az éjjel soha nem érhet véget - most Finnország ünnepel

A finn labdarúgó-válogatott fennállása során először jutott ki világ- vagy Európa-bajnokságra, és a pénteki történelmi sikerhez Antti Rinne miniszterelnök is gratulált.

"Oh Finnország, oh Finnország, oh Finnország végre kijutott a férfi labdarúgó-bajnokságra!" - írta többek között a kormányfő.

A nemzeti csapat közösségi médiafelületén az olvasható: "Erről álmodtuk egészen 1938 óta, amikor is először játszottunk selejtezőt a vb-re. Generációk álma vált valóra, és a jövő nyáron egész Finnország úgy fog ünnepelni, mint előtte sosem."

Az EU soros elnökségét betöltő finnek az uniós költségvetés tárgyalása közben szakítottak időt a meccs megnézésére.

A finnek az első két vb-re nem jelentkeztek, az 1938-as torna kvalifikációján viszont - mint azóta valamennyi vb-, illetve Eb-selejtezőn - elbuktak. A Liechtenstein elleni győzelemmel viszont eldőlt, hogy ott lehetnek a 2020-as kontinensviadalon.

A csapat sztárja, az angol Norwich Cityben légiós Teemu Pukki - aki kétszer is eredményes volt a pénteki 3-0-s diadal alkalmával - pezsgőt bontott, és mindenkit lelocsolt az öltözőben.

A Pukki Party - ahogy a helyiek nevezik - Helsinki belvárosában folytatódott hajnalig.

A szomszéd svédek is kijutottak pénteken az Eb-re, miután 2-0-ra győztek Romániában. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha a magyar válogatott kedden nem nyer Walesben, és nem szerzi meg a továbbjutást érő második helyet, a Nemzetek Ligájában elért eredménye alapján márciusban így is pótselejtezőt játszhat. A tavaly vb-negyeddöntős svéd válogatott sorozatban hatodik kontinensviadalára készülhet.

A finneket is felvonultató csoportban az olasz válogatott már korábban kiharcolta az Eb-részvételt, és a Bosznia-Hercegovinában aratott 3-0-val megszakítás nélkül tizedik győzelmét aratta, amire korábban még nem volt példa. Az első kilences sikerszéria még 1938/39-ben fordult elő.

A 2020-as Eb-t 12 ország egy-egy városában, köztük Budapesten rendezik.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×