eur:
392.89
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A győztes Milák Kristóf (j) és a második helyezett Kenderesi Tamás a 200 méteres pillangóúszás döntőjében az úszók országos bajnokságán a Debreceni Sportuszodában 2019. március 27-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Milák Kristóf óriási idővel került döntőbe

200 pillangón toronymagasan a legjobb idővel került döntőbe a honvédos Milák Kristóf a kvangdzsui úszó-világbajnokságon. Kenderesi Tamás ideje holtversenyben a 8. legjobb, szétúszással kezdi a szerdáját. Kozma Dominik száma (200 m gyors) megint Szun Jangról szólt, és nem múlt el balhé nélkül.

A kvangdzsui úszó-vb "legmagyarabb" számában, 200 pillangón a világranglista első két helyezettje, Milák Kristóf és Kenderesi Tamás volt érdekelt.

Mindketten - no meg például a szám világbajnoka, Chad Le Clos is - már annak tudatában ugorhattak medencébe a második középdöntős futamban, hogy ismerték az első futamban tempózók időeredményeit.

A (magyar) gigászok csatájának végül az lett az eredménye, hogy Milák Kristóf taktikus versenyzéssel előzte be a dél-afrikai Chad Le Clos-t, a hajrázó Kenderesi Tamásnak viszont borzalmasan jött ki a fal a végén, ezért csak a két futam összesítése alapján csak 8. legjobb idő lett az övé - Milák Kristóf viszont papíron akár két testhosszal is jobb lehet a szerdai döntőben, mint bárki más.

Kenderesi Tamásnak a szerda délelőtti program elején kell szétúszásban részt vennie a bolgár Antani Ivanovval.

23 századmásodperccel úszott jobbat Milák, mint az idei legjobb világranglistás idő, ami szintén az övé, 26 századra van Cseh László Európa-csúcsától.

Késely Ajna 400 után kedden 1500 méter gyorson állt rajtkőre (döntőben), a 17 éves kőbányai versenyző Katie Ledecky visszalépése után a harmadik legjobb idővel indulhatott neki a leghosszabb női medencés távnak. Sokáig a negyedik helyen haladt, de a táv kétharmadánál körvonalazódott, hogy ötödik-hatodik helynél aligha végez előrébb, végül 6. helyen zárt, hét másodperccel elmaradva hétfői egyéni csúcsától.

"Elsősorban nem a helyezésért, hanem az időért úszok, ezért kicsit csalódott vagyok, hiszen sokkal jobban sikerült tegnap.

Azt hittem, hogy egy nap pihenő után menni fog. Szerintem nagyon megrémített ez a helyzet" - mondta Késely az MTI-nek arra utalva, hogy harmadik legjobb idővel éremesélyessé lépett elő. Bevallása szerint túl hamar elkészült az erejével.

Szintén a táv második felén akadtak gondjai a 200 méter gyorson Kozma Dominiknak, aki hetedik helyen zárt. A 28 éves magyar versenyző nyolcadékként ért a falhoz, de a litván Danas Rapsyst kizárták, így Kozma egy hellyel előrébb lépett, a győzelmet pedig a 400-on is győztes kínai Szun Jang szerezte meg - a kizárás miatt hatalmas hangorkán keletkezett a kvangdzsui uszodában - ismert, az úszóvilág nem kínai része nem nagyon kedveli a már 11-szeres világbajnok kínai szupersztárt, aki egy doppingügye közepette versenyezhet.

Az eredményhirdetést követően a holtversenyben harmadik brit Duncan Scott nem fogott kezet és nem állt oda a közös fotóra a győztessel, ezzel csatlakozott azokhoz, akik tiltakoznak Szun világbajnoki jelenléte miatt.

Kozma mindenesetre indokoltan volt önkritikus.

"Ezt elrontottam, nem úsztam annyira nyugodtan százötvenig, mint amennyire szerettem volna. Pedig a harmadik ötvennél még mondtam is magamnak, hogy van még idő, de elforgácsoltam magam. Nem sikerült azt a hosszútempós, erős úszást hozni, amit tudok. Legközelebb nem fordul elő,

olimpiai döntőre ez is jó"

- nyilatkozta Kozma a távirati iroda szerint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×