eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Az egyik hajtó kutyája indulásra vár a kelet-csehországi Orlice-hegységben rendezett nemzetközi kutyaszánversenyen 2019.  január 25-én. A versenyzők négy nap alatt 222 km-t tesznek meg, és egy éjszakát a szabadban táborozva kell eltölteniük. Az idei versenyen 11 országból 100 hajtó 700 kutyával indult.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Két magyar képviselte Közép-Európát az egyik legnagyobb kutyaszánversenyen

Idén két magyar indult a világ egyik leghíresebb kutyaszános sarkvidéki túráján, a Fjällräven Polaron. Varga Dávid és Kitlinska Anna 92 ország 2183 jelentkezője közül került be az expedíció résztvevői közé.

A körülbelül 300 kilométeres túra a norvég Tromsø környékétől indult, és a svédországi Kiruna városánál ért véget – mondta az InfoRádiónak Varga Dávid. Az expedíción Kitlinska Annával ketten képviselték Magyarországot, sőt egész Közép-Európából is csak ők érkeztek a versenyre.

Átlagosan 60-70 kilométert haladnak naponta, első nap 80 kilométert kellett menetelniük, ez volt a leghosszabb szakasz, ráadásul a felfelé menet is sok volt – emelte ki a sportoló, hozzátéve: ilyenkor a versenyzők gyakran leugranak a szánról és futnak mellette, azzal is könnyítve a kutyák terhén.

Varga Dávid elárulta: reggel 5 és 6 között kelnek, majd három órájuk van elkészülni, ekkor megetetik és levetkőzteti a kutyákat, bepakolnak a szánba és megreggeliznek.

„Hihetetlen élmény”

– értékelte a versenyt a sportoló. „A kutyák nagyon barátságosak” – tette hozzá. Alaszkai huskey-kkal dolgoznak, a futamokra a leggyorsabban futó és legjobb természetű kutyák párosításából születő kutyákat szánják. A túra résztvevői 6-6 kutyát kapnak, amikkel viszonylag szoros kapcsolat alakul ki – mondta Varga Dávid. „Azért élnek, hogy futhassanak és húzhassák a szánt, az ember látja is a tekintetükön, hogy mennyire boldogok ilyenkor” – fogalmazott.

Szép idő volt, de a sportoló kicsit sajnálta, hogy nem tapasztalhatta meg, hogyan teljesítene viharban. Az első este pedig az északi fényt is látták. Varga Dávid szavazatok alapján kerülhetett be a versenyzők közé, világszinten a harmadik legtöbb voksot kapta. „Nagyon hálás vagyok, mert életem legszebb napjai voltak ezek” – jegyezte meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×