eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Klein Dávid hegymászó, a Magyar Everest Expedíció 2017 tagja az Everest alaptáborban 2017. április 8-án. Az expedíció célja a Föld legmagasabb csúcsa, a 8848 méter magas Mount Everest (Csomolungma) elérése oxigénpalack nélkül, elsőként a magyar expedíciós hegymászás történetében.
Nyitókép: Mohai Balázs

Klein Dávid az Everesten bevezetett korlátozásról: egyik szemem sír, a másik nevet

Drasztikusan csökkentette Kína a Mount Everest megmászására kiadott engedélyek számát. A tavaszi szezonban az északi oldalon hatszáz helyett csak háromszáz alpinistát engednek fel a világ legmagasabb hegyére. Ezzel egy időben a kínai hatóságok megpróbálják lehozni a hegyen lévő szemetet, sőt az évtizedek óta ott heverő holttesteket is. Az InfoRádiónak nyilatkozó magyar Everest-mászó szerint indokolt a szigorítás.

„Mi, hegymászók, szabadságvággyal telített emberek vagyunk, minden korlátozásnál egy picit felszisszenünk. De az Everest esetében úgy érzem, az egyik szemem sír, másik nevet” – fogalmazott Klein Dávid, hozzátéve: a hegy valóban túlzsúfolt, és ez a kereskedelmi, palackos expedíciózás következménye. „Nem tartom ördögtől való gondolatnak bizonyos korlátozások bevezetését” – vélekedett.

A hegymászó szerint

a legelső szempont a hegy és a környezet, illetve a helyi kultúra védelme,

és csupán másodlagos, hogy „mi ott jól akarjuk érezni magunkat és érdekes sportélményben akarunk részesedni”. Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha – piaci okokból – a kereskedelmi és nem a palack nélküli mászókat engednék fel inkább az Everestre, azt felelte: mivel utóbbiak csupán az expedícióra indulók 4 százalékát adják ki, „azt a pár embert piszkálni butaság lenne”.

Klein Dávid elárulta: a hegymászóknak eddig is le kellett hozniuk a szemetet, valószínűleg most szigorúbb szabályozást vezetnek be a hegyen történő hulladékelhelyezés terén. A holttestek elszállítása különösen nehéz feladatot ró a hatóságokra, hiszen abban a magasságban az ember saját súlyának mozgatása is óriási megpróbáltatást jelent, felemelni nem is lehet őket, csak húzni-vonni.

„Néha lehozni egy holttestet kegyeletsértőbb, mert több sérülést fog elszenvedni, mire leér az alaptáborba, mint hogyha ott hagynám, ahol van”

– emelte ki, hozzátéve: ha ezt mégis meg tudják oldani nagy csapatok, sok oxigén és nagy erőforrások segítségével, hatékonyan és kegyeletteljes módon, az üdvözlendő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×