eur:
395.02
usd:
368.22
bux:
71567.76
2024. július 2. kedd Ottó
Tallinn, 2018. október 14.Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott olasz szövetségi kapitánya sajtóértekezletet tart a tallinni A. Le Coq Arenában 2018. október 15-én, egy nappal az Észtország-Magyarország Nemzetek Ligája mérkőzés előtt. (MTI/EPA/Valda Kalnina)
Nyitókép: MTI/EPA/Valda Kalnina

Tétmeccs Tallinnban: csak a győzelem ad reményt

Három-négy változást tervez a pénteki kezdő csapathoz képest Marco Rossi szövetségi kapitány ma estére. A magyar labdarúgó-válogatott helyi idő szerint viszonylag későn, este háromnegyed tíztől lép pályára Nemzetek Ligája-mérkőzésen Tallinnban, az észtek ellen. Magyar idő szerint a kezdési időpont a „szokásos” 20.45.

Hiába az északi helyszín, az időjárástól nem kell tartaniuk a magyar játékosoknak. Vasárnap este, helyi idő szerint háromnegyed héttől edzettek, kellemes, tizenhat-tizenhét fokban. A két kapitány közül elsőként a házigazda, Martin Reim találkozott az újságírókkal. Ő egyébként a valaha volt legjobb észt játékosok közé tartozik, 157 válogatott meccs áll mögötte játékosként, ezzel a számmal egy ideig európai csúcstartó is volt. Csak huszonegy évesen debütált – addig nem volt hivatalosan önálló észt válogatott, de játszott már a függetlenség kivívása utáni első mérkőzésen. Mi több, ott volt az eddigi egyetlen mérkőzésen, amelyen az észtek megleptek minket: egy rossz emlékű Üllői úti meccsen, mindössze félezer néző előtt 1-0-ra nyertek 2003 novemberében. Ott volt egyébként azon a találkozón Ragnar Klavan is, aki az észtek közül a leghíresebb klubba jutott el: a Liverpoolba. A 33 éves védő, aki a holland, a német, az angol és az olasz élvonalban is szerepelt, most nem tagja a keretnek.

Reim szerint a csapatuk legnagyobb baja, hogy nem tud gólt szerezni, három meccs után is még csak várnak az első találatukra a Nemzetek Ligájában. Ugyanakkor a finnektől kétszer, a görögöktől egyszer csak egy gólt kaptak, nem könnyű legyőzni őket. Ő is úgy látta, ahogyan később Marco Rossi: a magyar válogatottban nincsenek kiemelkedő tudású nemzetközi sztárok, de csapatként egységes. Reim egyébként a nemrégiben a német Bundesligában debütálásával feltűnést keltő Sallai Rolandot emelte ki a magyar csapatból.

Marco Rossi arról beszélt, hogy még mindig nagyon kevés időt tudott együtt tölteni a kerettel, ha mindent összeadunk sem jön ki két hétre, hat-hét teljes értékű edzés van összesen mögöttük. Mindazonáltal a fejlődés látható. Az olasz edző szerint az év hátralévő három mérkőzésén (ha úgy tetszik, az Európa-bajnoki selejtezőkig) kettős célt kell elérni: minél több pontot szerezni, hiszen a futball lényege az eredmény. Ugyanakkor tovább kell építeni a csapatot. Újságírói kérdésre kitért arra, hogy bár Szalai Ádám az utóbbi mérkőzéseken nem szerzett gólt, de maximálisan bízik benne, amit az is jelez, hogy csapatkapitánynak jelölte. Kiemelte, hogy a középcsatár vezéregyéniség a pályán, hozzáállása, motivációja példa a többiek számára.

Természetesen szóba került az is, hogy okozhat-e gondot Fiola Attila eltiltása, hiszen a MOL Vidi FC védője már eleve kényszerűségből játszott a balhátvéd posztján. A kapitány azt mondta, felkészültek arra a lehetőségre a keretkijelölésnél, hogy valaki az első mérkőzés szereplői közül esetleg a másodikon nem tud játszani. Hozzátette, szerkezeti változással nem fog járni Fiola kiesése. (Ami azt jelenti, hogy bár a csapat Görögországban is átállt a találkozó hajrájában a háromvédős rendszerre, nem az lesz a mostani megoldás, hogy Bese Barnabás, Willi Orbán és Kádár Tamás mellé nem kerül negyedik hátvéd.) A keretnévsor alapján a legvalószínűbb Lovrencsics Gergő játéka, de az sem zárható ki, hogy Kádár játszik majd balhátvédet, s Paulo Vinícius bekerül a csapatba.

A magyar válogatott három mérkőzés után a harmadik helyen áll a csoportban, a finneknek kilenc, a görögöknek hat pontjuk van. Továbbjutási esély csak akkor marad, ha Marco Rossi együttese megnyeri minden hátralévő mérkőzését, azaz az észtek elleni kettőt, s a finnek elleni budapestit, s emellett számára szerencsésen alakulnak a finn-görög párharcok. Mondjuk mindkettő döntetlenre végződik...

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Magyarország valójában csak egy hatalmas Budapest? Néhány megye nagy gondban van

Magyarország valójában csak egy hatalmas Budapest? Néhány megye nagy gondban van

Budapest gazdasági súlya mindig is hatalmas volt hazánkban, az ezredforduló óta pedig összességében még növekedett is. Néhány megye azonban gyengén teljesített, és érdemben veszítettek gazdasági súlyukból. A főváros kétszer olyan fejlett, mint az ország átlagos gazdasági teljesítménye, miközben az ország keleti felén 50-60% alatti teljesítményeket is látunk. Jó hír, hogy a megyék túlnyomó többsége felzárkózást mutat az EU-átlaghoz, azonban van olyan térség, ahol stagnálás, illetve visszaesés látszik. Hazánk példáján is látszik, ami az elmúlt egy-két évtizedben egyre jellemzőbb: leginkább a szolgáltatószektor képes dinamizálni egy térséget.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 15:34
2024. július 2. 15:21
×
×
×
×