eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Kozák Danuta elsőként ér célba a női kajak egyesek 500 méteres versenyének döntőjében a belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokságon 2018. június 10-én.
Nyitókép: Kovács Tamás

Jelentősen nőnek a magyar olimpiai esélyek

Véglegessé vált kajak-kenuban a tokiói olimpia kvalifikációs rendszere. Egyesben, illetve női és férfi kajakban párosban is két-két egység szerepelhet számonként és nemzetenként két év múlva Japánban.

A 2020-as tokiói olimpián a kajak-kenu számokban is két egység indulhat nemzetenként - közölte Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára.

A sportvezető - aki az atlétikához és az úszáshoz hasonlította a kialakuló helyzetet - magyar szempontból rendkívül örömtelinek nevezte a módosítást. A nemi egyenlőség elve alapján a sportágban 9-9 női és férfi kvótát gyűjthet egy ország a játékokra, s egyesben és párosban lehet majd kihasználni azt, hogy nemzetenként a korábbi egy helyett két hajó indítható. Férfi és női kajakban 6-6, férfi és női kenuban pedig 3-3 indulási jog gyűjthető, így értelemszerűen utóbbi szakágakban csak egyesben lesz lehetőség két-két versenyző indítására.

Vékássy hangsúlyozta: Magyarország régóta vágyott erre a változásra, amely az egész magyar ötkarikás csapat számára pozitív. Hozzátette: az MKKSZ terveivel harmonizálva a MOB 2-4 kajak-kenus aranyéremre számít a japán fővárosban. Elárulta azt is, hogy a jövő héten Tokióba utazik egy MOB-küldöttség, s már a kajak-kenusok szálláshelyének kiválasztása is napirenden lesz.

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke úgy fogalmazott:

a céljuk nem is lehet más, mint a maximális számú kvóta megszerzése.

"Az előttünk álló időszakban sok verseny vár ránk, de számunkra mind közül a legkedvesebb a jövő évi, szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokság lesz, amelyre nagyon készülünk. Sok újítást tervezünk mind a versenyzők és szurkolók kiszolgálása, mind a televíziós közvetítés terén" – mondta.

Hüttner Csaba, a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya hangsúlyozta, lényegesen befolyásolja majd a magyar kajak-kenu tokiói sikerességét az, hogy számonként két egység indulhat.

„A változtatás részben kedvez, részben fejfájást is okoz

azokban a számokban, ahol erős a mezőny. Női kajakban egyesben és párosban megvan a lehetősége arra, hogy mindkét egység dobogóra álljon, de az a fontos, hogy ne menjen egyik szám a többi rovására.” - mondta az InfoRádiónak.

Hüttner Csaba kifejtette: a fő kvótaszámokat a vb-n lehet begyűjteni, de az Európa-játékokon és 2020-ban a világkupán is lehet olimpiai kvalifikációhoz jutni, így némileg könnyebb lesz megszerezni a kvótákat.

A kapitány beszélt a hétvégén, Szolnokon sorra kerülő második vb-válogatóról is, s elárulta, hogy a női kajakpárosoknál az első fordulóban győztes Medveczky Erika, Csipes Tamara duónak erős kihívói lesznek Kozák Danuta és Kárász Anna, valamint Szabó Gabriella és Takács Tamara személyében. A férfi kajakosoknál Hufnágel Tibor és Ilyés Róbert kettőse szétvált, előbbi a doppingeltiltása után visszatérő Dombvári Bencével, utóbbi pedig Noé Bálinttal indul a Holt-Tiszán, s Hüttner szerint érdemes lesz odafigyelni a Noé Zsombor, Pauman Dániel egységre is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×