eur:
392.38
usd:
362.4
bux:
71992.16
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Lemondott a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség ügyvezetője

A kinevezésekor bejelentetteknek megfelelően, a XXIII. Téli Olimpia után a napi operatív feladatok helyett, stratégiai szerepet vállalna Orendi Mihály, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség ügyvezetője, a világ azon kevés sportvezetőinek egyike, aki tevőlegesen is részt vett egy téli és egy nyári olimpiai bajnoki cím elnyerésében.

Orendi Mihály a Testnevelési Egyetemen végzett, majd négy évig az újfehértói gimnáziumban tanított. 1973-ban a megyei művelődési osztályra kerülve az iskolai testnevelésért felelt hat és fél éven keresztül. Ezt követően a Nyíregyházi VSC atlétikai szakosztályához vitte az útja, ahol 1980 és 1999 között szakmai vezetőként tevékenykedett. Közben párhuzamosan 1991-től a nyíregyházi városi stadion működéséért is felelt.

1999-től újabb tizenöt esztendőn át a Debreceni Sportcentrum vezetője. Neki köszönhető, hogy Debrecen városa felkerült a világ sporttérképére. Szervezője volt hat világbajnokságnak, tizenegy Európa-bajnokságnak, számos nemzetközi és hazai sporteseménynek - olvasható a szövetség közleményében.

Az olimpiai mozgalomban végzett munkájáért 2008-ban a Magyar Olimpiai Bizottság kitüntetését, a MOB-díjat vehetett át. A debreceni másfél évtized során 15 sportági szakszövetséggel dolgozott együtt rendszeresen, miközben 22 világversenyt rendezhetett Hajdúság fővárosa a koordinálása mellett. Büszke rá, hogy a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi docense.

Orendi Mihály azon kevés sportvezetők egyike a világ sportjában, aki tevőlegesen is részt vett egy téli és egy nyári olimpiai bajnoki cím elnyerésében. Rendíthetetlen hitével és kitartásával Risztov Évát, majd a férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltót is az ötkarikás játékok dobogójának legfelső fokára segítette, hazánk első hosszútávúszó, majd első téli olimpiai aranyát szerezve ezzel.

2015 februárjában a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöke, Kósa Lajos invitálására vállalta el az ügyvezető igazgatói teendőket. Lemondását így indokolta: „A csúcson kell abbahagyni. Amit elterveztem, megvalósítottuk. A sportág kiegyensúlyozott, transzparens gazdálkodással rendelkezik, a szakmai munka kiváló, a társadalmi bázis szélesedik. MOB alelnökként és tanácsadóként maradok a sportág mellett, de most már élvezni szeretném a megtermelt munka gyümölcseit, s több időt tölteni a családommal, amelyre az utóbbi években sajnos nagyon kevés jutott.”

Utódjáról a pénteki tisztújító közgyűlésen megválasztott új vezetés dönt majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyal majd. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 5. 08:12
×
×
×
×