eur:
393.05
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Manchester, 2018. április 11.Mohamed Salah, a Liverpool játékosa gólt lő a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének Liverpool elleni visszavágó mérkőzésén a manchesteri Etihad Stadionban 2018. április 10-én. Az FC Liverpool 2-1-re győzött és az elődöntőbe jutott. (MTI/EPA/Nigel Roddis)
Nyitókép: Nigel Roddis

BL-elődöntő: az esélytelenek nyugalma

Két olyan csapat találkozik a labdarúgó Bajnokok Ligája idei kiírásának első elődöntőjében, amelyet az őszi csoportszakasz megkezdése előtt a fogadóirodák a legjobb nyolc közé sem vártak. A Liverpool FC és az AS Roma közül kétségtelenül előbbit jegyezték magasabban, de leginkább a nyolcaddöntőre tartották „jónak”.

Az is tény, hogy mindkét csapat megnyerte a csoportját. A „vörösök” jó sorsolást kaptak, esetükben ez nem volt meglepetés, egyedül a Sevilla volt a négyesben topligába tartozó csapat. Jürgen Klopp legénysége veretlenül menetelt végig a hat mérkőzésen, s aztán veretlen maradt a négy eddigi tavaszi mérkőzésén is. Mi több: az elődöntő négy csapata közül egyedüliként nem kapott még ki. Majd a visszavágó előtt lesz igazán érdekes, de talán most sem árt megjegyezni:

az öt idegenbeli mérkőzéséből hármat megnyert, 19 gólt szerezve.

Az Anfielden a Sevilla ellen kiengedte a kezéből a győzelmet (3-3), a Porto elleni 0-0 az idegenbeli ötgólos győzelem után nem számított.

Az AS Roma megnyerte a csoportját, már ez bravúr volt, mert – ismételten csak a fogadóirodák véleményét citálva – a továbbjutásra sem számított favoritnak. Ám megelőzte a Chelsea-t és kiejtette az Atético Madridot, tekintettel a később a negyeddöntőben történtekre, megállapíthatjuk, hogy a mostani idényben a spanyol élklubok mumusa. A nyolcaddöntőben az ukrán Sahtart búcsúztatta, majd

a barcelonai 1-4 után következett a kupatörténeti léptékű bravúr: 3-0 a Barça ellen.

Noha a csoportgyőzelem szempontjából ősszel a londoni 3-3 sokat ért, érdemes felfigyelni arra, hogy az olaszok idegenbeli mérlege eddig szerény. Az azeri Qarabag FC-t győzték csak le, a Stamford Bridge-en elért 3-3 mellett kikaptak az Atlético Madridtól, a Sahtartól és a Barcelonától is. Vendégként öt meccsen tizenkét gólt kaptak.

Eusébio di Francesco, a csapat a nyáron a Sassuolótól szerződtetett edzője is azt erősítgette, fontos a jó védekezés az Anfield Roadon, s hogy nem járhatnak még egyszer úgy, mint a Camp Nouban. (Nem nagy vállalás, ha esetleg arra gondolt, hogy most nem segítik két öngóllal az ellenfelet.)

John Arne Riise, az egykori 110-szeres norvég válogatott balhátvéd, aki 2001 és 2011 között egy évtizeden keresztül csak e két klubban játszott, azt mondta, a „farkasok” mellett szólhat, hogy a visszavágó Rómában lesz, de nagyon türelmesnek kell lenniük az Anfield Roadon, s nem szabad gólt kapniuk.

A Liverpool ellen a mostani szezonban csupán három csapat úszta meg kapott gól nélkül az Anfield Roadon tett kirándulást,

José Mourinho Manchester Unitede, a gyenge bajnoki helyezése ellenére a nagy csapatokkal idegenben kibabráló West Bromwich és az ötgólos hátrányban érkező FC Porto.

A lelkesedésen semmi sem fog múlni, Radja Nainggolan, az olaszok belga válogatott középpályása arról beszélt, hogy nagy erőt merítenek a Barcelona elleni 3-0-s sikerből. Tudja, hogy senki sem várta őket a legjobb négybe, de ha már eljutottak idáig, még tovább akarnak menni.

„Jó lenne, ha nem megint 1-4-ről kellene kezdeni a visszavágót, mert azért nem mindig történnek csodák!”

– viccelődött.

A találkozó kulcsfigurája Mohamed Salah lesz, aki a nyáron igazolt az AS Romából a Liverpoolba. Fantasztikus első szezonja egyik ékeként vasárnap az angol hivatásos játékosok szövetsége megválasztotta az év játékosának. 2014-ben kapta meg legutóbb Liverpool-játékos ezt a címet: Luis Suárez. Az uruguayi csapatát már kiejtette az AS Roma… Simone Mignolet, a Liverpool belga kapusa ellenben azt mondta:

„Mo Salah jobb, mint Luis Suárez”.

Az olaszok a legjobb keretükkel érkeztek Angliába (Alisson, Romagnoli, Skorupski, Luca Pellegrini, Juan Jesus, Kolarov, Capradossi, Fazio, Florenzi, Bruno Peres, Manolasz, Nainggolan, Strootman, Lorenzo Pellegrini, De Rossi, Gonalons, Gerson; Perotti, Džeko, Schick, Under, El Shaarawy), természetesen a SPAL elleni bajnokin pihentetett három ász, Perotti, Džeko és De Rossi is harcra kész. A korábban a Manchester Cityben szereplő Alekszandar Kolarov néhány meccset kihagyott sérülése miatt, de most különleges feladatot kap: neki kell megállítania Salahot.

A Liverpoolban továbbra Loris Karius az első számú kapus, Trent Alexander-Arnold, Virgil van Dijk, Dejan Lovren és Alberto Moreno lehet a négy védő, így Joe Gomez, Ragnar Klavan és Andrew Robertson kimarad. A három középpályás Jordan Henderson, Alex Oxlade-Chamberlain és Georgino Wijnaldum vagy James Milner lehet, Adam Lallana és Emre Can talán nincs is bevethető állapotban. Elöl tiszta a képlet: Mohamed Salah, Roberto Firmino, Sadio Mané.

A mérkőzés 20.45-kor kezdődik, az M4 és a Sport1 is közvetíti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 21:58
×
×
×
×