eur:
395.4
usd:
368.49
bux:
71873.97
2024. július 2. kedd Ottó
Újra nekiment az ellenzék az adókedvezménynek, szerintük csak a focistákat támogatják

Újra nekiment az ellenzék az adókedvezménynek, szerintük csak a focistákat támogatják

Minden sportolónak kedvezne a Fidesz szerint a sporttársaságok adóterheinek csökkentése, az ellenzék azonban úgy látja, hogy csupán a focistáknak biztosítana több pénzt a kormányzat a lépéssel. Az Országgyűlésben most megvitatott előterjesztést már korábban is kritizálták.

A fideszes Tiba István által benyújtott módosítás értelmében a sportvállalkozásoknak a fő tevékenységük – vagyis például a belépőjegyek és bérletek értékesítése, a reklámok közzététele, vagy a közvetítési díjak és a sportlétesítmények hasznosítása – után nem kellene iparűzési adót fizetniük, továbbá megszűnne a hivatásos sportolók bére után fizetendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás is.

Tiba István a következővel indokolta előterjesztését: "A sport és a sportolás a rendszeres sporttevékenység kiemelt jelentőséggel bír az egészségmegőrzésben. (...) A sportvállalkozások sporttevékenységgel összefüggő feladataira tekintettel működésük segítése érdekében indokolt számukra kedvezmények biztosítása az egyes adónemek tekintetében".

Tállai András, a nemzetgazdasági tárca parlamenti államtitkára röviden szólt hozzá a vitához: "A (...) benyújtott önálló képviselői indítványt a kormány támogatja."

Csak a profi fociklubok járnak jól?

A szocialista Mesterházy Attila viszont úgy látta, hogy a javaslat vagy nem kellően átgondolt vagy valamilyen speciális érdeket szolgál és nagyon sok kiskaput hagy. "Valószínűleg itt sokkal inkább arról szól, hogy a több 10 milliós havi fizetéseket minél könnyebb legyen kifizetni a focistáknak, hiszen így nagyjából a gyors fejszámolás alapján akár 21 millió forintot is kereshet nálunk ekho-val legálisan egy focista".

A jobbikos Szilágyi György maga is úgy látta, hogy a javaslat nem a sporttevékenység elősegítéséről szól. "A magyar sportéletben megfigyelhető ellentmondásos jelenségek csak tovább erősödnének a javaslat elfogadásával. A profi sport és azok, akik ebből üzletet remélnek, tovább erősödnek, ezzel szemben az amatőr sport, amelynek a társadalmi és egészségügyi hatásai messze túlmutatnak a profi sporton, továbbra is versenyhátrányban marad".

Az LMP-s Schmuck Erzsébet meghökkentőnek, arcátlannak és igazságtalannak nevezte a fideszes előterjesztést.

"Béremelés a focistáknak, ez az Orbán-terv most pőrén megmutatkozik. A törvényjavaslat adócsökkentést adna az úgynevezett profi focistáknak és futball-kluboknak, minthogyha ez lenne a legégetőbb feladat ma Magyarországon".

Tiba István válaszában cáfolta, hogy tisztséget töltene be a hivatásos balmazújvárosi focicsapatban, mint mondta: ő csupán az utánpótlás-nevelésben tölt be funkciót. Emellett a politikus hangsúlyozta, hogy előterjesztése minden sportolón segítene.

A javaslatról még novemberben szavaz az Országgyűlés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×