eur:
392.67
usd:
362.55
bux:
72132.83
2024. július 8. hétfő Ellák

Hargitay: darázsfészkekbe nyúltam

Az úszóválogatott szövetségi kapitányi posztjáról menesztett Hargitay András nem akar elszakadni a sportágtól.

A Magyar Úszó Szövetség elnöksége átalakította a szövetségi kapitányi posztot, és ennek Hargitay András is áldozatául esett. A szakvezetőt így a medencék partja helyett ismét a Budapesti Állatkórházban lehet megtalálni.

„Kétszer is jó és előrelátó döntést hoztam, amikor a szövetségi kapitányi felkérésem után nem köszöntem el a Budapesti Állatkórháztól, és a munkatársaim dicséretes hozzáállásának, no meg a nem kevés helyettesítésnek köszönhetően állatorvosként tovább praktizálhattam. Ez a megállapítás most kétszeresen is igaz, mert ezúttal az események lavina-szerűen követték egymást, mérlegelésre sem idő, sem lehetőség nem volt” – mondta Hargitay András a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

Hargitay harmincöt éve – 25 esztendős pályakezdőként – helyezkedett el a fővárosi kórházban, ahol az óta is folyamatos a munkaviszonya.

Első szövetségi kapitányi megbízatását 1985 januárjában kapta, 1988-ban, a szöuli olimpia után mondott le, egy olyan nyári játékokat követően, ahol a 11 magyar arany közül négyet az úszók szereztek meg. Tavaly áprilisban – Kiss László leváltását követően –, néhány héttel a londoni Európa-bajnokság előtt vette át a váltóbotot, amelyet idén januárban kellett nem önszántából „leadnia”. Mint ismeretes, a 2016-os ötkarikás versenyeken nyolc magyar győzelem született, ebből három jutott az úszóknak: egészen pontosan mind a három Hosszú Katinkának.

„Most csak 297 napig tartott a bizalom, erre pedig annyit tudok mondani, hogy igyekeztem megfelelni az elvárásoknak. Tisztában voltam azzal, hogy mi a felelősségem, és soha nem próbáltam meg a sikereket az edzőktől, az igazi sikerkovácsoktól eltulajdonítani. Aztán mégis darázsfészkekbe nyúltam. A helyzetem sokkal nehezebb volt, mint a nyolcvanas években, több feszültséggel, és tabuval. Olykor már az elődöm nevének kimondása is kiverte a biztosítékot, és a galiba még nagyobbra kerekedett volna, ha elismerem, hogy olykor még fel is hívom őt. Én olyan szociokultúrában nevelkedtem fel, ahol ez nem számít eretnekségnek” - fejtette ki.

Véleménye szerint a győzelmek örömébe elsősorban azért vegyült jókora adag üröm is, mert Rióban nem sikerült igazán jól megfelelni a magas elvárásoknak. Álláspontja az, hogy amennyire az olimpiai időrend látványosan az amerikai úszóknak kedvezett, annyira nem Európa versenyzőinek. A magyar kudarcok okát ugyanakkor szerinte még mindig csak részben sikerült megfejteni.

Az úszással, amely olimpia bronzéremmel, három világbajnoki győzelemmel, 1974-ben pedig világcsúccsal ajándékozta meg, nem tud és nem is kíván szakítani. Nem az utazások hiányoznak majd a legjobban, hanem azok a hosszú beszélgetések, amelyek nem csupán a szakmáról szóltak.

„Mindenről és mindenkivel szívesen beszélgettem, és azt se bántam, ha a diskurzus vitába fordult át. Akárhogyan is veszem, most lezárult egy korszak az életemben, amire úgy reagáltam, hogy a számítógépemen megváltoztattam a háttérképemet. Eddig a Dagály Úszó Aréna díszelgett az asztalon, amit most az Univerzum képével váltottam fel. Ez távolról sem a totális elfordulás jele, mégis úgy érzem, hogy képletesen meghúztam egy határvonalat. Jól esett volna egy kis méltatás, de nincs harag bennem, és csak azt tudom kívánni, hogy a magyar úszósport kiválóan vizsgázzon a budapesti világbajnokságon. Aminek már a színhelye, valamint a magyar szurkolók biztatása is felerősítheti a csapatban a nemzeti öntudatot és a vágyat a legjobb teljesítmény elérésére” - mondta Hargitay András.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 20:13
×
×
×
×