eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Olimpiai bajnokok buktak meg a doppingellenőrzésen

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megfosztotta a négy esztendeje Londonban nyert aranyérmétől mindhárom kazah női súlyemelőt.

A NOB csütörtöki bejelentése értelmében vissza kell szolgáltatnia medálját Zulfija Csinsanlónak (53 kg), Maija Manezának (63 kg) és Szvetlana Podobjedovának (75 kg) egyaránt, mivel 2012-es doppingmintájuk újraellenőrzése pozitív eredményt hozott.

Ugyancsak megfosztották érmétől a szintén súlyemelő fehérorosz Marina Skermankovát, aki a 69 kilósok között lett harmadik. Eltiltással kell számolnia a szintén fehérorosz orosz Zsina Szazanavecnek és Jauheni Zsarnaseknek. Hozzájuk hasonlóan anabolikus szteroiddal bukott le két orosz sportoló, a rúdugró Dmitrij Sztarodubzsev és a kalapácsvető Kirill Ikonnyikov.

A NOB szerdán jelentette be, hogy újabb kilenc sportoló - köztük hat érmes - 2008-as pekingi doppingmintájának ismételt vizsgálata hozott pozitív eredményt.

A NOB még az idei riói nyári olimpia előtt rendelte el és hajtatta végre a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni olimpia doppingmintáinak újratesztelését úgy, hogy a korábban alkalmazottnál jóval fejlettebb technológiával elsősorban az érmes sportolókra összpontosítottak. A felülvizsgálat nyomán csaknem száz (98) versenyző bukott meg, köztük az aranyérmeitől most megfosztott kazah női súlyemelők. A pozitív mintát szolgáltató sportolók listájára felkerültek már nem is állhattak rajthoz a brazíliai játékokon.

Az újraellenőrzés mellett a NOB arról is döntött, hogy az eddigi nyolcról tíz évre emeli fel az olimpiákon levett minták megőrzési idejét, éppen azért, hogy a menet közben folyamatosan finomodó és egyre hatékonyabbá váló ellenőrző metódusok, laboratóriumi technikák révén több évvel az eredeti tesztelést követően is leleplezhetők legyenek a csalók.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×