eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Mit hozhat a MOB tehermentesítése?

Mit hozhat a MOB "tehermentesítése"?

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár szerint tehermentesítik a MOB-ot a sporttörvény módosítása jelentette átalakításokkal. Az InfoRádió által megkérdezett sportközgazdászok komoly változásokat tartanak szükségesnek, és úgy vélték, a gyakorlatban derül ki, milyen lesz az új rendszer.

Beterjesztette a sporttörvény módosításának javaslatát a kormány. Az előterjesztés alapján a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) több feladatát is a sportállamtitkárság veheti át. A jövőben a MOB szakmai munkája alapvetően sportszakmai javaslattételre, szakmai koncepciók megalkotására, valamint az abban való közreműködésre szűkülne.

Jelentősen tehermentesül" a MOB, ezáltal jobban előtérbe kerül a sportszakmai munka végzése – mondta javaslatról a sportért felelős államtitkár. Szabó Tünde az MTI-nek kifejtette: ezáltal elő tudják segíteni a sportigazgatásban az egycsatornás finanszírozási rendszert, ami annyit tesz, hogy a sportállamtitkársághoz kerül a teljes finanszírozás, a tervezés, az elosztás, a felhasználás, az elszámoltatás és az ellenőrzés.

Szabó Tünde arról is beszélt, hogy a sport területén működő szervezeteket szintén megerősítik. "A jelenleg a MOB alatt tevékenykedő tagozatokat kiemeljük és önállóvá tesszük köztestületi rendszert alakítva ki, így a MOB csak és kizárólag az olimpiai és élsporttal kell, hogy foglalkozzon. Az eddigi tagozatokból négy köztestület jön létre: a verseny- és élsporté, vagyis az olimpiai sportágaké, a nem olimpiai sportágaké, továbbá a fogyatékkal élőké, valamint a diák-, hallgatói és szabadidősporté. Mindegyik külön-külön is megerősödik, amivel a sportszakma sokkal jobban fog érvényesülni" - szögezte le.

Beszélt arról is, hogy nemzeti utánpótlás-nevelési feladatokkal foglalkozó helyettes államtitkárságot hoznak létre.

Dénes Ferenc sportközgazdász szerint indokolt a rendszer átalakítása, mert itthon nem volt hagyománya annak, hogy az olimpiai bizottság legyen a sport fő finanszírozója, és a MOB-nak nem volt ehhez megfelelő a szervezeti rendszere.

A korábbi sportügyekért felelős helyettes államtitkár az InfoRádiónak azt mondta: az ellenőrzés hiányzik a sportrendszerből, de reméli, hogy az államtitkárság ezen változtatni tud.

Egy másik sportközgazdász, Szabados Gábor azt mondta, a változtatás inkább technikai jellegű, hiszen a MOB-nak van szakmai önállósága, de a finanszírozás létrehozásában és működtetésében az államnak eddig is nagy volt a szerepe.

Azt még nem tudni, hogy a sportszervezetek egyszerűbben juthatnak-e pénzhez azzal, hogy egy szereplő kikerül a rendszerből. Ha ezentúl több egyeztetést igényel egy-egy döntés az államtitkárság és MOB között, akkor az akár még lassíthatja is a folyamatot – vélekedett.

Fontosnak nevezte, hogy ne csak a finanszírozás legyen a magyar sportrendszer homlokterében, hanem az, hogy valóban meglegyen a pénznek a helye, és az összegekből egy olyan rendszer épüljön fel, amely hosszú távon, személyektől függetlenül is garantálja a sikeres szereplést.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

A 2005-ös indulást követően 2006-ban másodszor került sor a Portfolio ingatlankonferenciájának, a Property Investment Forumnak a megrendezésére. Visszatekintő cikksorozatunk mostani részében a 2006-os ingatlanpiaci történésekkel foglalkozunk, kiemelten a ma már mindenki által jól ismert budapesti óriásprojekt, a Corvin Sétány indulásával, az irodapiac kihívásaival és azzal, hogy milyen folyamatok okoztak egyre nagyobb bizonytalanságot a nemzetközi piacokon. Nézzük, mi történt a 2006-os Property Investment Forumon és a hazai ingatlanpiacon!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×