eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Gólerős csatárpáros készül Dzsudzsákék ellen az UEFA-kupában

A labdarúgó UEFA-kupa a csoportmérkőzéseket követő egyenes kieséses szakaszának nyitó meccseivel kezdődik ma a 2008-as esztendő az európai kupaporondon. Szerdán és csütörtökön 32 gárda lép pályára, értelemszerűen a legjobb 16 közé jutásért. Három találkozónak vélhetően magyar szereplője is lesz: Dzsudzsák Balázs a PSV-ben, Juhász Roland az Anderlechtben, Tőzsér Dániel az AEK Athénben.

Három spanyol, három angol, öt (!) német és egy olasz csapat is van a mezőnyben - a színvonal szinte garantált. Csúcsrangadó még nem jutott ebbe a fázisba, de nagyon érdekesnek ígérkezik - például - a Zenit-Villarreal, az Anderlecht-Bordeaux, a Rosenborg-Fiorentina, a Slavia-Tottenham, s nem utolsósorban a Bolton-Atlético mérkőzés.

Gólerős csatárpáros Dzsudzsákék ellen

Dzsudzsák Balázs PSV-je a svéd Helsingborgot fogadja. Az ellenfél legjobb játékosa - minden kétséget kizáróan - a Feyenoordot, a Celticet, a Barcelonát és a Manchester Unitedet is megjárt Henrik "Henke" Larsson. A kiváló svéd csatár hat gólt szerzett már a sorozatban, s ezzel klubtársával, Razak Omotoyossival és Luca Tonival (Bayern) vezeti a góllövőlistát.

Omotoyossi egyébként szinte ismeretlen a nemzetközi futball világában, pedig figyelemre méltó egyéniség. Nigériai születésű, 18 évesen már az élvonalban játszott a Sunshine Stars színeiben. Akkor azonban ötéves eltiltást kapott, mert állítólag megütötte az Enyimba elleni meccsen a játékvezetőt.

Utóbb kiderült, a tettes a 23-as, s nem Omotoyossi, a 32-es volt - az eltiltást mégsem mérsékelték. Ezért vándorbotot fogott kezébe. Átszerződött Beninbe - a január-februári Afrikai Nemzetek Kupáján játszott is a benini válogatottban -, majd Moldovában (!), a Sheriffnél folytatta a pályafutását. Onnan került Svédországba, a Helsingborghoz. 2007-ben ő lett a svéd élvonal gólkirálya, s egyben az UEFA-kupa őszi szakaszának is a gólkirálya!

A PSV az utóbbi időben jó formában szerepelt - de nem lesz könnyű dolga a svéd csapat támadókettőse ellen. Az utolsó edzésen a legfontosabb hiányzó maga az edző, Sef Vergoossen volt, aki betegsége miatt pályaedzőjére, Dwight Lodewegesre hagyta a munkát. A PSV-nek a legerősebb csapata játszhat majd, az eltiltott Edison Méndez kivételével.

Juhász kezdeni fog a Girondins ellen

Az Anderlecht a francia bajnokság egyik legjobb csapatát, az egykori világbajnok, Laurent Blanc által irányított Girondins Bordeaux-t fogadja. A gironde-iaknál is akad egy nagy formában lévő góllövő: az argentin Fernando Cavenaghi átmentette remek, öt gólt eredményező UEFA-kupa-formáját a bajnokságra: egy hónap alatt hat gólt lőtt a Ligue 1-ben.

Juhász Roland tagja lesz a brüsszeli Lilák kezdőcsapatának. A várható névsor: Zitka - Wasiliewski, Pareja, Juhász, Van Damme - Polak, Biglia, Gillet, Chatelle - Boussoufa - Serhat. Ariel Jacobsnak, az Anderlecht edzőjének elsősorban a csatárokkal akadnak gondjai: Pieroni és Vlcek még nem játszhat, Frutos pedig sérült.

Edzőváltás után az AEK

Tőzsér Dániel együttese, az AEK kisebb válságot élt át az utóbbi időben, s ennek a spanyol edző, Lorenzo Serra Ferrer lett az áldozata. Nem nézte el neki a vezérkar, hogy két vereség miatt az első helyről a harmadikra esett vissza a csapat a bajnokságban. Serra Ferrer helyét ideiglenesen az eddigi másodedző, Nikolaosz Kosztenoglu vette át, aki a "harci szellem javítását" nevezte a legfontosabb feladatának a Getafe elleni párharc előtt.

Oroszok torpedóznák meg a Sárga Tengeralattjárót


Nagy csatának ígérkezik a legutóbbi orosz bajnok, a holland Dick Advocaat által vezetett Zenit és a spanyol Villarreal mérkőzése. A Zenit immár 21 nemzetközi kupamérkőzésen, 1999 óta veretlen hazai pályán, ellenben Advoccat még soha nem nyert spanyol ellenféllel szemben, s a "Sárga Tengeralattjárónak" becézett klub az UEFA-kupában ebben a sorozatban minden eddigi idegenbeli mérkőzését megnyerte.

A Rosenborg - némi meglepetésre - a rossz idő ellenére Trondheimben fogadhatja a Fiorentinát. A múlt - az olasz és a norvég csapatok között általában, mivel a két együttes korábban még sohasem találkozott - a firenzei Lilák sikerét ígéri, de kérdés, mennyire birkóznak meg a különleges körülményekkel.

A Tottenham a Slavia Praha együttesén keresztül juthat a legjobb 16 közé. A szezon közben a Sevillától érkezett edző, Juande Ramos a 2007-2008-as idényben már meccselt a Slavia ellen, még a Bajnokok Ligájában, előző tizenegyét irányítva. Másfelől a Slavia találkozott ősszel londoni csapattal - az Emirates Stadiumban, például, egy hetest kapott az Arsenaltól.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×