eur:
401.6
usd:
364.16
bux:
72649.8
2024. október 3. csütörtök Helga

Féltik drága lábukat az afrikai sztárok

Négy mérkőzés után még elhamarkodott lenne következtetéseket levonni, de aligha minden idők legjobb Afrikai Nemzetek Kupája zajlik. Pedig a keretek erőssége alapján nyugodtan az lehetne: soha nem érkezett még ennyi játékos a tornára a legerősebb európai bajnokságokból. Az első négy meccs azonban nem volt meggyőző.

A nyitó találkozón Ghana nagy szerencsével, az utolsó percben lőtt - egyébként gyönyörű - Sulley Muntari-lövéssel verte meg Guineát. A rendező válogatott győzelemmel, de gyenge játékkal kezdett.

A Fekete Csillagok az első félidőben háromszor is a kapufáig jutottak, majd a második játrészben Gyan tiezengyes góljával vezetéshez jutottak. Ezt Kalabane kiegyenlítette, de amikor már mindenki azt hitte, hogy megszakad a sorozat, s ellentétben az előző két tornával, a házigazda nem kezd győzelemmel, Muntari jött, lőtt - és győzött.

Mindkét csapatot francia edző irányítja - mindketten elégedetlenek voltak. A guineai kapitány, Robert Nouzaret "csak" játékosai teljesítményét bírálta ("Ez volt a legrosszabb meccsünk, amióta kapitány vagyok"), Claude Le Roy ellenben "adott" a szervezőknek is.

"Az elmúlt húsz évben ez volt a legrossazbb pálya, amelyen csapatomnak játszani kellett. Nem csak arra kellene ügyelni, van-e karosszék a VIP-páholyban, hanem a gyep állapotára is. Az ugyanis a lényeg" - füstölgött.

Marokkó kiütötte Namíbiát

Hétfőn a torna esélyesei közé tartozó marokkói válogatott 5-1-re kiütötte a namíbiai gárdát. A mérkőzés hőse Szufian Alludi volt, aki mesterhármast szerzett. Nem volt kérdéses a meccs kimenetele: Alludi az első öt percben két gólt lőtt, majd Brendell szépítő gólja után gyorsan lőtt még egyet, ne kelljen az Atlasz Oroszlánjainak sokat izgulnia.

Túl vagyunk az első rangadón: a 2006-os torna egyik elődöntőjének "megismétlésén". Elefántcsontpart válogatottja, akárcsak két esztendeje, Egyiptomban, most is egy Chelsea-csatár góljával győzte le 1-0-ra Nigériát. Akkor Didier Drogba, most Salomon Kalou talált a kapuba.

Óvatos, kevés eseményt hozó, s a vártnál sokkal kevésbé látványos 90 percet hozott a két afrikai óriás összecsapása. Az "Elefántok" megérdemelten nyertek, de a Szuper Sasok esélye sem szállt el, javíthat Berti Vogts válogatottja a beniniek és a mali legénység ellen. Ha valakit esetleg érdekel, mennyit ér az elefántcsontparti válogatott játékosállománya a magyarhoz képest: a pályára lépett mezőnyjátékosok közül mindenki (!) az angol, a spanyol, a francia, vagy a német bajnokság élvonalában futballozik.

Győzelemmel kezdett Mali válogatottja is. A B csoport másik mérkőzésén Frédéric Kanouté tizenegyes góljával 1-0-ra nyert Benin ellen. A mérkőzés negyedórás késéssel kezdődött - áramszünet miatt.

Daniel Amokachi, a nigériai válogatott egykori játékosa szerint nem is várható magas színvonal a tornától, a rengeteg, Európából elengedett légiós ugyanis félti a lábát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
Mínuszban zártak az amerikai tőzsdék a fontos adatok előtt

Mínuszban zártak az amerikai tőzsdék a fontos adatok előtt

Ma az ázsiai tőzsdéken vegyes volt a piaci hangulat, és nagy negatív fordulat volt látható a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európára is átterjedt a mérsékelten negatív befektetői légkör, estek az indexek, aztán a nyitást követően a vezető amerikai indexek is süllyedtek. Ebben szerepe lehetett a vártnál erősebb amerikai ISM szolgáltatói BMI-nek is, ami lassabb Fed kamatcsökkentést vetít előre, és annak is, hogy az iráni rakétacsapások miatt Izrael az iráni olajlétesítmények elleni csapást egyeztet az Egyesült Államokkal. Az is lényeges lehetett még, hogy a pénteki, kiemelt jelentőségű átfogó amerikai munkaerőpiaci jelentés előtt óvatossabbak voltak a befektetők az új pozíciók felvételével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×