eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Sokba került Hamilton bukása

Biztossá vált, hogy jövő szeptemberben rendeznek először éjszakai versenyt a Forma-1-ben. A Szingapúri Nagydíj rajtja az európai nézők számára is kedvező időben lesz, és a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjért (március 16.) sem hajnalban, csak kora reggel kell felkelniük a sportág szurkolóinak.

Fokozódó indiai jelenlét

A 2008-as szezon szokottnál tovább, november elejéig tart majd, de ismét Brazíliában ér véget. A Magyar Nagydíj augusztus 3-án szerepel a most véglegesített versenynaptárban, így a hungaroringi futam nem ütközik az év első számú sporteseményével, a pekingi olimpiával.

A következő évnek a Spyker a tulajdonosváltás után már Force India néven vág neki. Vijay Mallya indiai milliárdos október elején vette meg a mezőny leggyengébb csapatát egy holland üzletembertől. Az első indiai futamra viszont még 2010-ig várni kell.

A motorfejlesztéseket 2008-tól tíz éven át betiltja a Nemzetközi Automobil Szövetség.

Ismét pórul járt a McLaren-Mercedes


A szervezet azt is bejelentette, hogy a kémügyben megbüntetett McLarennek 50 millió dollárt kell decemberig átutalnia, az összegből az FIA létrehoz egy alapítványt, amely a nemzeti szövetségeket segíti a biztonságosabb autózás elérése érdekében.

A másik 50 milliót azért nem kell befizetni, mert a csapat ennyit kapott volna a idei konstruktőri teljesítményéért. Más kérdés, hogy az angol-német istálló újabb büntetésként nulla ponttal zárt.

Még kevesebbet kellene a wokingiaknak fizetni, ha a legtöbb pontot szerezték volna.

Bár a világbajnoki címet egyaránt elbukó Lewis Hamilton (109) és Fernando Alonso (109) összesen több pontot gyűjtött mint a két Ferrari-pilóta, a győztes Kimi Raikkönen (110) és a Felipe Massa (94) együttvéve, a hungaroringi időmérő edzés botránya után elvett 15 konstruktőri pontot ezúttal nem vették figyelembe.

A Ferrari 204 ponttal zárt, míg a pénzosztó elszámolásnál a McLaren 218 pontjából 203-at írtak jóvá.

Ha a szezonban szinte végig éllovas Hamilton - a két nagy hiba ellenére - megszerzi legalább az ötödik helyet Interlagosban vagy Alonso másodikként ér célba, akkor egyrészt az egyéni világbajnoki cím és az ezzel járó presztízs is a McLarené lenne, másrészt most még 50 milliónál is kevesebbet kellene törleszteniük Ron Denniséknek.
Még nem zárult le minden kérdés

A hungaroringi büntetés ügyében a wokingiak fellebbezni akartak, majd döntésüket megváltoztatták. A tapasztalatok után nem csoda, hogy most már eljuttatták beadványukat a versenyfelügyelők interlagosi döntése ellen.

A szezonzáró Brazil Nagydíjon a BMW és a Williams a hivatalos mérések szerint a megengedettnél alacsonyabb hőmérsékletű üzemanyagot tankolt az autókba, de az ügyben számos kérdés továbbra is tisztázatlan, és az érintettek egyelőre megúszták szankciók nélkül a történteket.

Ha kizárnák a német Nico Rosberget, a lengyel Robert Kubicát és a szintén német Nick Heidfeldet, akkor Hamilton előreléphetne a negyedik helyre, ezzel pedig világbajnok lenne.

A szabályok szerint ugyanakkor ez a lépés akkor sem automatikus, ha a három pilóta eredményét valóban törölnék.

Az elmúlt hónapok számos csapása után nagy kérdés, hogy a McLaren jövőre is a világbajnoki címért küzdhet-e. A wokingiak 2003-ban, 2005-ben és idén harcban voltak az elsőségért, 2004-ben és 2006-ban viszont csapnivalóan szerepeltek.

Ha folytatják a sort, akkor 2008-ban nagyban megkönnyíthetik a Ferrari vagy éppen az előretörő BMW-Sauber dolgát.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Vasárnap tartják az osztrák parlamenti választásokat, amelyen története során először a dobogó első helyén végezhet a sokak által szélsőjobboldalinak nevezett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A közvélemény-kutatásokban szorosan mögötte áll a jelenleg is a kormány fő erejét adó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP), amely koalícióra lépni ugyan hajlandó lenne a tőle jobbra álló párttal, de csak akkor, ha nem annak első embere, Herbert Kickl lesz a kancellár. Könnyen lehet azonban, hogy az FPÖ-ellenes protestszavazatok az ÖVP-t repítik az első helyre: ebben az esetben legnagyobb valószínűséggel a két párt koalícióban kormányozhat majd, néppárti vezetéssel. Jelen pillanatban e két párt koalíciója tűnik a legvalószínűbbnek, ami az jelenti, hogy az Oroszországgal jó viszonyt ápoló FPÖ kormányra kerülése révén oroszbarátabb irányba tolódik el Ausztria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×